Zasvojenost…
S partnerjem sva stara okrog 30 let, živiva skupaj. Fant ima probleme z zasvojenostjo, čeprav on tega nikakor ne priznava. Danes zjutraj je počilo, ker je pravi umetnik v tem, kako krivdo zvaliti na mene. Včeraj zvečer sem se vračala iz službe in sem ga spotoma pobrala pred domom nekih njegovih kolegov. Glede na to, kako je zaudarjal, je moral kar nekaj spiti, povrh vsega pa so se ga še zakadili s travo. Že včeraj me je nagovarjal, da se naj tudi sama pridružim, zbrani druščini, a mi ni bilo do tega, sama namreč ne kadim, pa tudi alkohol mi gre grozno na živce in spijem le tu in tam kakšen dcl, če je priložnost takšna. Danes zjutraj mi je jezno očital, da naj si ne mislim, da bo v bodoče tako, da bo šel domov, ko si bom jaz namislila. Da ni otrok in da ne potrebuje še ene mame, ki mu bo ukazovala. Ko sem mu povedala, da tudi jaz ne mislim biti z moškim, ki ves čas, kadar sem odsotna zaradi službe, preždi v gostilni, se je oblekel in odšel. Kam? Na redno kavico v bližnji kafič, brez katere nikakor ne more in ki se ji v zadnjem času vse prepogosto pridruži tudi kakšno pivo, dva ali trije. Se da tukaj sploh kaj narediti?
Draga Anabella!
V življenju pogosto pride do okoliščin, ki jih ne zmoremo obvladati. V takih primerih nas ponavadi začne preganjati občutek nemoči. Morda ste kdaj poskusili vse, da bi se razmere uredile a vsa vaša prizadevanja so se izjalovila. Če poskusimo na nov način, damo vse od sebe, pa nam vseeno ne uspe uresničiti zadanega cilja, potem nas je ponavadi strah poskusiti znova. Zakaj? Zato, ker se vsi želimo izogniti bolečini! Nočemo, da bi nam ponovno spodletelo. Pogosto po mnogih razočaranjih prenehamo poskušati. Pridemo do točke, ko začnemo verjeti, da prav nič ne bo delovalo. Sami lahko pričnete spreminjati stvari. Znebite se negativnih občutkov, da ne morete narediti ničesar ali da ste nemočni. Osredotočite se na to, kaj je potrebno storiti danes, da se bodo stvari zasukale na bolje. Ne vem sicer kolikokrat ste vi že poskušali kaj storiti v zvezi s partnerjevim popivanjem, je pa vsekakor sedaj skrajni čas, da nekaj zares storite. Pravite, da je pravi mojster, ko gre za zvračanje krivde na vas. Kot nam je znano alkoholik namreč vedno išče krivce za popivanje v drugih osebah. Za vse njegove težave in probleme so krivi drugi, zlepa pa ne uvidi, da je vzrok v njem samem, v njegovi zasvojenosti od alkohola. To je obrambni način, s katerim alkoholik opravičuje svoj poseben odnos do alkohola. Nekateri so svojimi izgovori tako prepričljivi, da jim marsikatera žena nasede. Dobro je, da se vi zavedate, da ne prevzemate vse krivde le nase, kar mnoge žene počno in čez čas dejansko še same začno verjeti, da partner pije zaradi nje same.
Pravite, da partner ni več takšen kot je bil, zanima me kakšen je bil prej, koliko časa se to že dogaja. Če se to dogaja že vrsto let zakaj vas je začelo motiti šele sedaj? Ali ste mogoče šele sedaj spoznali kakšen v resnici je in ste bili leta slepi oziroma ste vse doslej verjeli, da se bo spremenil. Glede na to, da vaš fant ni več rosno mlad takšnega obnašanja, kot ga opisujete ne morete pripisati njegovim letom in upati, da se bo z zrelostjo in starostjo spremenil kar tako. Razmislite pa vseeno kaj ste pa vi v teh letih naredili za vajin odnos, kaj je vzrok, da fant v zadnjem času vse pogosteje zahaja v gostilne in ima slabo druščino, ste tudi vi več odsotni od doma, oziroma se fantu manj posvečate kot ste se poprej, da mu je edini smisel popivanje, je mogoče vajin odnos stagniral, kakšna so vajina stališča do potomstva itn.
Če ravnanje fanta v vas izziva neprijetne in zoprne občutke, mu to odločno povejte. Ne potlačite jih, ne pogoltnite tega. Temeljito in odkrito se pogovorite z vašim fantom o tem in poskusite z njim rešiti težavo. Povedati drugemu, kako doživljamo njegovo ravnanje, ni preprosto. Poskusili ste že pa vas je zavrnil z očitki, da ne potrebuje še ene mame, ki bi mu težila. Če bi imel spoštovanje do vas bi vam bil hvaležen za vaše »teženje«, pravzaprav pomoč, ali kot pravijo »kdor ljubi – skrbi«, najverjetneje pa je z njegovo zasvojenostjo tudi to minilo, saj mu je na prvem mestu steklenica. Preveriti morate ali je fant sploh pripravljen karkoli spremeniti za vajin odnos.
Razmislite kakšna je, če sploh je ljubezen vašega fanta do vas, če vas sili, da se tudi vi pridružite slabi druščini, omamljanju z alkoholom in marihuano. Jasno, s tem, ko bi se skupaj omamljala bi imel mir pred vami in vašimi očitki.
Mogoče je sedaj čas, da spoznate preprosto dejstvo, da morate iz takega odnosa oditi oziroma naredite odlučujoči odhajajoči korak. Ozaveščeno nealkoholno življenje ne trpi ob sebi alkoholne tiranije. Z leti se bo situacija še poslabšala, če sedaj ne naredite odločilnega koraka. Postavite mu ultimat – odloči naj se za vas ali naj izbere alkohol.
Svetujem vam, da dobro razmislite preden zasnujete družino s takim človekom. Slovenski pregovor pravi »Bolje je bosa trnje mleti, kakor pijanca vzeti«. Ljudska modrost pravi, da manj boli trnje, ki se zajeda v mlade nožice dekleta kot življenje s človekom, ki ga obvladuje alkohol.
Vsak izmed nas si kroji usodo s svojimi dejanji. Potrebno si je postaviti svoje osebne meje in ne dovoljevati, da drugi neovirano posegajo preko njih. Sedaj še imate možnost, da poskrbite zase – se konkretno skupaj s partnerjem spopadeta s problemom ali pa se iz odnosa še pravočasno umaknete.
Mnogo sreče na vaši življenjski poti.
Lep pozdrav!