Zatrdlina v obmodku
Pozdravljeni!
Star sem 27 let in sem pred kratkim med sicer prvim temeljitim pregledom mod naletel na anomalijo.V desnem obmodku, ki je sicer bolj izražen kot levi, sem našel majhno zatrdlino.Ta je ločena od moda in ne spreminja velikosti.Je kot grah in neboleča na otip ali stisk.Nadmodka sicer nista identična, ne zavzemata čisto enake lege ob modu.Levi je malo bolj izrazit spodaj.Desno modo pa je malo višje od levega.Imam občutek, da je tudi žilni sistem za desnim modom malo bolj izrazit.Sami modi pa sta vsepovsod gladki rahlo mehki in elastični na otip ter neboleči.Erekcija in ejakulacija sta normalni.V testisih ni nobenih bolečin ali neprijetnih senzacij ob stiskanju.Izjema je malo hitrejše trepljanje ali rahel udarec ki se čuti kot neprijeten.
Imam pa nažalost velike težave s križem, magnet križa je katatrofalen.Bolečinam v križu se je pred kratkim pridružilo tudi tiščanje, ki ga včasih občutim tudi na sprednji spodnji strani ali v dimljah.Desna stran križa je bolj problematična in tudi tiščanje se pogosteje pojavlja v desni strani dimelj.Po obsežnem raziskovanju na internetu sem namreč ugotovil, da lahko zaradi bolezni moda bolečina izžareva tudi v ta področja.
So pa vse neprijetne senzacije zelo odvisne od položaja telesa in dejavnosti.
Osebni zdravnik meni da je to vse povezano s križem.Poleg tega sem pridobil 15 kg zaradi dolgotrajnega jemanja medrola (astma).
Kaj menite Vi?
Bi moral biti zaskrbljen?
Spoštovani!
Vsekakor menim, da bi vas pridobivanje telesne teže za 15 kg moralo resno skrbeti, saj to gotovo lahko prispeva tudi k vsem drugim težavam. Nujno bi morali poskrbeti za optimizacijo telesne teže tako, da bo obseg trebuha pod 94 cm in indeks telesne mase (teža v kilogramih deljeno s kvadratom telesne višine v metrih) med 20 in 24 kg/m2.
Glede opisa mod in obmodkov, najbrž razloga za skrb ni, vendar to ne more biti predmet interneta – odgovor na ta del vprašanja lahko da le UZ pregled mod in nato pregled pri urologu.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
“Nadmodek” je napačno poimenovanje za obmodek, ki so ga uvedli nekateri jezikovni puristi med zdravniki na fakultetah, ki se s tem ne ukvarjajo/niso ukvarjali (Kališnik, sedaj pa mu slepo sledijo nekateri njegovi učenci) in se ne zavedajo, da z nepotrebnim vnašanjem čudnih besed delajo v našem jeziku samo zmedo. Tega tisti anatomi, ki so še imeli stik s kliniko in čut za jezik in so slovensko medicinsko terminologijo uvajali med leti 1919 in 1960, niso počeli in so že vedeli, zakaj so epididim poimenovali obmodek. V zadnjih 20 letih pa nekateri histologi hočejo vnesti zmedo in poskušajo zamenjati poimenovanje obmodka in apendiksa testisa ter tako učijo študente medicine v prvem in drugem letniku, zato se potem res lahko pojavi dvom. V praksi nikoli ne uporabljamo besede nadmodek, uporabljamo besedo obmodek s katero slovensko poimenujemo epididim. Besedo nadmodek bi morda lahko uporabili za apendiks testisa, česar pa ne počnemo. Povsem napačno pa je enačiti obmodek z apendiksom testisa, pa čeprav tako piše v kakšni slovenski skripti za histologijo!
Ultrazvok mod pojasni stanje v in ob testisih. Če bo glede na izvid še kaj nejasnega, česar vaš osebni zdravnik ne bo znal pojasniti, vas bo pa napotil k urologu.
Lepo pozdravljeni!