zastajanje urina po TVT operaciji
Spoštovani!
pred 4 dnevi sem imela operacijo TVT, po kateri nisem mogla urinirati (niti kaplje). Seč sem lahko odvajala samo preko katetra. naslednji dan mi je pod narkozo zdravnik razrahljal trak, vendar je bilo uriniranje zelo slabo (tanek curek), občutek je bil da je mehur še vedno poln. Tretji dan je bilo z odvajanjem seča malo volje, vendar je po preizkusu s katetrom v mehurju ostalo še vedno 430 ml vode. Isti dan so me poslali domov s katetrom, ki ga bom imela 10 dni. Ker sem zaskrbljena s potekom, sprašujem ali bo kaj bolje po 10 dneh, oziroma kaj sledi v primeru, da se zadeva ne izboljša. Ali je možno, da se trak vzame ven? Stara sem 53 let.
Hvala za odgovor vnaprej.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Čeprav se zdi, da vprašanje spada na področje urologije, je žal vendarle res, da so to temo, kakor gledamo, “ukradli” ali pa “smo jim prepustili” – ginekologi, ki opravijo bistveno več operacij pri stresni inkontinenci pri ženskah kot urologi, tako pri nas kot marsikje po svetu. Tudi najboljša strokovnjaka za operacijo, ki ste jo opravili, sta v Slo ginekologa – prof. Lukanovič v Ljubljani in prof. But v Mariboru. Tadva imata tudi največ izkušenj z zapleti na to temo in eden od tipičnih je vaš – na vašem mestu, če se stvar ne bo uredila, bi se obrnil na enega od teh dveh.
Eden od razlogov za prevlado ginekologov pri tej operativi je tudi v tem, da je večkrat potrebno in smiselno hkrati operirati tudi prolaps – povešenje maternice in zaradi sistema izobraževanja urologov v Sloveniji je to vendarle stvar ginekologov.
Vaše vprašanje torej spada h ginekologu. Teoretično pa je tako, da se težave s praznenjem mehurja pojavijo pri do 10% žensk po operaciji, ki jo navajate. V večini primerov se v 4 tednih uriniranje izboljša. Če se ne, se poskuša z dodatnimi operacijami (prerezanje traku ali pa celo ureteroliza in odstranitev traku v celoti – slednjo pa bi verjetno opravil urolog). Po teh dodatnih operacijah v velikem deležu pride do izboljšanja praznenja mehurja, pri čemer pa se stresna inkontinenca ne povrne – se pravi pride pogosto tudi po prerezanju traku do ozdravitve uhajanja vode. So pa operacije prerezanja traku in še posebej odstranjevanja traku dosti bolj redke in je vprašanje, kdo pri nas bi se tega lotil – veliko izkušenj s tem pa nima nihče, vendar se po potrebi trak ali vsaj njegov večji del tudi “vzame ven”, običajno se tega loti kateri od bolj izkušenih urologov.
Med čakanjem, da se mehur “zbudi sam” ali na dodatne operacije, pa ni običajno, da bi ženska imela trajni kateter. Če je le mogoče, bi morala na režim čiste intermitentne kateterizacije. To pomeni, da dobite katetre za enkratno uporabo (na recept, redno nato predpisuje osebni zdravnik potem, ko se postopkov naučite pri vašem operaterju – ginekologu ali urologu) in si večkrat dnevno (npr. 5x, če je treba) vtaktente kateter v sečnico, mehur izpraznete in nato kateter odvržete. Nekateri/nekatere so na intermitentni kateterizaciji desetletja. Na ta način ohranite “polnjenje in praznenje” mehurja – ohranjate funkcijo mehurja. Če bi nekaj urinirali in vendar ne čisto, pogosto predlagamo da si ženska sprazni mehur s samokateterizacijo zjutraj in zvečer, vmes pa pač lula. Pogosto se v času nekaj tednov zgodi, da ugotovi, da je pri samokateterizaciji (ki jo opravi potem, ko je poskusila mehur normalno izprazniti – torej ko se je polulala) vse manj in manj ostanka urina – se pravi se začne mehur spet dobro prazniti in tako počasi zmanjšuje pogostnost samokateterizacije.
Ginekologi včasih svetujejo/poskusijo tudi z raznimi elektrostimulacijami mehurja – to počno fizioterapevtke pri ginekoloških klinikah ali pa z zdravili, vendar je učinkovitost in smiselnost teh metod (razen da premostijo čas) vprašljiva.
Če ste imeli prej hudo stresno inkontinenco vam sedaj gotovo ustreza, da ste suhi, tudi če si morate dati notri nekajkrat na dan cevko in sprazniti mehur. Obstaja zelo majhna verjetnost, vendar je opisano, da lahko ob stresni inkontinenci obstaja še poliurija, ki preobremeni mehur – to se ugotavlja v okviru dnevnika mikcije – če izločite na dan več kot 2 litra urina, potem se je treba lotiti tudi tega problema.
Samokateterizacija ni “baubau” – je tehnika ki so se je sposobni naučiti tudi 80-letni starčki, zato je v vaši starosti to sigurno metoda izbora, upajmo da samo za prehodno obdobje.
Torej – če ne bo bolje, se naučite samokateterizacije in če po 1 mesecu ne bo bistveno bolje (upati je, da bo, vendar so tudi primeri, ko ni), se odločite za prerezanje ali odstranitev traku.
Lepo pozdravljeni!