Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Zaščitni ukrepi za radio jod

Zaščitni ukrepi za radio jod

Pozdravljeni,

žena ima Bazedovko in je dobila datum kdaj bo dobila ambulantno radio jod. Doza, ki jo bo dobila bo pod 550 MBq I. Ker imava 6 mesečno punčko in sva slišala že za različne varnostne ukrepe imava nekaj vprašanj:

– Koliko dni naj živim jaz s punčko pri tašči in tastu da bo žena 100% izolirana od punčke?

– Ali jo lahko jaz obiskujem na domu že takoj ko bo prišla iz ambulante? Če lahko koliko ur dnevno sem lahko v istem prosotu kot ona?

– Po koliko dneh gremo lahko skupaj na sprehod vsi trije in smo torej skupaj na zraku, s tem da žena ne bi bila v stiku s punčko?

– Po koliko dneh lahko žena vzame punčko v naročje in za koliko časa?

– Po koliko dneh smo lahko zopet skupaj v istem stanovanju, s tem da bi žena spala in bivala v drugem prostoru kot midva s punčko?

– Kako je z dotikanjem, previjanjem in hranjenjem punčke? Kdaj lahko žena zopet začne s temi dejavnostmi?

– Po koliko dneh lahko bivamo v vseh prostorih skupaj s tem da bi imela žena malo manj stikov s punčko?

– Po koliko dneh lahko živimo kot živimo sedaj ko žena še ni vzela radio joda?

Najlepša hvala za odgovor, ker zares ne veva kako naj se obrneva. Seveda pa bi rada videla, da bi bili čim prej skupaj pod pogojem, da žena nebi nič škodila najini punčki.

LP, očka

Spoštovani!

Z ukrepi, ki jih svetujemo po aplikaciji terapevtskih odmerkov radiojoda, želimo čim bolj zmanjšati nepotrebno izpostavljanje ionizirajočem sevanju bolnikovim svojcem in okolici. Da zmanjšate prejeto dozo sevanja je važno, da ste pri bolniku čim krajši čas in na čim večji razdalji.
Po aplikaciji 550 MBq 131I konkretno na vaša vprašanja priporočam:

– en teden izolacije otroka pri tastu in tašči
– soprogo lahko obiščete takoj, ko bo prejela radiojod za nekaj ur, intimni kontakt omejite na 30 minut dnevno
– skupni sprehod po 7 do 14 dneh (važno je, da žena ni predolgo v neposredni otrokovi bližini)
– jemanje v naročje in pestvovanje, ter poljubljanje 14 dni do 1 mesec po radiojodu
– skupno bivanje v stanovanju, s tem, da soproga spi v ločeni sobi po enem tednu
– previjanje in druga nega po 14 dneh
– popolnoma normalne aktivnosti po približno enem mesecu.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close