Najdi forum

zasvojenka in nosečnost

Pozdravljene firumovke in forumovci!

Za vas imam, mogoče malo nenavadno vprašanje. Včeraj sem po dolgem času srečala znanko, staro 27 let. Drogira se nekje od srednje šole; najprej trava, zadnje čase (kakšno leto) je na trdi drogi. Živi s fantom, ki je že dlje časa prav tako na trdi drogi. Sedaj je noseča!!

Sedaj me zanima, kaj storijo v takem primeru strokovne službe, kot tudi ginekolog/inja, ki spremlja nosečnost in ostali? Jo med nosečnostjo nekako “prisilijo” k prenehanju uživanja drog? (včeraj je bila po moji laični oceni zadeta : rahlo zaprte oči- kot bi bila videti precej urujena oz. zaspana, zelo počasi je govorila…) Kaj se potem zgodi s tem otrokom? Jima ga odvzamejo, ker je brazposelna, on ima občasna dela….

Torej prosim, če mi malo objasnite kako zadeve potekajo v takih primerih. Ali so tudi v tem/takih primerih strokovne službe nemočne. Kako je to pri nas urejeno?

Vnaprej hvala za odgovore in lep dan vsem skupaj.

Pozdravljena nova na forumu!
Takšnih primerov kot ste ga opisali vi je žal tudi v Sloveniji preveč. Uživanje drog v nosečnosti je močno občutljivo dejanje. Večina nosečnosti pri uživalkah drog je nenačrtovana. Veliko žensk, ki uživa droge, pozno ugotovi, da so noseče. Zaradi motenj menstrualnega ciklusa znake nosečnosti težko prepoznajo. Uživanje drog nedvomno povečuje možnost težav v nosečnosti in/ali pri nerojenem otroku pa tudi seveda vpliva na potek poroda ter nadaljnje življenje in vzgojo otrok. Poleg jemanja drog, ki so nedvomno škodljiva za plod so težave z nerednimi pregledi pri zdravniku, slabe stanovanjske razmere, nekakovostna prehrana, kajenje itn.

Nosečnost sama po sebi ponavadi ni dovolj močan motiv, da bi za vedno prenehale jemati droge, saj je odvisnost tako hud problem, da samo volja za vzdržnost ne zadostuje. Seveda jih je precej, ki jim uspe vzpostaviti abstinenco, nekatere to zmorejo le za čas nosečnosti ali v nosečnosti vsaj bistveno zmanjšajo jemanje drog. Sama nosečnost, porod in materinstvo so dobre motivacije za spremembo, vendar je odvisnost od drog za večino žensk prehuda motnja, da bi odločitev za spremembo to tudi prinesla. Povečini mamice odvisnice kmalu po porodu ponovno začnejo uživati drogo, saj je odgovornost za komaj rojeno bitje prevelik zalogaj za žensko, ki še za sebe ni sposobna odgovornega življenja kaj šele za otroka, ki zahteva vso skrb tako v duševnem in čustvenem smislu. Otrok pa seveda to mamino nezadovoljstvo še kako čuti.

Prepričana sem, da strokovne službe vsaka zase naredijo vse za to, da bi čim bolje poskrbela za nerojeni plod, prisiliti odvisnice, da bi prenehala jemati drogo pa seveda nihče ne more. Poznam kar nekaj primerov, ko so ženske donosile otroka, po rojstvu otroka pa se odločile za terapevtsko skupnost. Menim, da imajo na razpolago dovolj oblik pomoči, če so le same pripravljene sprejeti katero izmed njih. V primeru, da sta oba starša odvisnika pristojni center za socialno delo ustrezno ukrepa, včasih je prav odločitev med zdravljenjem ali odvzemom otroka tista, ki spodbudi mamico odvisnico, da odide na zdravljenje.
Lahko le upate, da bo vaša znanka izkoristila nosečnost in materinstvo za pozitivno spremembo na bolje in se odločila, da je materinstvo preveč dragocena stvar, da bi jo zatemnila z drogo.
LP Oglasite se še kaj!

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Pozdravljena!

Najlepša hvala za odgovor. Se še kaj oglasim na forumu.

Lep pozdrav!

New Report

Close