Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Zatekanje stopal, gležnjev in dlani v povezavi s ščitnico?

Zatekanje stopal, gležnjev in dlani v povezavi s ščitnico?

Lepo pozdravljeni dr. Pirnat!
Zanima me ali je možno, da bi bilo zatekanje stopal (členki), predvsem pa okrog gležnjev, tudi dlani (predvsem členki) lahko kakorkoli povezano z boleznimi ščitnice? Poleg tega stopala ob nošnji sandalov postanejo modrikasta oziroma črne barve na mestih, kjer so paščki od sandalov, kljub temu, da me čevlji am ne tiščijo. Velikokrat imam tudi krče v spodnjem delu nog in velikokrat imam mrzle noge. Težave so večje v poletnih mesecih, v času potovanj, ob večji utrujenosti ali pri dolgem sedenju (tudi letenje mi povzroča težave) in kadar sem veliko na nogah (hoja). Težave s ščitnico so se začele malo zatem, ko so se pojavile te težave z zatekanjem. Naj omenim še to, da se mi je pred 4 leti se mi je na eni nogi pojavila na spodnjem delu stopala pod členki prstov tako močna zateklina, tako da več kot mesec dni na nogo nisem mogla več stopiti. Letos se je to pojavilo na drugem stopalu, a ne v tako močni obliki. Kratkoročno mi pri teh težavah še najbolj pomaga masaža, še najbolje refleksna masaža stopal, medtem ko je akupunktura stanje izboljšala mogoče za 20%. Ne vem več, kaj naj naredim, da se bo stanje dolgoročno izbojšalo? Še to, stara sem 24 let.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Zatekanje stopal in gležnjev, ki ga navajate, najverjetneje ni v zvezi s ščitnico. Nič niste napisali za kakšno ščitnično bolezen gre? Morda gre za revmatizem. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!
Imela sem raka ščitnice (papilarni rak, folikularna varianta), drugo operacijo sem imela lani februarja, jodiranje mesec kasneje. Sedaj naj bi bilo kar se ščitničnih hormonov tiče vse uredu, TSH imam na spodnji meji ali malo pod mejo, jemljem Eltroxin.
Težave z zatekanjem imam že 4 leta. Stanje se občasno še poslabša. Naredila sem že res veliko preiskav: za revmo, limfo, žile, živci, ledvica. Samo ultrazvok pokaže otekline in to je vse, kar odstopa od normale. Občasno imam vnetja ledvic, a to se pojavlja že od rojstva.
Zaenkrat imam diagnozo, da gre za edem neopredeljivega vzroka, naj bi pa šlo za vezivno tkivo. Sedaj sem spet napotena k flebologu, a čakalne vrste so izredne dolge, stanje se vse skozi slabše in bojim, da tudi flebolog spet ne bo našel nič, saj se vrtimo v začaranem krogu že 4 leta.
Zato sem pomislila, da bi lahko imela ščitnica kaj pri tem ali dejstvo, da sem brez ščitnice?
Če imate še kakšen drug predlog s čim bi to še lahko bilo povezano in kakšne preiskave bi še lahko opravila, bi bila zelo vesela, če bi mi lahko svetovali. Kajti resnično sem že obupana nad nastalo situacijo, ker ne najdemo pravega vzroka, še manj pa zdravila za to.
Najlepša hvala in lep pozdrav, Karmen

Spoštovani!

Glede na to, da prejemate Eltroxin in da je vrednost TSH na spodnji meji normale ob normalnih vrednostih ščitničnih hormonov, pri vas ščitnica ni vzrok za otekanje stopal. Opravili ste tudi že vrsto preiskav in gre za neopredeljene edeme. V tem primeru so težave v poletnem času navadno bolj izrazite. Priporočam omejiti vnos soli,koristno je tudi gibanje in včasih nošnja elastičnih nogavic.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljena,

imam hašimotov tiroiditis in občasno mi zatekajo sklepi (členki, komolci),
trenutno je sicer ok, ker sem uredila hormone ščitnice. Me pa občasno bolijo sklepi, in sem se nekako navadila na te bolečine, vem, da bo minilo.
Zdravnica me je poslala na pregled k revmatologinji, izvidi so ok, v mejah normale.
Mi je pa zdravnica-revmatologinja v pogovoru zatrdila, da do zatekanja lahko pride, zaradi nihanja hormonov. Kljub rednim kontrolam, vrednosti nihajo (vsaj pri meni). Sem pa sedaj, ko mi je razložila kako in zakaj do tega pride, pomirjena.

Zdravnica, ki jo obiskujem v zvezi z obelenjem sščitnice, mi je zatrdila, da otekli sklepi niso povezani z obolenjem ščitnice, revmatologinja pa ravno obratno.

To je samo moja izkušnja, mogoče sem ti kaj pomagala.

Lep dan

Mogoče se sliši neverjetno vendar je res. 10 let sem imela težave z otekanjem kolen dobila sem blokade v koleno črpali so minimalno količino vode iz kolena, bolečine , zjutraj nisem mogla razpret prstov na rokah 20 let ,…. na koncu obisk v alergološki ambulanti dr. Furlan ,ki je takoj ugotovila vzrok alergija na mleko in sedaj je cca 10 let ko nimam nobenih težav z otekanjem.

Hvala obema za deljenje vajinih izkušenj. Pri meni so ščitnični hormoni kar na približno enaki ravni ves čas, kadarkoli se testiram, kajti sem brez ščitnice in umetno dodajam hormone, tako da ni takih nihanj kot je to mogoče pri avtoimunskih boleznih ščitnice. Vendar hvala vseeno za opozorilo. Drugače pa je z alergijami. Že v preteklosti sem imela nekaj težav z alergijami, a pri otekanju nog in rok res nisem pomislila na to.
Mogoče pa bi bilo pametno preveriti še to, kajti tega pa res še nismo probali. Hvala!
Lep pozdrav, Karmen

POZDRAVLJENI

ZANIMA ME, DANES PONOČI KO SEM SE ZBUDILA IN ODŠLA PAR KORAKOV PROTI KUHINJI, ME JE V LEVEM GLEŽNJU ZAČELO ZELO BOLETI. PO NEKAJ POUZKUSIH SEM LE PRIŠLA NAZAJ DO POSTELJE. ZJUTRAJ IN TEKOM DOPOLDNEVA PA MI JE ZAČEL GLEŽENJ OTEKATI IN NA TRENUTKE BOLETI. SICER ZAENKRAT NI NEVEM KAKO ZATEČEN, AMPAK ČUTIM NEVEM KAKO NAJ POVEM NEKAK PRITISK V GLEŽNJU. SAMO V LEVEM GLEŽNJU. NISEM NE PADLA NE NERODNO STOPILA. ZANIMA ME KAJ BI TO LAHKO BILO.

LEP POZDRAV ERIKA

Spoštovani!

Bolečine in otekanje sklepov lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Najpogosteje gre za t.i. reaktivni artris navadno po virusni okužbi, lahko gre za presnovne motnje, redkeje za bakterijsko okužbo ali začetek revmatološke bolezni. Priporočam blag analgetik npr. Lekadol, hlajenje z ledom in obisk pri izbranem zdravniku, če bodo težave vstrajale.

Lp

lep pozdrav!
Imam sina, 18 let,3.letnik gimnazije.Že 8 let trenira košarko.Že dlje časa ima težave z gležnji.Letos smo doživeli hud izpah enega in zvin drugega gležnja, zaporedoma.Poškodbi nista prvič,se ponavljata. Dobili smo napotnico za ultrazvok. Kam? Prosim za nasvet,pride v poštev tudi samoplačniško,toda le res k nekom ki obvlada gležnje. Hvala.
Nives

Spoštovani!

UZ gležnjev vam lahko opravijo na UKC Poliklinika, na Revmatološkem oddelku bolnišnice Petra Držaja, v MC Barsos…

Lp

Zanima me zakaj mi, vsako jutro zatekajo roke, ter tudi čez dan ne izgine čisto oteklina, to se namreč že dogaja zadnja 2 tedna. ali je mogoče to kakšna alergija, ali je možno kaj drugega.

Spoštovani!

Vzroki za zatekanje rok so različni : alergije, revmatske bolezni, bolezni mezgovnic, včasih tudi huda hipotiroza. Motnjo v delovanju ščitnice lahko izkluči vaš izbrani zdravnik tako, da vam določi TSH v serumu.

Lp

Pozdravljeni, tudi sama jemljem Evtirox50 zaradi tiroiditisa. Dnevno se soočam z vidnim zatekanjem gležnjev, prstov rok , obraza- podbradek. Vrednosti TSH-ja so bile vedno pod 2 ali celo pod 1. Težave z otekanjem, z gotovostjo pripisujem, zadrževanju vode, ki ga povzroča jemanje Eutiroxa. Trenutno si pomagam s tinkturo Ruscus Aculeatus, ki je zelo učinkovita, vendar jo lahko jemljem le 3 mesece. Tudi prehrana,ki mora biti skoraj brez soli in dnevna zmerna telesna aktivnost pomagata preprečevati otekanje. Osebno se poslužujem, sicer redko,da zdravila ne vzamem in seveda tisti dan nimam nikakršnih težav z otekanjem. Jemljem ga vedno 1 uro pred zajtrkom. Prosim za vašo razlago težav in nasvet glede menjave zdravila( Eltroksin mi povzroča enake težave).Naredila bi vse, da teh težav ne bi imela, saj se sicer dobro počutim. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Euthyrox je ščitnični hormon L-tiroksin v obliki tablete. Zdravilo samo ne povzroča otekanje. Glede na to, da je vrednost TSH primerna, je vzrok za otekanje isketi drugje.

Lp

New Report

Close