Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Zatrdlina v dojki

Zatrdlina v dojki

Lep pozdrav!
Stara sem 24let pred 10meseci sem rodila zdravo punčko. Dojila sem nekje 3mesece dobila mastitis, ga zdravila v bolnisnici na infuziji z antibiotikom. Nehala dojiti po tem ker je mleko usahnilo, ceprav sem dojila tudi med mastitisom.
Sedaj po nekje 9mesecih njenega rojstva pa sem zatipala zatrdlino v levi dojki (tam kjer sem tudi dobila mastitis). Boli me že nekje 1mesec,neprestano ne samo ob ali pred menstruacijo. Če se bolj dotaknem ali hcerko nosim na boku in se dotakne dojke me zaboli, zato sem tudi šla k ginekologu ki me je poslal na pregled v ambulanto bolezen dojk, ampak gospe se je tako mudilo na malico da je zelo hitro opravila UZ dojke mi sploh ni potipala malo je na hitro šla preko dojk se nasmejala in rekla no tumorja nimate in to je to. Izvid sem dobila domov kjer piše takole : v zgornjem kvadrantu leve dojke le normalno zlezno tkivo. Vodi so v mejah normalnega. Aksilarne bezgavke desno se ne diferencirajo. Levo le reaktivne (po vnetju).
Kaj to pomeni in ali bi bilo bolje da grem še dojke pregledati samoplacnisko? Ker me res skrbi zakaj me tako boli. Je kaksna mascobna zamašitev in se to samo odpravi,ali kaj to tako boli in kaj lahko pri tem nardim sama? Glede na hiter pregled in nestrokovnost brez pojasnil nimam pojma kaj bi ta bulica lahko bila in če bom to imela celo zivljenje + imela te bolecine.? In zanima me še kako je mozno da so bezgavke se vedno reaktivne po 7mescih po mastitisu se to nikoli ne pozdravi oz gre nazaj tako kot bi moglo?
Najlepša hvala za odgovor!

Lepo pozdravljeni,

z odgovorom sem malce pozna, kar sicer ni namen tega foruma a enostavno ni šlo drugače. Upam, da so vaše težave do danes že prešle, če pa niso, bi vam svetovala, da se še enkrat posvetujete z ginekologom, naj dojko dobro pretipa. Zaupajte mu vaše dvome, verjamem, da bo v obilici dela našel toliko časa, da vam prisluhne. V primeru, da se mu bo zatrdlina zdela sumljiva, vas bo napotil na ponovni pregled pod nujno.
Reaktivna bezgavka je res posledica vnetja, nikakor ne pomeni, da je to lahko rak dojke. Če se zdravnici trenutno ni zdela sumljiva, je smiselno počakati in ultrazvok opraviti čez pol leta, če boste takrat še čutili bolečino (če boste šla v samoplačniško ambulanto, ne pozabite nesti s sabo star ultrazvočni izvid).
Do takrat lahko dojko nežno masirate in ne nosite tesno oprijetih modrčkov, saj lahko to še dodatno poslabša občutljivost ali bolečino. Kot dopolnilo ultrazvoku, samopregledovanju in masaži, lahko opravite še metodo BreastScan, katera dobro dopolnjuje ultrazvok. V primeru, da je v dojki prisoten vnetni proces, bi morala biti temu primerna tudi temperatura v dojki. Če pa bo izmerjena temperatura pravilno razporejena, boste še dodatno prepričana, da se v dojki ne dogaja nič sumljivega.

New Report

Close