Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk zatrdlina in IVF

zatrdlina in IVF

Spoštovani,
pišem vam z zvezi z naslednjim problemom: Stara sem 34 let, nisem še rodila. Že drugič zapored se mi je nekaj dni pred menstruacijo pojavila podolgovata zatrdlina v desni dojki, v zg. d. kvadrantu, ki sega od roba dojke skoraj do bradavice. Zartrdlina je boleča na otip, občasno me v dojki tudi zbada. Ginekolog mi je rekel, da gre verjetno za neko zamašitev (ni omenil, kakšno zamašitev, naj pa bi se podoben problem pojavljal pri nosečnicah), in mi dal kremo estriol 0,05 % salbe. Krema je takoj pomagala in zatrdlina je skoraj izginila. Zdaj se mi je zatrdlina ponovila in spet uporabljam kremo. Čez dva tedna sem naročena na ultrazvok. Moram še omeniti, da se mi je ta zatrdlina pojavila že aprila letos, ko sem v postopku IVF prejemala hormonsko terapijo. Ker sem v tem času v zg. zun. kvadrantu desne dojke zatipala še bulico v velikosti graha, premično in bolečo na otip, sem šla na UZ. Na UZ so odkrili grobo vozličavost in displastično žlezno tkivo desne dojke, kar naj ne bi bilo nič nevarnega. Po neuspelem IVF sem šla junija še enkrat na UZ zaradi bulice, ki ni izginila, vendar je gin. rekla, da ničesar ne vidi na UZ in gre najbrž za vozlič.
Vse to sprašujem zato, ker sva s fantom nameravala v tem mesecu drugič na IVF, kjer bom spet prejemala horm. terapijo, zdaj pa zaradi te zatrdline oklevam. Ali lahko horm. terapija negativno vpliva? Menite, da je smiselno počakati, da opravim še en UZ? Kdaj je smiselno priti k vam na brest scan glede na m. ciklus? Najlepše se zahvaljujem za odgovor. Tjaša

Pozdravljena Tina,

IVF postopek je precejšnji stres za telo, tako zaradi jemanja hormonov in zaradi pričakovanja nosečnosti. To zgodbo dobro poznam. Sama sem mnenja, da tukaj velikokrat ženske gredo preko svoje meje, v dobri veri, da bo telo že vzdržalo…a vedno ni tako. Razumem veliko željo po otroku, a ne za vsako ceno, najprej mora bodoča mama biti zdrava in fit. Kdaj je pravi čas za nov postopek, mora vedno biti osebna odločitev ženske, ob podpori partnerja ter tudi zdravnika, ki vodi postopek. Moje mnenje je, da je potrebno svoje telo nenehno poslušati, ker nam lahko veliko pove. Glede na UZ dojk, je sklepati da sprememb v tkivu ni in gre najverjetneje za odziv žleznega tkiva na hormonska nihanja. Tudi ta odziv tkiva, se da velikokrat spremljati z metodo BreastScan, ker se tudi v tem primeru temperatura tkiva spreminja. Tako, kot se temperatura trenutno spremeni tudi ob celjenju in vnetnih procesih. Najprimernejši čas za meritev je 5.-12. dan od prvega dne menstruacije. Šele po izmeri temperature, pa bi lahko sklepale kaj več. Tudi ponovni UZ dojk, če se stanje ne umiri ni nikoli odveč.
Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malo pomagala in vam želim, da se vam vaša srčna želja uresniči čim prej,

New Report

Close