Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija zataknjen čeljustni sklep

zataknjen čeljustni sklep

Pozdravljeni,

Stara sem 31 let.

Že 5ti dan čutim bolečine na desni strani čeljusti, takoj pod ušesom. Težko ugriznem hrano. Predvsem pa ne morem odpreti ust na desni strani čeljustnega sklepa, čutim kot da se je čeljust zataknila. Zelo je boleč vsak poskus da bi si pomagala ”na silo” odpreti usta.

Že v preteklosti se mi je dogajalo, da se mi je sklep zataknil, premaknil ipd., ni pa nikoli trajalo več kot nekaj minut. Zdaj je pa 5ti dan in sem zelo zaskrbljena.

Predvsem ne vem na koga naj se najprej obrnem: na splošnega zdravnika ali na zobozdravnika? Prosim za nasvet. Pa še to, ali je lahko odpraviti to neprijetno stanje z enim samim obiskom strokovnjaka?

Hvala za vaš odgovor!
Violica

Pozdravljeni. Pri vas, kot kaže, prihaja do tega,da se hrustančni plošček v čeljustnem sklepu zatakne pred sklepno glavico in pri odpiranju ust ne zleze nazaj. Zato sklepna glavica ne potuje naprej in ust ne morete dobro odpreti, odpiranje pa je boleče, saj so vse strukture v in ob sklepu dobro oživčene. Sklepni plošček se lahko zatakne, če držite usta predolgo odprta, če spite na boku in pritiskate čeljust v stran, ob nerodnih gibih… Če se ukrepa takoj, ko težava nastopi, se lahko usta odpre z manipulacijo spodnje čeljusti, dlje kot pa težava traja, težje je rešljiva. Običajno kirurg, če z manipulacijo ne odpre ust, predpiše zdravila iz vrst nesteroidnih antirevmatikov, ki poleg bolečine zmanjšajo tudi oteklino in se s tem povrne stanje, ko je odpiranje ust lahko lažje, ali pa se odloči, da v sklep vbrizga nekaj anestetika. S tem se sklep nekoliko raztegne in z manipulacijo spodnje čeljusti se lahko brez bolečin plošček postavi spet na svoje mesto. Ob tem morate upoštevati še navodila glede prilagojenega režima prehrane, prejeli pa boste tudi navodila glede izvajanja fizioterapevtskih vaj.
Čimprej torej obiščite zobozdravnika ali zdravnika, da vam napiše napotnico za maksilofacialnega kirurga, ki bo nato ukrepal dalje.
Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Pozdravljeni,

Stara sem 24 let.

Že peti dan cutim bolečine na desni strani čeljusti, tik pod ušesom. Bolečina se pojavi, pri grizenju hrane ter pri zehanju, saj ust ne morem odpreti več kot le par centimetrov. Sem si poskusila na silo odpreti usta, vendar zelo boli. Danes sem obiskala maksilofacilno ambulanto, vendar me niso sprejeli ker so rekli da če sem bila 5 dni z bolečino lahko pocakam do ponedeljka in se v ponedeljek vrnem da dobrim datum pregleda.

To se mi je v preteklosti že kdaj naredilo vendar je hitro ponehalo. V čeljusti mi poka že več let. Več kot deset let me že bolita oba kolena, sedaj pa se je bolečina pojavila tudi v zapestju ter gležnju. Ali je možen, da je ta bolecina povezana. Kaj naj naredim, da me neha bo leti v čeljusti. Ali je lahko revma vzrok za to bolecino?

Hvala za odgovor

Vesna

Pozdravljeni. Revma je lahko vzrok za bolečine, tudi v čeljustnem sklepu, kjer se včasih pokažejo prvi simptomi. Vseeno je pri vas bolečina verjetno bolj posledica ukleščenosti hrustančne ploščice med sklepnima površinama – o tem sem že pisal v prejšnjih odgovorih. Jasno je, da potrebujete natančen pregled in predlagam, da obiščete maksilofacialnega kirurga bodisi na kliniki ali pa kje drugje. S seboj prinesite tudi vse preiskave, ki so vam jih morebiti že opravili (rtg posnetke, ortopan, morebitne izvide zaradi bolečin v drugih sklepih…).

Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close