zatekanje nog
Pozdravljeni!
Oče je imel dve leti nazaj tri srčne infarkte. Redno jemlje zdravila, le Edemit noče. Včasih ga je imel na dva dni eno, sedaj pa vsak dan eno. Noče pa ga jemat zato, ker mora potem kar naprej na vodo in nikamor ne more od doma. Noge pa mu potem zatečejo. Zanima me, če je zatekanje samo zaradi teka, ker ne je vsak dan Edemit, ali pa je kaj drugega? Opazil je tudi, če vzame tableto in potem počiva in leži, gre več vode, kot pa če hodi. Ali lahko te tablete vzame neglede na uro, ali je potrebno dopoldne? To sprašujem zato, ker on sam nič ne vpraša in potem misli zdravnica, da je vse dobro. Potem pa tudi pit noče nič, čeprav ima dovoljeno 1,5 litra.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
Pri zdravem srcu in zdravih ledvicah, neodvisno od količine zaužitih tekočin, v teku dneva telo izloči vso odvečno količino zaužitih tekočin. Pri oslabelem srcu in pri obolelih ledvicah telo ne uspe več izločiti vse zaužite tekočine, če je ta prevelika. V takih primerih bolnikom pomagamo z dajanjem tablet za odvajanje vode (Edemid) ali bolnik močno zmanjša količino tekočin v svoji hrani.
Bolnikom, ki jemljejo Edemid svetujemo, da zdravilo vzamejo zgodaj zjutraj in še malo poležijo. Pri takem načinu zdravljenja se v kratkem času izloči kar velika količina vode in za tem bolnika ne sili več na vodo še nekaj ur.
Lep pozdrav.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Pozdravljeni!
Imam diagnozo KOPB-4.st.in Odpoved srca(doslej srčno popuščanje).Sem na TZKD, 2litra.Poleg številnih zdravil (Berodual inhalacije in vpihe, Seretide vpihe, Teotard, Concor, Controloc, Aspirin, poleg tega še Mirzaten, Seroquel in Distranevrin, občasno tudi Zaldiar in Prorektal) imam predpisan tudi Edemit 1 x dan, zjutraj. Letos poleti so mi pričele otekati še noge, kar me še dodatno skrbi.Občutek imam, da sem ves napihnjen, otekel v obraz.
Ali bi moral prejemati več diuretika? Prosim za nasvet, vnaprej hvala.
Franc
Napisali ste, da se zdravite zaradi napredovale oblike KOPB in srčnega popuščanja (z drugimi besedami “odpovedi srca”) in, da dodatno jemljete še sredstva proti prizadetosti živčevja in odvajala. V zadnjih mesecih vam zatekajo noge. Verjetno vam je vaš zdravnik že povedal, da je zatekanje nog posledica oslabelosti (popuščanja) srca in, da v takih primerih bolnikom pomagamo z dajanjem sredstev za odvajanje vode (Edemid) in s priporočilom, da uživajo čim manj tekočin. Pri blagem zatekanju nog zadostujejo manjši odmerki zdravila (Edemid tabl. 1 ali 2 krat na teden). Pri večjem zatekanju postopno povečamo odmerke zdravila.
Boris Cibic