zatrdlina v dojki
Spoštovani!
Stara sem 37 let. Rodila sem dvakrat in obakrat dojila več kot 9 mesecev. Imam zelo “gosto mlečno tkivo” (po mnenju ginekologa) v dojkah, zato si jih zelo težko sama pregledam. Še vedno – od rojstva drugega otroka je preteklo nekaj več kot dve leti, si lahko iz bradavice iztisnem kapljico rumeno bele tekočine (to se mi je dogajalo kar nekaj let tudi po prvem porodu). Morda mesec, dva, opažam, da je v drugem delu ciklusa tkivo v desni dojki bolj zadebeljeno kot v levi – kot nekakšna bolj obsežna vozličasta zatrdlina. Obe dojki sta tudi rahlo boleči na dotik. V desni dojki malo nad bradavico v tem ciklu ob stisku čutim bolj boleče mesto – podobno za otipati in občutiti kot če se mi je ob dojenju skušal zamašiti “mlečni kanal”.
Mama (75 let) ima ugotovljene kalcinacije v dojki. Tudi zaradi njenih rednih pregledov sem morda sama ob svojih spremembah bolj zaskrbljena. Kaj je po vašem mnenju dobro, da ukrenem?
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem!
Gabrijela
Draga Gabrijela!
Vsi pojavi,ki jih opisujete, so povsem v mejah normale. Imate gostejše žlezno tkivo, nazadnje ste rodili pred dvema letoma. Vaša dojka zato verjetno vsebuje manj maščobnega in več žleznega tkiva, kar pomeni, da so pri tipanju razne zatrdlinice žleznega izvora, saj se tudi spreminjajo s ciklusom kot pri vsaki ženski. Ne omenjate, ali so vas kdaj poslali na mamografijo, vendar si od te preiskave ne morete veliko obetati. Žlezno tkivo bi onemogočilo preglednost, kakršno slikanje doseže pri ženskah v menopavzi. Ker preiskava ni povsem nedolžna (sevanje), vam je ginekolog tudi ni priporočil. Bolečnost dojk v drugi polovici ciklusa je povsem normalna. Opažate asimetričnost žlez v desni in levi dojki – tudi to je povsem normalno, večina žensk nima popolnoma enakih obeh dojk. V ciklusu žlezno tkivo nabreka v odvisnosti od hormonov, kar se verjetno dogaja tudi pri vas. Ne vem, zakaj si iz dojk iztiskate kapljice tekočine? Če so sicer dojke brez izcedka, vam tako početje odsvetujem.
Kalcinacije v dojki pri starejših ženskah niso nekaj redkega, s slikanjem pa ugotavljamo, ali gre za kakšno patološko spremembo ali nekaj nenevarnega. Vešč radiolog loči med tema spremembama.
Mislim, da ste zelo zaskrbljeni in da vas je zelo strah. Vprašajte se torej, kaj je tisto, česar pri ginekologu niste dobili. Vas ni dovolj pomiril? Zakaj vas še naprej skrbi? Kaj bi vas pomirilo? Lahko si dobite še “drugo mnenje” pri drugem ginekologu ali svojemu osebnemu zdravniku in se posvetujete. Zaupajte mu svoj strah, s tem bodo tudi njegovi odgovori bolj določni in usmerjeni. Opisali niste nič zelo zaskrbljujočega.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Pozdravljeni ! Vljudno prosim za nasvet.Stara sem 46 let.Na kontrolni mamografiji so ugotovili grupirane kalcinacije duktalnega tipana v desni dojki in pa palpatorno tipno zgostitev v zunanjem zgornjem kvadrantu desne dojke.Napotena sem na Onkološki inštitut , kjer sem čez dober teden naročena pri prim.Matjažu Kaučiču.Lepo , lepo prosim , če ima katera kakršnokoli izkušnjo z omenjenim zdravnikom naj mi odpiše.Srah me je. Lep pozdrav! Vita