zaupati bivšemu odvisniku
Hej!
Moj fant je bivši odvisnik, ko sem ga spoznala je bil šele pol leta čist. po komuni. Po treh letih ko sva bila skupaj, in ko je njegovo družino zadela ena kriza, je spet posegel po drogi – opiju. Najprej enkrat na mesec, kasneje vsak vikend – vse skupaj je trajalo nekaj mesecev preden sem ga odkrila. Včasih sem videla, da je drugačen, ampak ker ne poznam drog dolgo nisem poštekala. Takrat je torej nehal. Rekel je, da je začel jemati spet, da bi pozabil na to kar se je dogajalo takrat v njegovi družini. Iti čez vse to je bilo zelo težko in trajalo je en čas preden sva bila lahko spet normalno skupaj.
Sedaj je od takrat preteklo že veliko časa, več kot leto, jaz pa imam obdobja ko se sprašujem ali mu velja zaupati in zaživeti z njim, ali je bil to samo kiks, ki se lahko vsakemu zgodi…ali se bo to ponavljalo. Seveda sva se veliko pogovarjala o drogi, vem za vso njegovo preteklost, za njegove želje o prihodnosti. Ima redno s užbo, nek projekt v katerega veliko vlaga, rad se ukvarja s športom, želi si neke lepe prihodnosti, ostati čist…res izgleda da so stvari ok. Jaz mislim da sicer nikoli ne bom stoprocentna da nima neke želje po drogi in ga bom vedno čekirala za znake da je spet zabredel – pa čeprav upam da tega ne bo več. Za vse mu lahko zaupam, razen za drogo. Sedaj bom hitro ugotovila, če bo kaj narobe, in ker vem zakaj, upam da tudi preden bo kaj narobe.
Sedaj tudi hodi spet na srečanja.
Povedala sem mu, takrat, da kolikor ga imam rada, ne bom živela z odvisnikom, in da bom morala spakirati kufre če bi se to še zgodilo.
Seveda upam in verjamem, da se ne bo, zato pa sva še skupaj. Vse funkcionira super, je najboljši pratner ki bi si ga lahko želela. Z izjemo tega ‘kiksa’.
Če je kdo v podobnem položaju, povejte mi kako je/bilo vam v tej situacji. Vem, da je vedno možnost, da bivši odvisnik spet začne. Ampak…lahko tudi ne… Sem hinavka ker mu vsake toliko skrivaj preiščem žepe?
Ixi
Sprašujete se o temeljni stvari v odnosu dveh oseb in to je zaupanje. Seveda ni čudno kajti zaupati bivšemu odvisniku ni lahko še posebej, če se zgodi recidiv. Sam je opravičil ponovno poseganje po drogi s tem, da ni zdržal krize, ki je zadela njegovo družino in je vse to hotel pozabit z drogo. Koliko časa je bil v komuni oziroma ali je dokončal program mi ni znano, je pa res, da je ena temeljnih področij s katero se mora odvisnik spopasti v komuni prav soočanje s krizami in težavami, ki nastopijo v življenju in konstruktivno spopadanje z njimi ali drugače povedano komuna naj bi posameznika utrdila za življenje zunaj ne pa bežanje pred težavami, ki jih prinaša življenje in lajšanje kriz z begom v omamo. Očitno fant ni predelal osnovnih vsebin, ki naj bi jih osvojil v komuni ali pa je bil to enkraten spodrsljaj za katerega lahko samo upate, da se ne bo več ponovil.
To, da mu vsake toliko preiskujete žepe je izraz nezaupanja do katerega boste verjetno prišli šele po dolgem obdobju, ko boste zares prepričani, da fant nima več opravka z drogo to pa vam lahko dokaže le z dejanji, z vsakodnevno iskrenostjo do vas, ustaljenim načinom življenja, z zdravo družbo, redno službo itn.
Črv dvoma in nezaupanja bo zagotovo ostal četudi bosta še naprej ostala skupaj, vsak, ki se spusti v razmerje s tako osebo se mora zavedati, da je bil partner odvisnik in kaj to pomeni. Verjemite v to, da je bil recidiv res samo kiks, ne očitajte mu tega, se pa o tem pogovorite z njim in vztrajajte, da še naprej redno hodi na srečanja. Kljub vsemu boste morala nazaj pridobiti zaupanje vanj, če pa se to še ponovi pa je seveda najbolje pobrati “kufre in spakirat”.
Želim vam veliko sreče!
Pozdrav vsem.
upam, da se obračam na pravi naslov…sploh pa upam, da mi lahko nekdo da pravi odgovor ali pa vsaj toplo besedo, ker sem se z NJIM znašla v začaranem krogu.Kot prostovoljka sem spoznala fanta odvisnega od heroina in metadona. Najprej sva bila prijatelja in želela sem mu pomagati. Prijateljstvo je preraslo v ljubezen. Ne vem kako mi je (in NJEMU) uspelo v dveh mesecih. Heroin je pozabil takoj, nižanje metadona in hude krize (fizične) sva prebrodila skupaj. Bil je brez doma in tako začel živeti pri meni. Sploh ne morem napisati vsega ker je preveč in prehudo, a dan za dnem se boriva. Zdaj že en proti drugemu. Res je močan in stoodstotno sem prepričana, da se je od heroina in metadona za zmeraj poslovil. Zdaj pa je očitno prišla še druga odvisnost. Vsake toliko pride ves plav pod nosom…nič mu ni jasno…ponavadi zaspi in ko se zbudi se ne spomni nič. Očitno je odvisen še od benzodiazepinov. Čeprav on išče razlog v preveliki psihični krizi.Danes je en takih dni in verjetno je moje pisanje skrajno zmedeno a res več ne vem kam se naj obrnem in kaj naj naredim. Ne morem živeti z njim, ker me ubijajo laži in nezaupanje, še bolj pa ga ne morem postaviti na cesto, ker bo takoj padel nazaj. Verjetno še v kriminalna dejanja. V komuno noče, z družino nima stikov… Obupana
Pozdravljena,
Si ena tistih, ki se je v dobri veri, da bi pomagala odvisniku zapletla še sama in se znašla v začaranem krogu iz katerega ni videti izhoda. Težko je dati pravi odgovor na to kar si napisala. Lahko te tolažimo in sočustvujemo s tabo a realnost ostaja in prej ali slej se boš z njo morala spopasti.
Vemo, da je zasvojenost eden izmed težkih sodobnih problemov, ki dobiva vedno večje razsežnosti.Veliko je že bilo napisanega o težavah o katerih sprašuješ, priporočam, da si prebereš spodnje teme na tem forumu, saj boš zagotovo našla marsikateri odgovor na vprašanja, katera si zastavljaš.
Že prav in lepo, da si se žrtvovala in pomagala fantu pri telesni krizi vendar vsako telesno abstinenco je potrebno nadgraditi s psihično trdnostjo in stabilnostjo, kar pa se ne zgodi čez noč, niti v enem, dveh mesecih pač pa je za to potrebna močna volja in vključitev različnih akterjev pomoči. Ena oseba na primer ni dovolj četudi bi ti imela ogromno znanja kako z odvisnikom ravnati v boju zoper tako hudo stvar kot je odvisnost.
Zasvojenost je kompleksen pojav zato ga ne moremo omejiti zgolj na telesno. Po fizični abstinenci, ki je sprva videti najtežja in najhujša pride psihična kriza, ki je mnogo daljša in veliko hujša kot zgolj telesna. Telo si neverjetno hitro opomore glava žal ne.
Bojim se, da brez komune ne bo šlo. Zaenkrat je opustil heroin in metadon je pa prešel na druge droge torej lahko najdeš odgovor koliko je fant zares trden in močan, ne slepi se vendar!
Sama mu res ne moreš pomagati, le skupnost/skupina- seveda, če bo sam pripravljen mu lahko omogoči, da bo pričel sprememinjati negativne navade v pozitivne, ki so usmerjene v življenje in ne v beg v od težav, ki jih sedaj rešuje z drogo. Izkušnja življenja v neki skupnosti-komuni, udeležba in sodelovanje prispevajo k temu, da se v njem prebudi potrebna motivacija, da premaga samega sebe prične nadomeščat notranjo praznino namesto z drogo s čim drugim, tam si začne predstavljati in živeti nov stil življenja. Zahtevno življenje v skupnosti mu lahko pomaga, da se zave resnice in se zave lastne odgovornosti, doseči to doma pa je skrajno težko.
Razmisli sama pri sebi v čem vztrajaš, s tem, ko ga imaš pod svojo streho mu delaš življenje ugodno in le podaljšuješ agonijo odvisnosti, bojiš se, da bi ponovno padel- žal bo očitno moral pasti, da se bo potem lahko začel pobirati, da bo začutil nujo po spremembi. Postavi mu pogoj zdravljenja, ko bo pripravljen oziroma dovolj v stiski, da sprejme pomoč te bo že našel.Če te bolijo laži in nezaupanje potem stori ta korak – žal včasih pomaga prav to kar se v danem trenutku zdi najbolj kruto.
Ne zatiskaj si oči, če hočeš dobro sebi in njemu, v nedogled ga ne boš mogla varovati pred življenjem zunaj.
Lahko me pokličeš na spodnjo telefonsko številko.
Hvala za odgovor. Vem, da sem globoko v sebi vse to vedela, a je vseeno lažje, če dobiš potrditev. Še vedno sva pod isto streho, le da je sprejel dejstvo, da ob naslednji “modri” omami odide. Verjetno se bo to res zgodilo, čeprav upam da ne. Zdaj je že teden dni “priden”. Zaveda se da je vsak dan potreben nov in odločen NE. Napisala sva tudi prošnje za službo in ko se bo v tej smeri kaj premaknilo, bova poiskala še stanovanje. Vem, da je po njegovi preteklosti težko in skoraj nemogoče kar tako znova zaživeti, a mislim, da je to še edino kar lahko storim. V komuno si ne želi, saj ve,da bo tam par let, on pa ima v rejništvu hčerkico, ki si jo res močno želi nazaj.
Mogoče bi ga lahko prepričala, da pride na uvodni pogovor…?!A se mora prej najavit?
Še 1x hvala
MuA
Ja, preden pride fant na prvi pogovor se mora prej naročit po telefonu, lahko ga najviš tudi ti, lahko pa po konkretne napotke že predhodno prideš tudi sama. Kar korajžno- nismo noben bav bav, Srečno
MuA
Ja, preden pride fant na prvi pogovor se mora prej naročit po telefonu, lahko ga najviš tudi ti, lahko pa po konkretne napotke že predhodno prideš tudi sama. Kar korajžno- nismo noben bav bav, Srečno