Zaskrbljena !
Pozdravljena !
Prosila bi te za morebiten nasvet.
Konec meseca junija so se mi povečale tri bezgavke pod levo pazduho in so do danes 24.09.2010 čisto takšne tudi ostale največja je 0,5x 0,8 cm. Ker se mi je v levi dojki naredila nekakšna zatrdlina sem opravila še UZ dojke in pregled krvi, kjer je bilo vse o.k.
V nedeljo 19.09.2010 pa me je začela boleti leva roka od rame navzdol, temeperatura mi niha od 36,8 do 37,2 in jo imam še danes, nad ključnico na levi strani sem si zatipala manjšo bezgavko prav tako na desni strani na vratu dve drobni.
Obiskala sem dežurnega zdravnika, ker je moja osebna zdravnica na dopustu. Zdravnik mi je dal pregledati kri in rekel, da je krvna slika popolnoma normalna in da tudi teh mojih bezgavkic on ne prav zatiplje zato naj nič ne skrbim, jaz pa sem še vedno v dvomih zakaj so mi te bezgavkice nastale in zakaj imam rahlo vročino saj nisem niti prehlajena, tudi glava me ne bili skratka imam samo malček vročine.
Ker sem zaskrbljena, da bi morda šlo za limfom bi te prosila za kratko pojasnilo. Zanima me tudi če je takšna vročina značilna za limfom ? Kakšne so bezgavke pri limfomu, kako hitro rastejo ?
Že v naprej se ti lepo zahvaljujem in te lepo pozdravljam!
Anina, živjo,
sicer nisem strokovnjak, ti bom pa iz lastnih izkušen z limfomom poskušala pomagati.
Nič nisi napisala, koliko si stara. Predvidevam, da mlada. Pri mlajših ljudeh ponavadi limfom hitro napreduje, torej bezgavke hitro rastejo in so v kratkem času velike kot napr slive ali podobno.
Svetujem ti, da greš, ko pride tvoja zdravnica nazaj, do nje in raziščeta, kaj je na stvari. Najmanj kar je, te lahko pošlje na UZ bezgavk k izkušenemu ultrazvočistu za bezgavke. Jaz ti svetujem dr. Franca Guno, ki dela na koncesijo v Femina centru v LJ, v sanatoriju Rožna dolina ter na Onkološkem inšt. Mislim, da na Onkološkega ne boš mogla, ker tam dela UZ le pacientom iz te ustanove, na prva dva naslova pa se zagotovo lahko prijaviš z napotnico. On je strokovnjak za bezgavke, k njemu hodimo na kontrolew nekdanji limfomčkarji, skratka – super.
Druga varianta pa je, da ti da splošna zdravnica napotnico za tankoigleno punkcijo bezgavke na Onkološkem inšt. Rabiš napotnico, prideš ob 114 tja in si isti dan na vrsti. Delajo ambulantno tako, da ni nič posebnega, greš takoj domov. V 72 urahj je izvid gotov – ga prejeme tvoja zdravnica.
Evo, to bi bil moj nasvet, da čim prej raziščeš, kaj je na stvari in se znebiš strahu.
Kar pogumno, vsaka povečana bezgavka še ni vedno limfom.
Pa javi se, kako si kaj opravila.
Pozdravljena !
Zahvaljujem se ti za tako hitro posredovan odgovor.
Ja pozabila sem ti napisati da sem stara 29 let, visoka 168 cm in težka 53kg.
Kristina imela bi še nekaj vprašaj zate !
Ali si tudi ti imel rahlo vročino 37 in kako hitro naj bi te bezgavke rasle ne vem recimo moje so velike 0,5×0,5cm no če si bolj pritisnem v kožo jo tudi še bolj čutim in se mi zdi večja v glavnem očitno imam probleme z bezgavkami saj se mi neprestano kje pojavljajo. Letos so se mi pojavile pod pazduho, pod čeljustjo sedaj ena nad ključnico ma bolj pri vratu in dve prav na vratu.
Napisala si mi da je zelo dober ultrazvočist G. Franca Guno ali imaš mogoče kakšno telefonsko številko in ali veš če dela tudi privat v primeru, da bi bila čakalna doba predolga.
Kar se tiče punkcije pri meni pa dvomim da jo bom dosegla saj osebna zdravnica meni da so bile že tiste pod pazduho premale ki pa so bile večje od teh cca 0,5x 0,8 cm.
Še enkrat se ti lepo zahvaljujem in te lepo pozdravljam.
Živjo,
jaz nisem imela vročine, ko sem zbolela. Sprašuješ, kako hitro rastejo bezgavke… hm točno ne vem, ampak v nekaj mesecih so lahko velike že kot sljive.
Dr. Guna dela v Femina centru in v Sanatoriju Rožna dolina. Tel. št. nimam… poglej na internetu in boš dobila. Kako je s samoplačniško varianto ne vem, ampak kot vem, tudi na koncesijo ni preveč dolgo za čakati.
Javi se še kaj in drži se!
Pozdravljena !
Kristina hvala za posredovane podatke.
Včeraj sem obiskala še svojo osebno zdravnico, ki je bezgavke zatipala in pregledala, še enkrat mi je dala pregledat celotno krvno sliko (ročno) z razmazom krvi. Krvna slika ja bila zelo dobra , pravi da so bezgavke majhne ne vem tam 0,6x 0,8 cm in, da sem očitno zelo dovzetna za takojšnjo reakcijo saj jih imam že po celem telesu (v dimljah, pazduha, pod čeljustjo, na vratu) in mi nikdar ne izginejo,ostanejo pač vedno v takšnem stanju vendar mene še vedno malček skrbi ta temperatura sicer ni vročina ampak je ravno tam na meji popoldan jo imam 37 in čutim tolpoto v licih, vratu kot bi žarela mi pa potem temperatura tam okrog 8 zvečer pade na 36,5.
Ali meniš da če bi šlo za limfom bi recimo bezgavke pod pazduho, ki so se mi povečale 25.06.2010 torej tri mesce nazaj že kaj zrasle, bi se na krvni sliki morda sedaj že kaj poznalo?
Ker sem zelo strahopetna se nikakor ne morem pomiriti in se mi zdi da se samo mučim. Osebna zdranica je rekla, da so za punkcijo premale, kaj se pa tebi zdi, sprašujem te , ker vem da imaš na tem področju zagotovo več izkušenj in si slišale že takšne in drugačne primere.
Kaj pa UZ a je to dokaj zanesljiva metoda, ker razmišljam, da bi ga morda opravila samoplačniško pri Dr.Guno, da bi se vsaj malček pomirila in ga morda vprašala za kakšen nasvet in mnenje ?
Že v naprej se ti zahvaljujem za posredovane podatke in te lepo pozdravljam.
Pozdravljen Kristina !
Po tvojem nasvetu sem v petek opravila UZ pri Dr. Franc Guno. Pregledel mi je vse te moje bezgavke tako v dimljah, pod pazduho in na vratu, rekel mi je da gre za manjše reaktivne bezgavke brez kakšnih posebnosti vendar na krvi ni bilo nikakršnega vnetja in za to me še vedno skrbi zakaj so se sploh povečale ?
Ker vem da imaš na tem področju veliko izkušenj bi te samo vprašala ali meniš da se z UZ vidi tudi zgradba bezgavke in se jih da opredeliti kot nevarne ali ne in ali lahko zaupam mnenju zdravnika?
Rada bi se samo malček pomirila vendar ne vem ali je temu res tako.
Lep pozdrav !
Živjo,
zaupaj dr. Guni, ker je strokovnjak za bezgavke. Da, dobri ultrazvočisti, med katere zagotovo sodi dr. Guna, že z UZ vidijo, ali gre za rekativno bezgavko ali limfomsko, saj ima rekativna drugačno strukturo. Zato si lahko mirna.
Ti pa priporočam, da kljub vsemu v bodoče spremljaš svoje stanje, si pozorna na spremembe in po potrebi obiščeš zdravnika – to pa velja itak za vse nas. Paziti moramo nase in svoje zdravje. 🙂
Drži se,
Živjo!
Imam težavo :/ No pa da začnem… Pred 7 meseci sem prebolela infekcijsko mononukleozo. Po mesecu dni počitka in mirovanja sem lahko spet odšla v šolo. Zelo sem se čuvala (6 mesecev nisem telovadila,nobenega fizičnega prav tako ne psihičnega napora…). Septembra sem končno lahko telovadila brez problema. In konec septembra se pojavijo težave. S fantom sva šla že pred časom narazen. Ker ga pa imam še rada,sva si začela ponovno pisati. Čez čas mi je povedal,da ima punco. Mene je to zelo prizadelo, zato sem jokala,jokala,jokala…. To jokanje se je ponavljalo vsak dan, vse do prejšnega tedna,ko sem v vratu in žrelu začutila bolečine. Bezgavke na desni strani,tik pod čeljustjo so se mi povečale. Čez par dni še na levi strani,ampak ne tako kot so bile tiste na desni. Vročino sem imela 37.6,ter po 2 dnevih je izginila,bezgavke so se zmanjšale in tudi bolijo me več ne tako kot so me. Sem pa opazila ponovno na desni strani še eno bezgavko,ki je pod tisto ko je bila večja. Ta je nekako nad ključnico. Ko požiram me zaboli, vročine nimam,ponoči se ne znojim,na koži nisem opazila sprememb,srbečice ni,apetit imam,oblog na jeziku ni… Seveda tudi mene to skrbi kaj bi bilo! Ali je to od tega sekiranja in jokanja za fantom? Se je lahko mononukleoza ponovila? Ali naj imam skrb za kaj drugega?
Se opravičujem,ker sem se razpisala! Upam da sem dovolj podrobno opisala težave. Upam na čimprejšnji odgovor 😉
Lp
Živjo, znaki, ki jih opisuješ govorijo bolj v prid kakšnemu vnetju kot kakšni nevarni bolezni. Seveda pa se pojdi vseeno posvetovat k splošni zdravnici. Naj te vsaj malo pomirim z informacijo, da pri limfomu bezgavke ne bolijo, se navadno samo večajo in nič ne zmanjšujejo…
Glede na to, da je že nekaj časa minilo od tvojega vprašanja pa predvidevam, da se tudi že bolje počutiš, kajne? Kaj pa ti je rekle osebni zdravnik?
Lp,