Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija zatrdlina na levi roki

zatrdlina na levi roki

Že nekaj časa je, (tudi kakšno leto ali več bo), ko čutim in vidim zatrdlino, nekakšno bunkico na levi roki, na pregibu, tam torej, kjer ti jemljejo kri. Čeprav ne ravno na žili, iz katere ti vzamejo kri. Bolj levo. Ampak na drugi roki je tudi tam vidna nekoliko tanjša žila, na levi pa zaradi bunkice ni vidna. Včasih imam to roko rahlo mravljinčasto. Zaradi tega sem bila že pri zdravnici, večkrat ji to omenim, ko grem zaradi drugih reči, angine ali vnetja mehurja, pa pravi, da ni nič nevarnega in da bo ščasoma izginilo. Bojim se namreč, da gre za kakšen strdek, roka mi sicer ne oteka, ali za kakšno rakovo tkivo.
Če se dobro spomnem, mi je stvar nastala po darovanju krvi. Je to mogoče povezano?
Ne morem reči, da me boli, če si pa tikam, nekaj čutim. Pred letom pa me je bolelo, celo cela roka. Kateri specialist bi mi znal pomagati?

Najlepša hvala, Bilka

Domnevam, da je ob odvzemu krvi nekaj krvi izteklo iz žile v bližnjo okolico, in da je tam nastala podplutba (hematom), v kateri se kri ni povsem “raztopila” in se je spremenila v vezivno tkivo v obliki bunkice. Sprememba, kakor ste jo opisali, ni nikakor sumljiva niti za strdek, niti za rakavo tkivo. Predvidevam, da bo v celoti izginila. Če ste zelo zaskrbljeni, pojdite na pregled k splošnemu kirurgu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Sestra je pred tednom dni sprejeta v bolnišnico zaradi pomodrele desne roke. Takoj so ji v lokalni anesteziji opravili čiščenje žil zaradi krvnega strdka. Pri tem so ji poškodovali (raztrgali) eno žilo. Drugi dan so jo operirali v splošni narkozi in skušali zašiti žilo, a to ni uspelo. Iz noge so ji vzeli žilo in napravili obvod. Neuspešno, pretoka krvi ni bilo. Na pogovoru z zdravnikom mi je bilo predočeno, da ponovno čiščenje žil ni več smiselno. Dejali so mi, da ostane le še medikamentno zdravljenje z zdravilom za redčenje krvi oz. za razkroj strdkov. Dejali so, da bo uspeh ali neuspeh viden po enem tednu. Ko sem jo naslednji dan obiskala, je imela roko popolnoma črno. Ker je bil vikend, zdravnika ni bilo, da bi mi pojasnil, kaj se dogaja. Drugo jutro, to je danes v soboto , sem sestro poklicala po telefonu. Povedala mi je, da so ji odrezali roko nad komolcem zaradi plinske gangrene. Ko sem iz literature ugotovila, kaj to sploh je, sem zgrožena, saj plinska gagrena nastane zaradi okužbe globoke rane z umazanijo.
Spoštovani dr. Cibic, povejte mi prosim, kako je to mogoče, da nekdo pride v bolnišnico zaradi strdka, ki se ga da enostavno razpršiti, nato pa mu odrežejo roko. In kako se lahko v bolnišnici okuži rana do te mere, da ti potem odrežejo roko….. Ko vam to pišem sem še v šoku in sploh ne vem kam se naj obrnem za tolažbo, da bom lahko sama tolažila sestro. Hvala za odgovor!

Upam, da so zdravniki pri vaši sestri skrbno pazili, da so vse postopke izvršili v optimalnih sterilnih pogojih in,da je kljub temu, nastala infekcija zelo verjetno z eno najbolj strupenih bakterij proti kateri smo še vedno mnogo krat neuspešni. Verjetno bomo težko dobili natančen odgovor na vprašanje kako je to mogoče. Tragična življenjska usoda, izredno redka, ki nas hudo prizadene, ne samo bolnika, ki je žrtev in svojce pač pa vse, ki se borimo za zdravje bolnikov, ki se nam zaupajo, pa jim nismo uspeli pomagati.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close