Najdi forum

Sem LUKA, iz okolice Ljubljane. Star sem dvajset let in imam velik problem z govorom. S tem problemom sem ze več let ukvarjam. Želim tekoce govoriti,a ne morem. Po pripovedovanju mame vem, da so se težave z mojim govorom pojavile, ko sem pet leten prišel v vrtec. Do takrat sem govoril normalno. Ob vstopu v vrtec sem imel težave pri sprejetosti v skupino. Prvi znaki jecljanja so se pojavili, ko sem hotel mami povedati o vseh dogodkih, ki so se zgodili, ko sem bil v vrtcu. V osnovni soli sem obiskoval logopeda, a ni pomagalo nič. Starši so me peljali tudi k logopedu na Metlkovi v Ljubljani. Vzroke mojih težav so strokovnjaki iskali v odnosu z mojim bratom-dvojčkom. Sprva sem mislil, da bo čez čas težava minila, a klub vajam mi ni uspelo.
Mislil sem, da bom z odraslostjo in večjo samozavestjo izboljšal tudi svoj govor. Ko sem sam v sobi, če se pogovarjam sam s sabo, mi tece govor lepo, kadar sem pa v družbi, se mi zelo zatika. Prosil bi, če mi odgovorite, kaj naj naredim. Vesel bi bil vsake pomoči.

Vseeno hvala in lep pozdrav. Luka

luka

Pozdravljen !

Tudi jaz sem imel v mlajših letih veliko problemov z jeclanjem. Vzrok je bil padec na glavo. Obiski pri logopedu niso veliko pomagali. Najslabše je bilo v šoli (srednji) in pri druženju z dekleti.

Potem pa je prenehalo samo od sebe. Ne obremenuj se preveč s tem, mislim, da je pri tebi vzrok psihične narave. Mogoče so napako naredili tvoji starši, da te niso (še malega) poleg logopeda peljali tudi k specialnemu pedagogu.

Sicer pa, če pridobivaš na samozavest, bo z jeclanjem sigurno boljše.
Imaš punco?

Veliko sreče !

Luka,

za začetek tole: forum je nastavljen tako, da se vaše vprašanje pojavi na spletnih straneh šele, ko ga Francka ali jaz odobriva. Vaše vprašanje je torej vidno ostalim šele po najini odobritvi.

Sedaj pa k vašemu vprašanju.
Carlos ima v svojem odgovoru delno prav, ko pravi, da je jecljanje psihološko pogojeno in je v veliki meri odvisno od samozavesti. Vendar samo z rastjo samozavesti in odraslostjo, je težko »pretrgati« govorni vzorec in strah pred govorom, ki se »vleče« dalj časa. Zato kljub vaši nameri, željam govor ostaja bolj ali manj enak.
Zavedati se morate, da za terapijo jecljanje ni nikoli prepozno. Treba pa je tudi povedati, da univerzalne metode ni in čeprav prevladuje veliko metod – vse le niso »pisane« vsem na kožo. Zato, če se jecljanje ne izboljša po eni metodi, je potrebno poiskati drugo, ki nam bolj ustreza.

V Sloveniji obstajata dve obliki terapije jecljanja, ki bi bile primerne za vašo starost. Obe terapiji potekata individualno in skupinsko, za obe potrebujete delovni nalog (oz. napotnico), ki jo izda vaš zdravnik in potrjeno zdravstveno izkaznico. Metodi imata nekaj podobnosti, kljub temu pa sta različni.
Glede na opisano, bi mogoče bila za vas primernejša ValMond metoda, ki jo izvajajo v Mariboru. Odločitev pa je v vaših rokah. Za lažjo odločitev sem dodala še nekaj naslov in spletnih strani.

Na terapijo jecljanja se lahko v logopedskih ambulantah na
– Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani (več o terapiji, ki izhaja iz metode po g. Brajoviču si lahko preberete v Didakti. – letnik 10, št. 58/59 (maj/junij 2001), str. 48-50 – žal nisem našla ustreznih spletnih strani);
– Centru za sluh in govor v Mariboru (tukaj se terapija izvaja po ValMond programu, katerega odlika je tudi 14 dnevni tečaj, ki daje zelo dobre rezultate, več o tem programu na:
).

Ne glede kje se boste naročili, vam bo logoped svetoval tudi psihološki pregled, saj logoped in psiholog v terapiji jecljanja pogosto tesno sodelujeta.

Več o jecljanju (tudi v odrasli dobi) in koristnih nasvetov boste našli na
.

Če vas zanima še kaj, le vprašajte.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (25-03-04 22:03)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Glede jecljanja se je treba vedno vprašati, za kakšno samopodobo gre. Večina vzrokov izhaja iz tega, da imajo slabo mnenje o sebi, morda se ne zavedajo tega, vendar ga imajo o sebi. Potem pa že vnaprej pričakujejo težave pri govoru ob stiku s sogovornikom. Težava lahko mine sama od sebe, če delamo na sebi in osebni rasti. Sicer pa – nič ni narobe s tabo. Jecljanje se da tudi prikriti na različne načine, ne da bi sogovornik vedel. Nekateri recimo ne morejo izgovoriti črke p, zato uporabljajo druge besede, ki imajo pa isti pomen v stavku. Recimo – v ponedeljek imamo sestanek. Nekdo pa bo takole rekel: Čez tri dni imamo sestanek. Itd … ponavadi je začetni del stavka najtežji, potem steče.
Samo na kratko.

Lp!

Priporočam knjigo :

Lia Katarina Kompan Erzar: Skrita moč družine

Mislim da bi vsak slovenec moral prebrati to knjigo, da bi razumel, kaj je prejel s svojo družino in kaj daje naprej …

Petra,

imate prav, jecljanje je zelo povezano s samopodobo. Vendar pa včasih stvari niso tako enostavne- delo na sebi in osebni rasti res pripomore k zmanjšanju jecljanja, vendar pa je samo s tem včasih težko “razdreti” začaran krog (in se znebiti strahu pred govorom).

Tehnike, ki jih omenjate, lahko zmanjšajo jecljanje (vsaj navidezno) in sogovornikovo pozornost usmerijo drugam, vendar pa ne rešijo samega problema – jecljanja torej.
Lepo pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Za vas imam eno vprašanje. Imam težave pri komuniciranju,moja težava je da ne morem tekoče izgovarjati besed,to se mi večkrat zgodi pri sila preprostih vprašanjih,kajti včasih me kdo vpraša kako mi je ime,iz kje sem in ne morem odgovoriti kajti v meni se vse naenkrat zaustavi,zgodi se tudi da če imam srečo da ko me nekdo kaj vpraša in mi prav tisti trenutek beseda prileti na jezik lahko izgovorim,včasih pa poskušam stvar povleči tako da naredim mm in potem čakam da mi bo prišla beseda na jezik. Pri komuniciranju z oseba ki jih poznam že dalj časa imam malo manjše težave,vendar nikakor ne morem razložiti kakšne dolge stvari oz.zgodbe,kajti ne morem tekoče govoriti. Velike težave z tem sem imel že v šoli,vendar me tam to ni preveč motilo ker so mi vsi pomagali da sem čim manj govoril oz.razlagal. Zanimivo pa je da v šoli nisem mogel brati pred razredom,ker nisem moral tekoče izgovarjati besed,ko pa sem prišel iz razreda in sem na hodniku šole bral enemu,ali dvema sošolcema pa je bilo branje skoraj normalno. Zanima me če mi lahko pomagate z kakšnim nasvetom,kako bi lahko to odpravil,ter če je to stvar mogoče odpraviti in kako ? Vprašal bi vas še če so to možne posledice padca iz rok ko sem bil še dojenček ? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. lp


Dečko,
za začetek bodo pomagale različne spostitvene tehnike. Vsekakor pa vam priporočam, da se naročite k logopedu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

pozdravljeni, sem kaja iz okolice Kranja in zadnje čase imam precej motečo težavo. pribljižno 1 mesec pri sebi opažam da nenamerno (ko pišem domače naloge, besedila za govorne nastope v šoli) v besedi obrnem dve črki. npr ko sem pisala besedilo za svoj govorni nastop iz zgodovine – 3 tedne nazaj- sem napisala vokaj namesto vojak in tudi pri pouku ko učitelji/ce narekujejo besedilo pogosto naredim kakšno napako. tudi ko kaj beremo včasih kar ispustim besedo in ko me učiteljica popravi, za trenutek sploh nevem za kaj se gre saj se ne spomnim tiste besede s katero me je popravila učiteljica. ko jo najdem v besedilu sem precej zmedena. ko sem gledala nek film je bila omenjena disleksija in danes sem na internetu brala opis disleksije in me zelo zanima vaše mnenje o mojih težavah. imam mogoče disleksijo? zahvaljujem es vam za vaše odgove že vnaprej. hvala. lp,kaja.


katja,

če prav razumem prej težav ni bilo?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close