Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Zaščitni ukrepi za radio jod II.

Zaščitni ukrepi za radio jod II.

Pozdravljeni,

nekaj dni nazaj sem spraševal o zaščitnih ukrepih po radio jodu. Ker imamo majhnega dojenčka, še vedno pa ne vemo določenih zadev o katerih sva slišala različne nasvete se zopet obračam na vas.

Žena je dobila dozo 550 MBq 131I:

Navodila, ki jih je dobila v ambulanti pravijo:

– “Izogibajte se kontaktov z majhnimi otroki, ne spati z njimi, ne jih pestovati, ne jih poljubljati – en mesec”

– “Če ste zaposleni na delovnem mestu na katerem prihajate v kontakt z otroci in mladino morate te kontakte omejiti na čimkrajši čas, oziroma morate biti 14 dni v bolniškem staležu. Če ste zaposleni na delovnem mestu, kjer bi aktivnost v vašem telesu motila delovni proces, prosim, obvestite o tem delodajalca”

Ker se navodila med seboj razlikujejo vas zopet prosim za nasvete:

– Kdaj lahko lahko prideva s hčerko prideva domov?

– Kdaj lahko spimo skupaj v isti sobi?

– Kdaj lahko spimo skupaj v isti postelji?

– Kdaj lahko žena pripravlja hrano za otroka?

– Kdaj lahko žena hrani otroka?

– Kdaj jo lahko umiva?

– Kdaj jo lahko vzame v roke?

– Kdaj je lahko žena v isti sobi z otrokom čez dan?

– Kdaj lahko žena čez dan skrbi za njo 100% (kdaj lahko začnem jaz hoditi v službo in sem cca 9 h zdoma)?

Resnično najlepša hvala za prejšnje odgovore in hvala že vnaprej za sledeče nasvete, ki nama res pomagajo pri teh odločitvah, ki niso enostavne.

Spoštovani!

Pretirana zaskrbljenost glede sevanja pri odmerku 550 MBq radiojoda ni potrebna. Z navodili, ki ste jih prejeli želimo zmanjšati nepotrebno izpostavljanje otrok in drugih oseb ionizirajočemu sevanju.
Po 14 dneh se aktivnost v telesu zmanjša do te mere, da vaša žena lahko biva v skupnem prostoru, pripravlja hrano in hrani otroka, ga umiva in sicer skrbi zanj. Spanje v isti postelji pa odsvetujem mesec dni .

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close