zaskrbljena
Spoštovani,
moja sestra, ki so ji že v najstniških letih ugotovili diagnozo shizofrenija, bo v kratkem rodila. Ves čas nosečnosti je jemala zdravila (tudi takrat, ko še ni vedela, da je noseča), pa me zanima, ali lahko do CP pri otroku pride tudi zaradi jemanja določenih zdravil v nosečnosti.
Hvala lepa za odgovor.
Spoštovani,
verjamem, da Vas skrbi marsikaj v zvezi s težavami, ki jih ima Vaša sestra. Vzroki za cerebralno paralizo so lahko zelo različni in o njih smo na teh straneh že pisali.
Lahko so vzrok tudi zdravila, seveda ni določeno katera, pa še mnogo drugega. Hkrati pa nič od tega ni nujno in je z otrokom nato vse v redu.
Verjetno se je sestra o možnih posledicah tudi pogovarjala s svojim zdravnikom in menim da bi ji povedali, če bi bilo kaj tveganega.
Želim Vam vse dobro.
Marija Božič
Pozdravljeni!
Imam nedonošenko, ki se je rodila v 26. tednu……….zanima me kakšne so lahko posledice narobnega rokovanja s takim otrokom……….jaz sicer izvajam handling in hodimo na fizioterapijo….samo doma jo pa velikokrat kdo narobe prime in me skrbi, če to lahko pusti kakšne posledice……….zanimame tudi kdaj se vidi, če ima otrok CP……..ali bi se do 8m koregirano že moralo opaziti, če bi bila!
Lp
Spoštovani,
upam in verjamem, da Vaša deklica lepo napreduje, kljub prezgodnjemu rojstvu. Če hodite na nevrofizioterapijo in doma z njo pravilno rokujete ste v stalnem kontaktu s strokovnjaki, ki Vas bodo sproti opozarjali na napredek in potrebna vedenja za boljši razvoj Vaše malčice. Bodite potrpežljivi, saj ima mala nekaj tednov “minusa” in tega mora “loviti” še nekaj časa.
Dobro je, da upoštevate navodila za pravilno ležanje, pestovanje, previjanje, oblačenje…. Skušajte lepo razložiti tudi domačim zakaj je to potrebno in da gre za pomoč pri njenem razvoju in ne za Vašo potrebo in sitnarjenje. Razumljivo pa je, da ljudje nimajo znanja in bodo delali napake. Tega ne morete čisto preprečiti in tudi ne more imeti posledic, če se ne dogaja prepogosto. Tudi otrok potrebuje več kontaktov in izkušenj in včasih je potrebno dati prednost njegovemu zadovoljstvu. Vendar pa naj se najbližji v družini le počasi naučijo pravilnega rokovanja in če Vam ne verjamejo na besedo, vzemite kdaj koga s seboj na fizioterapijo. Ali pa si dobite nekaj pisnih napotkov in slikic pravilnih položajev, da Vam bodo doma bolj verjeli. Če mi boste poslali svoj naslov na mojo e-pošto [email protected], Vam lahko tudi jaz pošljem nekaj gradiva, ki ga posredujemo v okviru svetovalne službe Zveze Sonček.
Jasno prepoznavni znaki za težje oblike CP so do omenjene starosti že prepoznavni in bi Vas nanje strokovnjaki opozorili oziroma deklici postavili diagnozo. Če Vam te informacije niso dali, verjamem, da gre pri njej predvsem za odpravljanje posledic prezgodnjega rojstva in podporo pravilnemu razvoju.
Veliko veselja ob hčerkici Vam želim in vztajnost pri pravilnem ravnanju.
Srečno in lep pozdrav. Marija
pozdravljeni!
Imam 6 let starega sina.Ima CP.hodi po prstkih in redno obiskujeva fizioterapijo..sedaj obiskuje prvi razred osnovne sole.pri učenju učiteljica ne opaža odstopanj od drugih otrok.tudi pri telesni vzgoji se ne izogiba vajam.rad sodeluje. v zacetku leta mu je bila dodeljena dodatna pomoč katero so pozneje ukinili ker so menili da je ni potreben.danes pa me je pretresla novica psihologinje da moj otrok meji na duševno zaostalost.testirala ga je v prejšnem tednu popoldan, danes pa sva jo obiskala zjutraj.naj vam obrazložim način testiranja.6-letnega otroka je spraševala kje zahaja sonce, kaj bi naredil če bi v trgovini našel torbico z denarjem, zakaj ima pismo znamko, kaj je telefonski imenik,različno je imenovala števila in zahtevala da jih ponovi v obratnem vrstnem redu. resimo: 3,9,8,12 moral pa jih je povedati v nasprotnem vrstnem redu.
nisem prišla do besede ker mi ni dovolila. sedaj pa vas sprašujem ali je tak test psihologov mirodajen,ker jaz pri mojem otroku ne opazim tega kar sem danes izvedela.mogoče res neve zakaj ima pismo znamko zna pa zato poimenovati države po zastavah,odlično uporabljati računalnik,pisati in brati.pozna vse cerkve na goriškem in brez težav imenuje njihove svetnike.pozdravljam vas inj cakam na odgovor.
Sicer ne vem, kateri test je ta psihologinja uporabljala, ampak nekaj podobnega se uporablja za otroke nad 5. letom starosti. Vprašanja, ki jih psihologi uporabljajo, niso nujno taka, ki jih večina otrok pri neki kronološki starosti zmore, saj sprašujejo tako dolgo, dokler ne pridejo do nečesa, česar otrok več ne zna, včasih je to en odgovor, včasih več. Jaz rezultatov sicer nisem videla in nisem bila pri testiranju zraven, ampak pri interpretaciji je treba upoštevati še marsikatere dejavnike, torej ali je otrok tisti dan razpoložen ali ne, kako je sodeloval, kako je z govorom, kakšne so njegove težave/omejitve, itd. Ali je bila to psihologinja v šoli? Kaj pa je predlagala za naprej? Verjetno kakšno pomoč? Praviš pa, da težav v šoli ni? To se mi zdi najbolj pomembno. Brez skrbi, mislim, da se bo vse uredilo, kakšna pomoč več, ki vas eventuelno lahko doleti (ki pa jo tudi lahko odklonite), pa tudi ne škoduje.