Zasvojenost s sladkarijami
Spoštovani!
Že nekaj let sem zasvojena s sladkarijami. Stara sem 42 let. Decembra so mi odkrili diabetes tipa 2. Odločila sem se, da bi najprej poskusila z dieto. Prva dva meseca mi je šlo krasno, držala sem se načel zdrave in uravnotežene prehrane in obilice gibanja in imela urejen sladkor (pod 6 na tešče). Zgubila sem tudi približno 10 kg. Na predavanjih so nam povedali, da ni nič hudega, če se kdaj pregrešimo. To sem tudi poskusila, vendar se potem nisem mogla več ustaviti. Preprosto ne morem brez sladkarij. Zaradi tega sem pridobila nazaj tudi že 5 kg. Vsemu drugemu se lahko nekako odpovem, samo sladkarije me vedno znova premamijo. Drugače bi bilo, če bi vedela, da jih ne smem jesti nekaj časa, ko pa pomislim, da je to doživljenjsko, me vse mine. Sladkarije so bile dolga leta moja tolažba v najrazličnejših situacijah, sedaj pa še tega ne smem več. Postajam depresivna, nimam več volje do ničesar niti do življenja ne. Sladkor se mi je seveda dvignil na okrog 10 zjutraj. Zaradi tega se slabo počutim, sem potem še slabše volje, bolj živčna in še bolj posegam po sladkarijah. Kako naj se rešim iz tega začaranega kroga?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
najprej naj vas pohvalim, ker ste se tako zelo potrudili in izgubili 10 kg. Pomembno je, da ste kombinirali zdravo prehrano in gibanje.Pri tem se vam je zelo dobro znižal tudi krvni sladkor. Da ste to dosegli, imate res veliko motivacijo. Naj vas vprašam, kaj vas je najbolj motiviralo? Povejte tudi nam. Kajti res ste super.
Pravite, da ste zasvojeni s sladkarijami. Ali ste res? Jaz mislim, da niste zasvojeni, da je prišlo le do neke spremembe na vaši poti k cilju in da ste naredili krajši ovinek, se za krajši čas izgubili, sedaj pa se boste ponovno vrnili na osnovno pot. Taki ovinki so v našem življenju pogosti, povsem realni, toda potrebno je pogledati na zemljevid, (ne na geografski, temveč na naš notranji zemljevid) in ponovno poiskati pravo pot. In vi to znate. Vaša pot je bila pravilno začrtana že na začetku. Toda nobena pot ni ravna, ima vzpone in spuste, ovinke, bližnice, je gladka ali pa trnova. Ob njej so razne postaje, ki nas spodbudijo ali pa zavedejo (v skušnjavo). Pomembno je, da se odpravimo dalje. Tudi vi se boste.
Sladkarije so res čudna stvar, tudi tolažba, tudi kaj drugega. Kaj so pri vas še druge tolažbe? Pri enih na primer sprehodi v naravi, pri drugih pogovor s prijateljico, ogled kino predstave…
Tudi sladkarije so lahko različne, poiščite tako, ki ima čim manj ali nič dodanega sladkorja, ki vsebuje polnozrnato moko, poiščite 75 in več % čokolado, morda jih lahko kdaj zamenjate z oreščki, sadjem. Vem, da boste poiskali še druge možnosti. Ko pa jo pojeste, kar je povsem nornalno, pojdite po njej športat. Brez slabe vesti.
Glede na vašo začrtano pot, pozitivne izkušnje z urejenim sladkorjem in dobrim počutjem, znanjem glede zdrave prehrane in telesne dejavnosti, imate vse, kar vas vodi k cilju. Pobrskajte po notranjem zemljevidu in prepričana sem, da že vidite glavno cesto.
Lepo se imejte Karmen J
Verjetno bo zelo grbo in grdo slišati , pa vendar pomaga.Isto se je zgodilo meni. Ko sem izvedela za sladkorno , sem bila zelo pridna , shujšala in uredila sladkor. Potem pa….enkrat čokolado , drugič piškot in tako naprej. Danes mi zelo pomaga , če grem na internet in si ogledam posledice sladkorne bolezni. Razna diabetičbna stopala, očesne okvare , bolezen ledvic….Verjemite , da se želja po sladkarijah takoj zmajnša.Poskusite!
(P)osladkajte si življenje s stevij, izberite 100 %-no, ki je brez kalorij in z glikemičnim indeksom 0, ter tako prihranite pri kalorijah. Obstaja tudi knjižica receptov za peko s stevijo – http://hisa-zdravja.si/trgovina/prehranska_dopolnila/naravno_sladilo/84/stevia_v_prahu_akcija_10_ob_nakupu_vam_podarimo_knjizico_receptov_za_peko_s_stevio/
Največ lahko naredite sami s prehrano in dieto.
dej no dej-lari fari….
a če daš stevio namesto cukra v moko in puter (al pa margairno) je pa pol to hrana za enga k je pouhn cukra…pej no pejt nekam.
Hvala za spodbudo in ponujene nasvete. V tem času sem bila še na operaciji žočnih kamnov, kar mi je dvignilo sladkor na 14,9 in so mi dali v bolnici dvakrat insulin. Potem se je sladkor umiril. Žal sem se diete držala samo nekaj dni, potem me je spet premagala želja po sladkarijah. (Mimogrede, Stevia in podobni drugi nadomestki v tem primeru ne pomagajo, samo čisto konkretne sladkarije.) Videla sem, da stres tudi ogromno vpliva na dvig sladkorja in tudi željo po sladkarijah. Včeraj sem se nabasala z rekordno kopico sladkarij in imela še obilico stresa, kar se je danes tudi poznalo. Zjutraj sem imela 12,9. Zato sem se odločila, da je tega zdaj res konec, ker če si ne bom pomagala sama, mi ne bo mogel nihče. Enostavno moram sprejeti drugačen način življenja, drugače ne bo nič. Bom poročala, kako bo z držanjem tega sklepa. Lep pozdrav vsem.
Pozdravljeni,
vesela sem, da ste se ponovno oglasili. In verjamem, da vam bo uspelo uresničiti vaš sklep (cilj)in zajeziti slo po sladkarijah. Že to, da ste začeli razmišljati o sebi in da se zavedate, kaj vas “draži”, je dobra pot k zastavljenemu cilju.
Morda še nekaj nasvetov: skušajte si zastaviti konkreten cilj glede spremembe življenjskega stila in ureditve krvnega sladkorja, (sebe si predstavljajte na cilju – lažjo za 5 kg, v novi obleki, vso sijočo in veselo, ko prihajate v ambulanto in vam zdravnik sporoči, da je vaš krvni sladkor 5,6 mmol/l oz. HbA1c 6,5 do 7%. Vizuelno sliko si večkrat prikličite v spomin, posebno takrat, ko boste v skušnjavi. Opremite jo še z vonjem vašega parfuma, rožicami, ptički, ki pojejo…oz, po vašem okusu). Večkrat si jo prikličite v spomin, da se jo navadite. Naj vam bo vodilo.
Poleg tega, da sebe vidite v pozitivnem pogledu: Jaz sem dobra v službi, družbi, doma…, sladkarije pa niso dobre, so nagravžne, sladkobno vlecljive, skratka “fuj”.
Zjutraj ko vstanete, si zapojte tisto pesem: Vem, da danes bo srečen dan, to sem občutila že zjutraj….(saj jo poznate, le spol sem spremenila). V službi in doma bodite pozitivni, vsak dan izrecite domačim in sodelavcem kakšno pohvalo…boste videli, ko boste videli odzive, se boste bolje počutili, poleg tega pa jo boste dobili tudi nazaj in se zato počutili še bolje. Manj boste napeti, manj boste pod stresom, manj boste potrebovali sladkarij. Pogosteje pojdite na sprehod, v naravo, opazujte naravo, prisluhnite ji, poslušajte čričke, vonjajte cvetje ali pokošeno travo…
Prepričana sem, da vam bo šlo.
Lep dan
Pozdravljeni!
Ponovno se oglašam. Cilj sem sicer imela lep, a mi nikakor ne uspeva. Že če nimam doma nobenih sladkarij, me začne grabiti panika, tako da ne morem dihati. Če ne drugače, jih jem na skrivaj. Trenutno je moj sladkor med 9 in 10 na tešče, kar je seveda preveč. Včasih se mi vrti, verjetno zaradi prevelikega sladkorja. Nikakor se ne morem vrniti k uravnoteženi dieti. Drugače pa delam od doma, zaradi česar imam bolj malo stikov z ljudmi in sem pogosto osamljena. Z možem imava 6-letnega otroka in razmišljala sva, ali bi se odločila še za enega. Me pa malo skrbi, ker sem brala, da je pomembno, da je še zlasti ob spočetju in v začetku nosečnosti pomembno, da je sladkor urejen, drugače obstajajo večje možnosti prirojenih napak. Prejšnja nosečnost je bila kar zakomplicirana, z veliko slabostmi, v drugi polovici sem bila na berglah (zaradi prirojenega ekvinovarusa so me strašno boleli gležnji, da nisem mogla hoditi) in tudi porod sam je bil težak z veliko izgubo krvi. Punčka se je prav tako rodila z ekvinovarusom in rekli so mi, da je 50 % možnosti, da se pojavi tudi pri naslednjem otroku. Tudi mlada nisva ravno več (jaz 42, mož 51), a si otroka vseeno še želiva. Kmalu imam naslednjo kontrolo pri diabetologu. Verjetno tablete za sladkorno niso priporočljive, če bi slučajno zanosila. Prosim za nasvet. Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljena,
glede na naše smernice, žensko s sladkorno boleznijo tipa 2 na “tabletah” (mislim na peroralni antidiabetični terapiji) prevedemo na insulin pred načrtovano nosečnostjo. Določene raziskave so sicer potrdile tudi varnost metformina in glibenklamida med nosečnostjo, vendar se zaenkrat teh zdravil, razen, če ni nujno, v nosečnosti izogibamo. Pred zanositvijo pa je pomembna tudi urejenost krvnega sladkorja, HbA1c naj bi bil pod 6,5%, če ga je varno doseči brez izrazitih hipoglikemij.
V spreminjanje življenjskega stila pojdite z majhnimi koraki. Prekrškov ne delajte na skrivaj, potem je to za vas še bolj stresno. Poiskusite si jih določiti, koliko jih je lahko in kakšni naj bodo. Poiskusite jih spraviti pod kontrolo. Ne krivite sebe, saj ste vendar samo človek. Če vam bo pomagalo, krivdo včasih pripišite sladkariji: na primer – ti pregrešno lepa tortica, zakaj si tako poredna in me izzivaš in mi delaš apetit. Saj v resnici sploh nisi tako dobra, si sluzasto sladka, mi škodiš…
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.