Zatečen in rdeč komolec
Spoštovani,
zelo sem zaskrbljena in predvsem nemočna, ker imam že tri dni zelo boleč in skorajda negibljiv komolec. Sem tri mesece po porodu, doječa mati, stara 37 let. Že proti koncu nosečnosti sem zaznala bolečine v sklepih, predvsem kolenih, vendar sem to pripisovala nosečnosti. Po porodu je bilo kak mesec skoraj vse brez problemov, nato so me boleli prsti na rokah – členki – komaj sem zapirala in odpirala dlani. Čez čas se je pojavila bolečina v levem zapestju, a notranji strani. Ob določenih gibih je bila pekoča. Nato me je podobna bolečina presenetila v desnem kolenu, vendar sem se lahko brez težav gibala, le če sem se naslonila na posteljo, ko sem “pobirala” dojenčka, me je pošteno zabolelo. Pred tremi dnevi pa me je začel boleti komolec na levi roki. Mož je proti večeru opazil oteklino, naslednji dan pa še rdečino, ki se širi v krogu. Komolec je na otip topel, bolečina pa me “veže”, tako, da roko le s težavo pokrčim ali iztegnem. Imam hude probleme, še posebno, ker imam precej dela z dojenčkom; dvigovanje, pestovanje, dojenje….
Predvčerajšnjim zvečer sem si namerila temperaturo 37.4 , včeraj zvečer prav tako. Odšla sem k dežurnemu zdravniku, ki mi je predpisal antibiotik Orbenin in Naklofen proti bolečinam, za zbijanje temperature pa mi priporočil Lekadol. Ker dojim , Naklofena raje ne jemljem, antibiotike pa sem do zdaj vzela štirikrat ( na 6 ur po dva) . Bolečina se je malce umirila, tudi spremenila – boli me bolj “pikajoče” , rdečina pa ne zgine, nasprotno – krog je še večji,skoraj do sredine podlahti.
Vem, da sem veliko napisala, ne vem, če ima vse skupaj kakšno povezavo, hotela sem samo najboljše predstaviti stanje v katerem sem in prositi za vaš nasvet. Dežurni zdravnik je samo rekel, da če ne bo bolje, naj pridem nazaj… Mene pa skrbi, kako resna je zadeva in predvsem to, kako bom z malim otrokom “letala okrog zdravnikov” ; če je to v tem trenutku sploh (že) potrebno.
Že vnaprej hvala za vaš trud.
Če se vnetje ne umirja na kar kaže še vedno velika rdečina, ki sega do sredine podlakti je vsekakor potreben pregled pri zdravniku. Potrebno bi bilo ugotoviti ali gre za septični proces – torej bakterijsko vnetje, manj verjetno a vseeno možno je, da je otekanje tudi revmatskega izvora. Vsekakor bi bilo nujno narediti vsaj osnovne krvne laboratorijske preiskave z določitvijo vnetnih parametrov, zelo koristno bi bilo narediti tudi UZ komolčnega sklepa. S slednjim lahko ugotovimo ali je v sklepu morda prisoten izliv (gnojna kolekcija), v tem primeru je potrebno le tega kirurško odstraniti in sklep izprati. Potrebno je tudi poizkusiti izolirati povzročitelja vnetja saj je na ta način možna usmerjena antibiotična terapija, ki je veliko bolj učinkovita.
Pozdravljeni!
Vzrok je lahko vnetje burze nad komolcem (to je vrečka, ki maže sklep). Pri treningu na fitnesu lahko pride pri intenzivnem treningu (predvsem rok – tricepsa) tudi do otekline narastišča tricepsa na komolec, ki pa v nekaj dnevih uplahne. Pri vajah za biceps se lahko vname notranja stran komolca – golferski komolec, pri vajah za triceps pa tudi pride do vnetja zunanje strani komolca – teniški komolec. Svetujem zmanjšanje obremenitev in lokalno hlajenje z ledom.
Lep pozdrav!
Zdaj sem imel 5 dni premora, komolec je še vedno otečen vendar mislim da manj, pa tudi topel ni več toliko kot prej, vendar je pa še vedno vidna razlika med levim in desnim komolcem, jutri bom odšel na fitnes, bom pa bolj pozoren zdaj, je mogoče dobro imeti tudi kakšen term komolčnik?
Koliko časa pa bo to vnetje še trajalo? trenutno se mažem z kremo Fastum gel, je to vredu ali priporočate kakšno drugo?
Spoštovani!
Mislim, da komolčnik ni potreben, Fastum gel je v redu. Komolec si dajte hladiti tudi s kriopakom. Glede na opisano se stanje izboljšuje. Vnetje lahko traja nekje 14 dni do 3 tedne.
Lep pozdrav!