zaskrbljena
Spoštovani gospod doktor.
Upam, da se Vam ne bo zdel moj prispevek malo zmeden, čeprav pa jaz sama sem. Pred letom so 52 letnemu možu “odkrili” povišan krvni tlak. Gibal se je nekako med 160-150/100-nad 90 vedno. Odšel je do družinske zdravnice, ki ji sicer zaupamo. Začelo se je zdravljenje. Začel je z jemanjem zdravil Prenessa. Ker se stanje ni izboljšalo, je v letu dni dobil še nekaj dodatnih. Tako danes dnevno zaužije Prenessa 8mg- 1zjutraj, Lercapress 10mg- 1 zvečer, Cardura XL 4mg- 1 zvečer, Tertensif SR 1,5mg popoldne. V tem času se pritisk še vedno ni popravil (spodnji), saj vrednost niha 115- 138 / 89-97. Moram napisati, da je dnevno aktiven v uri hitre hoje, kolesari. Je pa res, da spada med zmerne kadilce. Meni se zdi veliko tablet. A ni mogoče učinkovin najti v manj tabletah?
Da se zgodba nadaljuje, so se poleti pojavili v levi nogi krči- predvsem ponoči. Nato pa mu je noga otekla. Po hitrem ukrepanju so potrdili diagnozo GVT levo poplitealno. Dajal si je injekcije, uživa Marevan po shemi ob rednih kontrolah.Nabavil si je, in jih tudi uporablja, kompresijske nogavice. Ciljna vrednost INR je bila dosežena že 12. dan, sedaj po mesecu dni je 2, 6.
Zanima me, ali lahko aktivnost- hojo ohrani, kolesarjenje? Imava odraslo hčerko, ki potrebuje stalno pomoč. Zbudi se okoli 5. ure zjutraj, ko jo morava obrniti. Ali si mora natakniti nogavico ali lahko , oz. je dovolj dolgo časa do 7. ure, ko mož vstane.
Hvala, da ste prebrali in hvala za odgovor.
Na vaš dopis sem že odgovoril. Očitno se je izgubil. Nekoliko me preseneča ugotovitev, da krvni tlak še ni zadovoljivo padel, klub jemanju več zdravil. Ni zadfržkov, da se poveča odmerek enega ali drugega zdravila (na pr. Cardura XL 8 mg). Svetujem, da bolnik opusti kajenje. Glede meritev krvnega tlaka priporočam, da bolnik , pri vsakem merjenju, opravi 3 meritve v presledkih nekaj minut, da si meri tlak z manšeto nad komolcem, ki mora biti v višini srca. Pred meritvami naj udobno sedi vsaj nekaj minut, naj ne pije kave, naj se mu mudi, naj ne govori. Zjutraj, ko pomaga hčeri, si mu ni treba takoj natakniti nogavice
Cenjeni g. doktor.
Sej sem res malo …., vendar je bilo na izvidu to izpostavljeno.
Bom prepisala, upam, da bom tokrat uspešna. Prepisala sem vrednosti, ki so na izvidu poudarjena.
Biokemija: S-KREATININ 97, 3 umol/L; S-CRP mg/L.
Hemogram: Limfociti 0,30 10E9/L; Monociti 0, 07 10E9/L; nevtr. segmentirani 0, 61 10E9/L; Eozinofilci 0, 01 10E9/L; Limfociti 0,24 rel; Mešane celice 0,13 rel.; Nevtrofilci 0, 63 rel.;
Hemostaza: P-D-dimer 1331ug/L.
Proteniogram: ALBUMINI 46 g/L; ALPHA1 3,9 g/L; alpha2 7,8g/L; GAMMA 13 g/L; celokupni proteini 80g/L; A/G 1,4 1; Peak 1 4,5g/L; Proteini 80 g/L; Ostalo: BETA 1 4,5; BETA 2 4,2.
Mnenje o proteinogramu seruma: Monoklonski zobec.
Mnenje o mono, lg seruma: Vserumu je opaziti monoklonske lgA/lambda v koncentaciji: 4,1 g/L.Opaziti je oligoklonalne frakcije lgG tipa kapa: verjetna prisotnost imunskih kompleksov.
Mnenje o mono.lg urina: V urini ni opaziti monoklonskih imunoglobulinov niti B. Jones proteinov.
Prisotne beljakovine: albumin, sled alfa-1-mikroglobulina in imunoglobulinov.
Tumorski markerji: CEA 0,7; CA19-9 2,0; PSA 0,34; alfa FP 2,3.
Lipidogram: S-Holesterol 5, 86 mmol/L; (S)HDL-Holesterol 0, 91 mmol/L; (S)LDL- Holesterol 4, 31 mmol/L; S- Trgliceridi 1,41 mmol/L; VLDL 1,00.
Hvala za vaš čas. S pozdravi.
Spoštovani gospod doktor.
Saj ne bi rada bila tečna, vendar Vas moram vprašati. No, mož ima prihodnji teden pregled pri hematologu. O pregledu pri revmatologu zdravnica ne pomisli, zdravila za tlak so še povsem enaka, zato še vedno sp. tlak niha med 97- 103, nižje vrednosti ni nikoli. Mož tudi precej kašlja (spominja me na njegovo mamo, ki je umrla pred op. posegom na zaklopkah). Zdaj pa moje vprašanje: Ali bi bilo potrebno, da mož obišče kardiologa?
Hvala za vaš čas. S pozdravi.
Prebral sem vso dosedanjo dokumentacijo. Nisem dobil vtisa, da bi bolnik moral nujno na pregled pri kardiologu. Izgleda, da vas skrbi sedanji pogost kašelj, ki je lahko posledica trenutnega vnetja dihal. Izključiti je treba kronično bolezen pljuč (emfizem ali podobno bolezen) ali bolezen srca (popuščanje srca zaradi slabo kontroliranega visokega krvnega tlaka). Zaradi sprememb v krvi je indiciran pregled pri hematologu, morda tudi pri revmatologu.
Zaključil bi z mnenjem, da bolnik sodi v skupino bolnikov z več vrst bolezni (polimorbidni bolnik), prti katerem jr potrebno vodenje vrednosti krvnega tlaka, ugotoviti vzrok za spremembe v krvi in vzrok za kašelj
Spoštovani.
Hvala za vaš trud in vso vzpodbudo. Mož je opravil pregled pri hematologu.
Mnjenje: glede na opravljene preiskave smo ugotovili prisotnost monoklonalnega imunoglobulina v krvi. Vrednost je celo nekoliko nižja kot ob odkritju.
Prosim, če mi poveste, kaj pomeni ta “celo”- je to v slabem pomenu ali je mišljeno v dobrem. O kakšnih vrednostih govorimo pri človeku, ki nima prisotnosti monoklonalnega imunoglobulina.
Ali se ve, zakaj se pojavi? Malo me skrbi, ker se ne išče vzroka niti za visok pritisk, niti za spremembe v krvi. Mogoče pa jaz dlakocepim ali pa pretiravam.
Hvala in s spoštovanjem.
Vaša skrb ni dlakocepstvo, ampak želja, da bi pomagala možu do ogovora ali ugotovljene bolezenske spremembe v krvi kažejo na nujnost zdravljenja. Pravilen odgovor na to vprašanje lahko poda samo hematolog, ki je bolnika pregledal. Izgleda, da hematolog ne pripisuje posebnega pomena prisotnosti monoklonalnega imunoglobulina v krvi, ki je bil pri kontrolnem pregledu manjši kot pri prvem pregledu Verjetno gre še za manjše spremembe v krvi po prebolelem vnetnem obolenju. Morda smemo reči, da s bo izvid krvi še nadalje zboljšal v teku naslednjih tednov.
Pri pregledu dosedanjega poteka bolezni izgleda, da je pri vašem možu prisotna “esencialna hipertenzija” to je samostojna oblika bolezni visokega krvnega tlaka, ki je posledica vplivov dednosti in delno posledica nezdravega načina življenja. Kateri od navedenih dejavnikov pri vašem možu prevladuje ni težko ugotoviti (kajenje, debelost, visok krvni tlak v rodu, hrana bogata s soljo, stresna stanja, funkcija ledvic, itd). Neodvisno od vzroka, mora bolnik skrbet za zdrav način življenja in za redno jemanje zdravil. Če bolnik še vedno kašlja naj to pove izbranemu zdravniku, ki bo pomislil na možniost, da je kašelj stanski učinek zaviralca konvertaze( Prenessa, Cardura)