zasebnik
1. obiskujem zobozdravnika zasebnika – t.j.brez koncesije. ali obstaja kakrsnakoli varianta povrnitve stroskov oz. doplacila s strani zavarovalnice? Sem zaposlena. Ce ne s strani zzzs morda veste za kaksno drugo zavarovanje, ki bi pomagalo kriti stroske stomatoloskih posegov?
2. starost 32 let, ravnokar izpuljena sedmica spodaj, najprej absces, globina zepa 8mm, ekstrakcija, pri tem vidno gnitje kosti – kaj zdaj, zanimajo me moznosti rekonstrukcije. sosednja sestica ima ze krono, osmica belo zalivko. kaj drugega kot mosticek?
3. zakaj pride do tanjsanja zgornjega sloja kosti celjusti t.i.kompakte?
4. ali si lahko preobcutljiv oz. nekompatibilen z materialom za bele zalivke? stalno se mi topijo robovi zoba ob zalivki, zakaj? potem jih je vedno treba menjati in s tem je vedno manj zoba…
hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Spoštovana dora,
1.) ZZZS vam prav gotovo ne bo povrnil stroškov, če obiskujete zobozdravnika, ki z njimi ni sklenil t.im. koncesijske pogodbe. Žal vseh oblik zavarovanja ne poznam, tako da vam popolnega odgovora na 1.) vprašanje ne morem dati.
2.) če je propadlo veliko kosti, potem je vsaditev implantatov vprašljiva. Vsekakor je potrebno počakati, da se rana zaceli in da se, v vašem primeru, izgradi manjkajoča kost. Glede na to, da oba sosednja zoba nista več intaktna pa tudi mostiček ni slaba rešitev.
3.) Na to vprašanje pa vam ne znam odgovoriti, ker ne vem, v kakšnem kontekstu je bilo to mišljeno. Lahko, da gre za propadanje obzobnih tkiv kot posledica parodontalne bolezni, vendar je to zgolj ugibanje.
4.) Preobčutljivost na material je možna, vendar se ne kaže na omenjeni način – s topljenjem zoba?!. Zob propada zaradi slabše higiene, ki privede do kariesa ob zalivki. Ker imajo bele zalivke slabšo obrobno zaporo, je res potrebno temeljito odstranjevanje vseh zobnih oblog, da ne pride do t.im. sekundarnega kareisa ob zalivki.