Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Zatekanje nog in rok

Zatekanje nog in rok

Dober večer,
že dobri dve leti je od diagnoze “latentna hipertiroza”, radioaktivnega joda, od tam hipotiroze in moje stalne “odvisnosti” od Euthyroxa 100 (vmes je bil še 50, a ni bilo dovolj). Pridobila sem dobrih 10 kg (nekaj verjetno zaradi hipotiroze, drugi del pa zaradi preveč hrane ob nepravih trenutkih in premalo gibanja. V tem trenutku je moj indeks telesne mase 30.
Težava, ki me spremlja zadnje leto (neodvisno od kilogramov) pa je zatekanje gležnjev in občasno prstov na roki. Neodvisno od tega, ali se gibljem, koliko pijem, kaj pojem – so dnevi, ko mi v dveh, treh urah zatečejo gležnji, pa tudi prsti na roki do te mere, da ne morem gibati. Ponavadi samo po sebi mine, čeprav opažam, da se gležnji slabše “praznijo”. Z otekanjem nisem prej nikoli iemla težav, čeprav tudi prej nisem bila “suha”, zato ga nekako povezujem s hipotirozo (ali mogoče zdravili).
Zanima me, ali me mora to kaj skrbeti, je tako otekanje normalno, bo minilo?

Naj povem, da drugače živim popolnoma normalno, ko smo ujeli “pravo dozo” se je kvaliteta življenja spravila na normalo – ni nikakršnih težav, o katerih lahko preberem sem ter tja.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice) se včasih pojavi tudi otekanje. Morda je odmerek Euthyroxa premajhen. Priporočam določiti TSH in glede na izvid morda zvišati odmerek zdravila. Sicer so vzroki za zatekanje lahko različni (ledvične bolezni, srčne bolezni, hormonske motnje …). Včasih lahko zelo pomaga nizek odmerek diuretika (zdravilo za odvanje vode). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša hvala za odgovor. Bom šla preveriti TSH, čeprav je ob zadnjem “merjenju” , septembra 2007 bil ta bližje “hiper” vrednostim kot “hipo”.

Ga. Emi,
oglašam se vam, ker imam tudi sama težave z zatekanjem nog in rok (najhuje je okrog gležnjev in členkov na rokah ter bolečine v celotnih nogah). Moja diagnoza pa je zelo različna od vaše (rak ščitnice in sedaj mejna hipertiroza). Poleg tega so se meni te težave z otekanjem pojavile 2,5 leti pred tem, ko so mi postavili to diagnozo.
Kljub temu, da imam težave že več kot 3,5 let pa še vedno nisem (niso) odkrili vzroka zatekanja. Pa sem opravila kup enih preiskav (revmatološke testi, test limfnega sistema, nevrološki test, test srca ipd.). Še najbolj mi je pri mojih težavah pomagala refklesna masaža stopal in rok.
Naj povem še to, da je moja teža na zgornji meji normale in si želim izgubiti kakšnih 5 kg, a vendar moja teža potrjeno s strani zdravnikov ni vzrok teh težav. Še to stara sem 24 let.
Prosila bi vas, če lahko bolj podrobno opišete svoj primer. Lahko mi pišete tudi na moj e-mail naslov: [email protected]
Hvala in lep pozdrav, Karmen

Pozdravljeni,mene pa zanima kaj bi lahko bilo.da mi zatekajo roke in noge.najprej so začele noge in ob večerih bolečine oz skalenje po nogah in srbenje.sedaj pa so mi začele zatekati tudi roke.in to ze ob jutrih.bila sem pri zdravniku in mi dal tablete za odvajanje vode.a mi nekakšnega pozitivnega učinka.hvala za pomoc.lp

Spoštovani!

Vzroki za zatekanje nog so zelo različni (bolezni srca, žilja, ledvične, jetrne bolezni, hormonske motnje, alergije….Vsekakor je potrebno opredeliti vzrok otekanja nog.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close