Zatečena gležnja
Pozdravljeni,
na Vas se obračam v upanju,za kakšen pameten in koristen nasvet,ker se bolečina,imam namreč problem z zatečenima in predvsem zelo bolečima gležnjema, zdaj vleče že 14 dni! Kako je do tega prišlo?
V začetku meseca sem začela obiskovati aerobiko oz. body attack.
Po 5 obisku oz. na petem treningu so me med vadbo kar naenkrat začele močno boleti piščali (kot bi me nekdo brcnil), hkrati pa se je bolečina preselila tudi v gležnje.To sem omenila tudi inštruktorici,rekla mi je, da telo pač ni navajeno take obremenitve s čimer se popolnoma strinjam, kajti res nisem v dobri fizični pripravljenosti (občasno orbitrek in pa Šmarna)…
Gležnji so močno zatekli,bolečina pa je ob dotiku na členke neznosna,zato tudi zelo težko hodim,še huje pa je ko se vsedem,saj začne v gležnjih močno utripati.Gležnje vsak dan masiram s kremo “Turbo gel”, namakam v topli vodi in pijem čaj “Njivska preslica” za odvajanje vode (priporočilo farmacevtke).Najprej sem si skušala pomagati sama ampak,ker se stanje po enem tednu ni izboljšalo, sem vseeno obiskala še svojo osebno zdravnico. Potrdila je moj sum, da se je v gležnjih nabrala voda,hkrati pa mi ni želela dati ničesar, da bi se voda povlekla in tudi nič proti bolečinam?!Rekla mi je samo, da naj se oglasim čez 6 tednov,če se stanje ne bo izboljšalo!!! Nobenega nasveta, kako naj si še pomagam!!! Pritisk je OK,ščitnica naj bi bila tudi OK…Stara sem 28.
Zakaj je do tega sploh prišlo, zakaj šele po 5 vadbi in ne takoj po prvi ali drugi? Kaj lahko sploh še sama naredim?Naj počakam in bo minilo? Kaj pa če ne bo? Danes je že 14 dni in gležnja sta še vedno zatečena!!!
Za Vaše odgovore in pomoč se že vnaprej lepo zahvaljujem!
Spoštovana,
Sodeč po opisu gre pri vas za vnetje pokostnice, ki je nastalo kot posledica pretirane pogostosti in intenzitete vadbe, ki bi morala bitiprilagojena vašem telesnem statusu. Pri body attack aerobiki je veliko impacta s podlago (pbičajno parket), kar seveda povzroča stres za kosti goleni. Bolečina je izrazita, nastaja v spodnji ali srednji tretjini golenice in je izrazita na pritisk (lahko tudi utripajoča). Moti me podatek o sumu na oteklino in izliv v gležnju ker to ni sestavni del klinične slike tega stanja. Edina stvar, ki vam trenutno lahko pomaga je počitek ter hlajenje (večkrat dnevno zmasirajte celo golen z ledom). Gel, ki ga uporabljate lahko uporabite po hlajenju. Zdravila proti bolečinam načeloma lahko uporabite, če so bolečine res neznosne. Priporočal bi Ibuprofen 400 mg (npr. Bonifen). Umiritev stanja lahko traja tudi do enega meseca. V kolikor ste zaskrbljeni me lahko biščete na Fakulteti za šport, kjer lahko opravimo tudi pregled stanja. Več informaij dobite po telefonu na 01/5207828 ali 829.
lp, vedran
Forum je zaprt za komentiranje.