zaskrbljena
Pred štirimi leti mi je umrl mož za rakom na analnem kanalu, star komaj 32 let, nekadilec, pristaš zdravega življenja – profesionalni športnik, celo državni reprezentant. Imam sina, ki je danes star 15 let in me skrbi zanj. Obenem pa bi še omenila, da je bilo po moževi strani kar nekaj smrti zaradi raka (3 moževe tete), umrle so mlade, stare okoli 30 let. Ena za rakom na maternici, dve pa zaradi raka na dojkah.
LP
j.
Draga j.!
Glede na starost umrlih v družini morda obstaja sum, da je v tej družini obolenje, ki povzroča napake v genetskem zapisu v celicah (npr. motnje popravljanja napak ob delitvi celic), vendar se take napake običajno pokažejo že v otroštvu s številnimi tumorji. Običajno govorimo o dednem raku takrat, kadar se to dedovanje nanaša na en sam gen in je ta najpogosteje združen z enim samim tipom raka. Možno je seveda tudi, da je v družini več okvarjenih genov. Vsekakor vam priporočam v branje članek dr. Marka Hočevarja:
Tukaj izveste tudi podrobnosti, kako priti do genetskega svetovanja in kaj lahko od tega pričakujete.
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Draga j.,
rada bi dopolnila svoj odgovor še s podatkom, da je z zgodnjim rakom debelega črevesa povezan t.im. Lynch sindrom. To je genetsko obolenje, pri katerem nastanejo napake zaradi motenj popravljanja napak ob delitvi celic (kot sem omenila v prejšnjem odgovoru). Možno pa je, da bi bili bolezni moževih tet prav tako v povezavi s tem sindromom. Če bi bilo tako (ali če bi imel bolezen samo oče), bi imel sin 50 odstotkov verjetnosti, da je podedoval ta sindrom; v tem primeru bi bilo priporočljivo, da opravlja redne kontrolne preglede debelega črevesa. Vendar mesto, kjer naj bi oče imel raka (rak analnega kanala) za to bolezen ni najbolj značilno. Vsekakor vam genetsko svetovanje priporočam.
Lepo vas pozdravljam,
Irena