Najdi forum

zaspanost

Pozdravljeni,

moj mož je kronično zaspan. Spi vsak popoldan 2-3 ure, ko pride iz službe in potem še celo noč. Res je da ima odgovorno službo, vendar me vseeno skrbi kaj to pomeni? Jemlje tablete proti depresiji že 1,5 leta vendar prej ni bil zaspan, to se dogaja zadnja dva meseca. Kaj bi to lahko pomenilo?

O prekomerni zaspanosti govorimo, če se dnevna zaspanost pojavlja ob normalnem nočnem spanju. Pomeni torej nezmožnost ostati buden podnevi, kljub normalni količini in kakovosti nočnega spanca.

Z možem lahko najprej ocenita stopnjo njegove zaspanosti s pomočjo vprašalnika, ki ga najdete tukaj:

Če ga prekomerna dnevna zaspanost resno ovira v vsakdanjem življenju, se bosta na podlagi testnega rezultata laže odločala o tem, ali je potreben pregled pri osebnem zdravniku.

Najprej je potrebno izključiti druge možne vzroke prekomerne dnevne zaspanosti, kot so:

– dejavniki okolja (neustrezna “higiena” spanja, pomanjkanje spanja, rušenje enakomernega ritma spanja, premalo gibanja, prehrana … ipd.)
– jemanje nekaterih zdravil (pomirjevala in uspavala, antidepresivi, … in druga)
– fiziološki vzroki (slabokrvnost, moteno delovanje ščitnice, izrazito nihanje sladkorja/hipoglikemija, nizek krvni tlak, infekcijska obolenja …ipd.).

Osebni zdravnik se lahko odloči za napotitev bolnika k specialistu nevrologu-somnologu v ambulanto za motnje spanja, kjer opravijo nadaljnjo diagnostiko.

Lepo pozdravljeni in vse dobro!

Lahko bi šlo tudi za nizek krvni pritisk ali (pred)pomladno utrujenost.
Upam, da boste težavo uspešno rešili.

LP

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pa še nekaj, mogoče ne bi bilo slabo, med tem časom, ko čakate na izvide zdravnika, poskusiti s Q 10, ki pri nekaterih odlično deluje pri občutku utrujenosti in posledično zaspanosti.

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

New Report

Close