Spoštovani.
Stara sem 24 let. Otrok še nimam in tudi noseča nisem. Pred 4 tedni, sem v nožnici, v bližini materničnega vratu zatipala zatrdlino. Osebni zdravnik mi je dal Klimicin 300 ker se je na urinu videlo neko vnetje. Pred 1 tednom sem potem opravila pregled pri ginekologinji, ki pa ni videla nič posebnega. Tudi na ultrazvoku, ki ga je opravila ni videla ničesar samo tipa se neka zatrdlina. Rekla je, da je možno, da se tipa blato v črevesju ter me vprašala, če imam kakšne težave z odvajanjem. Naročila mi je, da naj sedaj čez vikend jem tekočo hrano brez mesa, da se mi črevesje malo sčisti in pridem spet na pregled. Zdaj imam pa že kakšne 3 dni težave s konstantnim občutkom pritiska na določenem delu v črevesju. Kot da bi mi nekaj pritiskalo na trtico. Tudi ko odvajam blato imam občutek kot da je vmes neka “zapora”. Krvi v blatu nisem zasledila, je pa ta občutek res ZELO neprijeten…Se mi je pa to pojavljalo med jemanjem antibiotika ko sem odvajala občasno zelo pekoče blato in sem imela na istem mestu občutek zapore in je peklo ter bolelo,…kot da bi bilo razdraženo. Kadar blato ni bilo pekoče ni bolelo le tisto “zaporo” sem čutila. Težko je opisat kakšen občutek je.
Pred 2 letoma sem bila že na kolonoskopiji, kjer je zdravnik ugotovil, da imam malo bolj zavito črevesje in da zato počasneje prebavljam. Drugih posebnosti ni bilo. V tistem letu sem se zdravila tudi zaradi blagega gastritisa.
Bi mi lahko mogoče karkoli svetovali kaj narediti, da bi občutek izginil? Mislite, da bi lahko bilo kaj resnega? Je možno da gre zanotranje hemoroide? Kaj bi lahko bilo tipno skozi nožnico? Zavedam se, da takole na daljavo ni možno postavljati točnih ugotovitev, sprašujem vas le glede na opis težav.
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
LP, Janja
Spoštovani!
Skozi nožnico proti trtici tipate črevo. Tudi če so hemeroidi, se jih ne tipa, ker so to zelo mehke in stisljive strukture. Niso nevarni. Drugega razen črevesne vsebine skoraj ne morete tipati. Seveda vam svetujem kontrolo.
Črevo lažje izpraznete, če si daste odvajalno svečko, na primer glicerinsko, ki se jo kupi v lekarni. Včasih je potrebno samoklistiranje.
LP, Marija Š. Gašperšič