Zastoj rasti ploda
Spoštovani!
V letu 2009 sem rodila punčko, pri kateri so ugotovili zastoj rasti. Da gre za zastoj rasti so začeli sumiti, na UZ v 30. tednu nosečnosti. Na morfologiji pri 22. tednu nosečnosti je bilo vse bp. Po 30. tednu so me začeli pogosteje kontrolirati. Rodila sem v 37. tednu (poroda mi niso sprožili). Punčka je imela 47cm in 2050g.
Sedaj je stara 16 mesecev in ni zaznati zastoja rasti.
Sedaj sem v drugi nosečnosti in sicer v 22. tednu. Zaradi zastoja rasti pri prvi hčeri, me to nosečnost bolj kontrolirajo že od samega začetka. Od 17. tedna dalje jemljem Aspirin 100, in že od prej imam predpisano terapijo z Eutirox tabletami (za ščitnico).
Danes so na morfologiji bili rezultati ok, skrbi me samo to, ko mi je ginekolog povedal, da imam s pretoki nekaj narobe. To se lahko eventuelno pojavlja do 24. tedna nosečnosti, če se pojavi še kasneje, pa lahko pomeni zopet zastoj rasti ploda.
Naslednjo kontrolo imam v 28. tednu.
Prosim vas, če mi lahko to kdo bolje obrazloži, kaj pomeni to zame in za plod v sedanji nosečnosti?
Najlepša hvala za odgovor,
ROSE
Spoštovani,
ne vem, kaj vam lahko pojasnim, da boste od tega kaj odnesli. Vse meritve in UZ informacije služijo boljšemu odločanju in nadzoru ploda, o odločitvah pa se pogovarjamo šele, ko so potrebne. Vnaprej namreč ni primerno delati preveč scenarijev kaj bo, če bo in kaj če ne bo. Vse torej ob svojem času. Vaša preteklost nakazuje večje tveganje, da se enak ali podobno stanje ponovi, če bbodo moteni pretoki skozi maternični arteriji po 24. tednu pa ša malo bolj. Če zastoj rasti ugotovimo pravočasno in to se je zgodilo že prejšnjič, plod ni posebej ogrožen, saj se bo načrtovalo porod v primernem času. Po zapisanem sodeč ste pod primernim nadzorom, ki služi prav temu, da se odkloni pravočasno ugotovijo in ustrezno spremljajo, ugotovijo pa se lahko šele, ko nastopijo in ne prej. Moten pretok skozi maternični arteriji je zgolj dejavnik tveganja in ne absolutni napovednik odklonov v rasti ploda.
Pozdravljeni!
Sm v 28.tednu nosečnosti, to je moja 3.nosečnost. V obeh prejšnih nosečnostih je bil ugotovljen zastoj rasti otroka, 1. v 24.tednu, 2. v 27. – vzrok je dvojna maternica – en del ni razvit. Zanima me ali je velika verjetnost da se zastoj rasti ponovi tudi zdaj in kaj to pomeni? – da bo otrok zaradi pomanjkanja prostora manjši? – ali je lahko kaj hujšega?
Trenutno sm zaskrbljena saj od 21.tedna naprej nisem imela več UZ, naslednji pregled pa imam v 32.tednu (moja G navadno dela le 2 UZ/nosečnost), pa me zanima ali bi bilo potrebno se prijavit na en samoplačniški UZ, da se stanje preveri?
Hvala, LP
spoštovani,
včasih ne razumem togosti v razmišljanju ginekologov, ko gre za ločevanje med primeri nosečnic, ki so v osnovi zdrave in imajo nizko tveganje zapletov in drugimi, ki niso in imajo višjo verjetnost zapletov. To je namreč naša osnovna dejavnost. Ne vem, zakaj je to tako težko!? Glede na povedano, če je seveda vse res (nista zapisali, kdaj in s kolikšno težo so se vaši otroci rojevali???), potem ste v rizični skupini za ponovni zastoj rasti tudi v tretje, to pa nadziramo z UZ merjenji in na sploh s preverjanjem stanja ploda vsaj vsake 4 tedne po doseženih 24 tednih nosečnosti. Pravica do UZ pregleda je sicer res omejena na 2 pregleda v nosečnosti, vendar to velja le za zdravo, normalno nosečnost. Čim ne gre za to kategorijo, omejitev v številu UZ pregledov ni, le voditi je potrebno nosečnost pod drugo “šifro”!!! V izogib prepirom in zameram ginekologinje seveda lahko uporabite tudi samoplačniško možnost, o kateri pa odločate sami in za to ne potrebujete namiga ali dovoljenja ginekologa. Omejitev glede varnosti uporabe UZ v nosečnosti namreč ni.
Hvala za odgovor, torej ji bom mal “zatežila” na naslednjem pregledu za UZ.
Se opravičujem za pomankljive podatke. V 1.nosečnosti sm v 37.tednu imela CR (zaradi zastoja rasti in medenične vstave), otrok je bil velik 44cm in je imel 1820g, v 2. nosečnosti prav tako zaključeni s CR v 38.tednu je bil otrok večji – 48cm in 2400g.
Še enkrat hvala za vaše potrpljenje in LP
Aha! Torej gre za jasno patologijo, ki opravičuje skrbnejši UZ nadzor ploda. Pika! Amen! …:-). Ne bi niti škodilo, če bi vam ginekologinja opravila merjenje pretokov krvi skozi maternični arteriji, ki zna napovedati zastoj plodove rasti in/ali preeklampsijo z večjo verjetnostjo, če je patološki oziroma zna zmanjšati tveganje na sprejemljivo, če je normalen. Če tega ne dela, nima ustrezne UZ naprave ali ne zna ustrezno izvesti, pa bi ne bilo skregano s strokovnimi smernicami niti, če bi vas preusmerila v ambulanto za patološko nosečnost na sekundarni ali terciarni ravni za nadaljnje vodenje nosečnosti.
pozdravljeni dane ssem imela pregled pri ginek. in je ugotoivla zastoj rasti ploda za dva tedna in nizko ležeč plod, sem v 28.tednu nosečnosti, poleg tega pa imam še gestacijski diabetes…na zadnji morfologiji je bilo vse ok razen, da mi je že takrat povedala, da plod leži nizko. MV je rekla, da je ok, nekaj je govorila o 3mm. Ali lahko kaj naredim, ali sem pri razvoju otroka nemočna, kar bo pač bo ali kaj? kontrolo imam čez 14 dni
Spoštovani,
vaše vprašanje težko komentiram. Kot prvo pri 28 tednih 2 tedna odstopanja od povprečja oziorma ideala ni dovolj veliko, da bi to kaj pomenilo, kot drugo domnevno “nizko ležeč plod” res nič ne pomeni in kot tretje dvomim, da je vaš MV dlg 3 mm. Prej bi verjel, da je dolg 3 cm (30 mm), kar je povsem ustrezno in ne zahteva nobenih ukrepov. Če bi bil MV dolg le 3 mm bi o bilo dovlj vsaj za poostren nadzor, če ne kar za dajanje injekcije za pospešeno dozorevanje plodovh pljuč.
no pri teh 3mm se mi je zdelo, da se je zmotila, ker je rekla, da je MV ok in potem je bilo govora o teh 3mm in sem bila že tam 100% da je mislila 3cm, ampak je nisem hotela popravljati. ko bi znala brat iz materinske bi vam lahko napisala pod rubriko S/F* je 24 in spodaj neka kraca. torej počakam še teh 14 dni da vidimo kaj bo na ponovnem pregledu. poleg tega pa imam 29.3. UZ še v porodnišnici.
SF je rubrika za razdaljo med sramno kostjo in vrhom maternice, kar je bistveno manj točno od UZ meritev ploda. Vsekakor velja počakati vsaj omenjenih 14 dni…:-)
vidim, da mi je pisala tudi meritve ploda, samo kaj ko ne znam brat za njo…ali je kakšna možnost, da to skeniram in vam pošljem…
pa še eno vprašanje…imam pekoče bolečine čist levo ne vem ali ta kost še spada pod sramno kost ali se ji reče že kako drugače čisto pri pregibu noge…ginek. pravi, da je nemogoče, d aje to od ploda, če bi bilo bi me bolelo na sredini pa itak je še prekmalu glede na tedne nosečnosti…pa vendar mene to boli oz. peče tudi tako ,da na nogo komaj stopim…od česa bi bilo to? zatekam nič
sicer je mogoče k vprašanju tudi pripenjnati datoteke (glej zgoraj pod sponko Pripni datoteko…), vendar mislim, da to že presega namen tega foruma. Če česa v odnosu s svojim ginekologom ne razumete, ga preprosto vprašajte, saj sta v procesu vodenja vašega zdravja in nosečnosti partnerja, ne pa “mojster in vajenec”. Od česa boli v pregibu po pošti ni mogoče ugibati. Je preprosto preveč možnosti in fines, ki od možnostih odločajo in so predmet konkretnega kliničnega pregleda in poznavanja pacienta. Če je problem stopiti na nogo, je v ospredju razmišljanja draženje živca, kar je običajno mehanični problem, kakšen, zakaj, kako, kje? ipd. pa je stvar ocene dobrega klinika.
Pozdravljeni!
Zanima me sledeče, in sicer imam svakinjo v porodnišnici in nas skrbi, ker nič konkretnega ne zvemo kaj se dogaja. 26.5.2011 ima rok za porod vendar jo je ginekologinja poslala v porodnišnico, ker ima posteljico zelo slabo (je čisto bela) in vodo naj bi imela ravno nekje na meji. V porodnišnici pa so ji rekli, da je vode še dovolj, vendar plod ne raste več. Imel naj bi 2400 g. Zanima me zakaj ne sprožijo poroda, če plod ne raste več? Ali je bolje, da ostane notri do roka? Ali ni nevarno?Rekli so ji tudi, da ker je posteljica tako slaba, verjetno ne bo čutila popadkov in ker jo pošiljajo čez vikende domov nas skrbi, da bi lahko bilo kaj narobe, če ne bo vedela da je čas za porod.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
običajno poteka komunikacija zdravnika samo preko pacienta in lahko karkoli o svojem stanju od zdravnika izve le sama nosečnica, potem pa seveda ta tudi lahko kaj pove naprej, če želi, komur pač želi. Podatka, da ima svakinja “belo posteljico” in “vodo na meji” ne znam prevesti v nobeno diagnozo, zato iz tega ne vem, če je sploh kaj narobe. Ocenjena teža ploda 2400g je sicer res majhna in je normalna za plod pri 34 tednih, torej podatek o ocenjeni teži res nakazuje blag zastoj rasti. Dokler je plod živahen in ima dovolj plodovnice pa zadeva ni kritična in se lahko še čaka. Za ugotovitev zaustavitve rasti ploda potrebujemo najmanj 14 dni časa, saj v krajšem času plod preprosto ne zraste toliko, da bi to lahko z meritvami opazili. Mislim torej, da bodo vašo svakinjo itak spremljali iz dneva v dan preko ustreznih mehanizmov nadzora in če se bo pokazalo, da je treba ukrepati, bodo ukrepali, do takrat pa se lahko počaka.
ponovno se oglašam
29.3. sem imela morfologijo v porodnišnici, delali ste jo vi, na koncu sem povedala, da moja ginek. dela paniko z zastojem rasti pa ste rekli, da je ok pač dete raste na spodnji meji, ampak še vedno ok
takratne mere:
30t6/7
gv/tt/bpd 79
hc 277
ac 250
fl 57.6
ot 1490g 23.3. je bila teža pri moji ginek. 1309g
posteljica zadaj
plodovnica primerno
mere dne 5.5.
36t
gv/tt/bpd 867
hc 313
ac 296
ot 2400g
posteljica zadaj g. in rimska 1
plodovnica prim.
pretoki 0,65
in spet ni bila zadovoljna, rekla je, da upa, da se je pri teži zmotila navzdol…
kaj torej zdaj to pomeni je dete dejansko v zastoju in bi bilo lahko kaj narobe, če rodim sedaj ali ne?
vidim, da post višje pišete, da je teža 2400g normalna za 34t.
ocenjena teža 2400g pri 36 tednih je povsem sozvočna z ugotovitvijo teže okrog 1400g pri 31 tednih. Plod pač raste po spodnji krivulji rasti. za zdaj torej nič posebnega.
pozdravljeni,
sem v 29. tednu nosečnosti in pri zadnji kontroli ,mi je ginekologinja omenila ,da ima punčka manjši obseg trebuha, kontrolo imam čez 14 dni.
mene pa zdaj samo zanima ,ali dejansko lahko jaz kako vplivam na to, ginekologinja mi je edino rekla ,da naj veliko počivam, spim naj na levem boku ,a je še kakšna stvar ,katera bi pripomogla rasti otroka?
hvala
Spoštovani,
zmožnost vašega vpliva na plodovo rast je zelo omejena in so navodila, da ležite na levem boku, čeprav smiselna, ne tako zelo uspešna, da bi to imelo usoden pomen z razvoj vašega ploda. Bolj od ležanja na levem boku je pomembno, da se fizično res manj aktivni in da skrbite za ustrezno hidracijo.
Pozdravljen
Z zgoraj opisano težavo se spopadamo tudi mi- naš dojenček naj bi imel suhcen oz. manjši trebušček, sedaj sem v 28. tednu, možen zastoj se je pokazal v 25.tednu. Tu so mere zadnjih pregledov (vsi so bili opravljeni pri osebni ginekologinji, razen ta v 26 5/7 tednu, ki je bil opravljen v porodnišnici v Lj):
25.teden:
BPD: 5,63
HC: 21,43
AC: 19,26
FL: 4,2
26.teden:
BPD: 6,64
HC: 24,02
AC: 18,26
FL: 4,87
26 5/7 teden (2. mnenje, porodnišnica Lj)
BPD: 6,7
HC: 24,00
AC: 19,7
FL: 5,0
28.teden:
BPD: 7,24
HC: 24,86
AC: 20,31
FL: 5,17
Pri pregledu v 26 5/7 tednu v Lj, je bila opravljena tudi meritev pretokov, kjer je kazalo, da so le-ti v redu, kontrolo imam zopet čez 2 tedna. Sama sem velika 174cm, pred nosečnostjo težka 62 kg; partner pa 194cm, 83 kg. Kako bi vi komentirali zastoj in nadaljnje “ukrepe”, če bo zastoj ostal tak oz. se povečal? V Lj so nam lepo razložili, da je mogoče, da gre tudi za otrokove telesne značilnosti, saj je posebno bodoči očka bolj suhe postave.
S tem tednom sem začela tudi bolniško, zanima me ali se vam zdi, da je preveč aktivnosti, recimo sprehod 1 uro na dan in hišna opravila?
Vnaprej hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
že večkrat sem zapisal, da meritve drugih težko komentiram, ker ne vem, kako so nastale. Takšne kot so, kažejo na zaostajanje v obsegu trebuha za 3 tedne, obsegu glavice pa za cca. 2 tedna. Kaj to pomeni, kot rečeno ne vem in bi lahko rekel kaj več le ob konkretnem vpogledu v nosečnost, ob samostojnih meritvah in preverjanju dodatnih funkcionalnih preiskav.