zasvojenost
Pozdravljeni!
Moja težava ni povezana z drogami, vendar sem se vseeno odločila pisati na ta forum, ker gre tudi v mojem primeru za zasvojenost, in sicer z igrami na srečo. Moj sin, star 21 let, sodeluje v športnih stavah in je izgubil že veliko denarja. Imeli smo temeljit pogovor in je obljubil, da tega ne bo več počel, zdaj pa sem iz drugih virov izvedela, da laže. Včasih je bil zelo odgovoren fant in mi ni jasno kako se je lahko tako spremenil. Sploh ne vem kaj naj naredim. Zaupam mu ne več. Imate morda kak nasvet kako naj mu pomagam, oziroma kaj je v tem primeru najbolje narediti?
Za vsako mnenje bom zelo hvaležna. Že vnaprej hvala in lep pozdrav.
Lep pozdrav!
Po poklicu sem psihologinja in vem, o čem govorite. Vedeti morate, da poznamo več vrst zasvojenosti, pri vseh gre za isti mehanizem, le predmet zasvojenosti je drug (npr. sama najbolj poznam zasvojenost s hrano, ki ima podoben potek bolezni in zato tudi zdravljenje kot denimo zasvojenost z alkoholom, zunanja manifestacija pa je drugačna). Torej, odvisnost je bolezen, ki jo je potrebno strokovno zdraviti.
Svetujem vam, da se obrnete na katerega od psihoterapevtov, za katerega lahko dobite napotnico pri osebnem zdravniku,v tem primeru namreč zdravljenje krije zavarovalnica.. Tukaj priporočam previdnost, vsaj vsi psihoterapevti niso specializirani za vsa področja ali enako dojemljivi. Obrnite se na kakšno od nevladnih organizacij, denimo Društvo projekt-človek.
Sami se informirajte o odvisnosti kot taki in o tej vrsti odvisnosti, ki jo ima vaš sin (npr. Peklenska gugalnica Sanje Rozman…). Sinu postavite jasne in nepremakljive meje, brez popuščanja, vendar s pripravljenostjo za pogovor in pomoč. Vsak odvisnik se lahko pozdravi, vendar ne brez podpore svojcev. Nujno vključite tudi očeta oz. partnerja, če ga imate.
Ne vem, če sem vam odgovorila. Upam,da bo moj odgovor objavljen. Če vas še kaj zanima,pišite.
Lep pozdrav,
R.
Pozdravljeni,
Obrnite se na Center za zdravljenje odvisnosti kjer se ukvarjajo tudi z zdravljenjem od odvisnosti z igrami na sreco. Poklicite na tel.st. 01 587-49-00.Imajo tudi anonimno skupino zasvojenih z igrami na sreco.
Posiljam vam tudi njihovo spletno stran: http://www.ustanova-odsevseslisi.si/. Vodja centra je dr. Kastelic Andrej, ne vem pa kdo tocno se ukvarja s to vrsto odvisnosti. Vsekakor bi se bilo dobro obrniti na njih,ker je tudi ta zasvojenost lahko nevarna in dobro je, da ste ta problem pri sinu opazili.
Veliko srece, lep pozdrav
pozdravljeni!
tudi sama sem bila osedena z igrami na srečo nekaj časa. vendar to ni trajalo dolgo. in zakaj ne? ker mi je zmanjkalo denarja.
ko bo vašemu sinu zmanjkalo denarja, bo tudi on nehal. vsekakor bo moral malo razčistiti v svoji glavi, da denar ni vse in da se ga pač ne da kar tako na hitro pridobiti.
lp
Pojdite na spletno stran Urada za droge: http://WWW.uradzadroge.gov.si in si poiščite pravo številko in se pogovorite s strokovnjakom. Pa vzstrajni morate biti in ne popusti.