Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje zaskrbljena

zaskrbljena

Pozdravljeni!

ker mi je vaše področje zelo neznano in o tem nisem dosti zasledila v literaturi, me zanima:
1.
ali se da s kakšnimi hormonskimi tableti povečati prsi? Namreč sicer je moja teža normalna -celo na zg. meji, prsi pa mi niso zrasle, čeprav mi je ginekoginja že pri 18.ih rekla, da se mi bodo s tableti Cilest povečale, pa se mi niso..,stara sem 28. ali so morda kakšni drugi tableti ali injekcije za to?

2.Imam tudi neredno menstruacijo, poleg tega pa slabo željo po spolnosti in slabo navlažitev. Zdi se mi, kot da ne bi imela dovolj “ženskih hormonov” kaj menite? Rada bi opravila pregled stanja hormonov, a kot da me noben resno ne jemlje. Zadnja leta mi tudi precej izpadajo lasje, prej sem imela zelo lepe goste.

3.imam tudi povišan holesterol (celoten, slab, trigliceride- zdravnica mi je rekla , da mi tablet ne bo predpisala, ker jih ne krije ZZZS?, da sem še premlada, da jih lahko predpiše šele pri 60-ih letih?

Kaj mi svetujete?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Velikost dojk je individualna in predvsem genetsko določena. Trajno povečanje z dodajanjem hormonov žal ni možno.
Vzroki za neredno menstruacijo so zelo različni. Važen podatek je, ali ste imeli neredno menstruacijo že od prve menstruacije dalje, ali so se neredne menstruacije pojavile na novo? Pomemben podatek je tudi telesna teža, oziroma spremembe telesne teže v zadnjem času. Priporočam obisk pri izbranem ginekologu.
Prvi ukrep za zniževanje vrednosti lipidov (holesterol, trigliceridi) je ustrezna prehrana, šele kasneje zdravila (statini…). Važen je tudi podatek o telesni teži in morebitni prisotnosti zvišanih vrednosti lipidov v družini.
Glede na navedeno pa bi bilo koristo določiti tudi TSH zaradi izkjučitve morebitne hipotiroze (premajhnega delovanja ščitnice), ki včasih tudi lahko povzroči zvišane vrednosti lipidov in motnje menstrualnega ciklusa.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close