Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost zaščita pred strelo

zaščita pred strelo

Zanima me kako imate zaščitene računalnike pred strelo. Meni je namreč po enmu tednu “šel” modem, kljub temu da sem imela vse izključeno iz električne in telefonske napeljave med nevihto. S telekoma so mi rekli da so ti modemi tako občutljivi, da tudi če je nevhta 100 km od tam kjer je priključen, ga lahko poškoduje. Kaj naj zdaj spremljam, kje po sloveniji so nevihte in takrat vse izklopim ali naj vsak teden menjujem modeme?

pozdrav

klea

Ma ne ga srat no, modem ne more skurit če je odklopljena električna energija in telefonski kabel!!!

Tako kot govoriš ti bi blo če udari strela 5 km od trgovine z računalniško opremo jim sigurno skuri vse modeme!!!!!!!!

Lp

Zaščita je da ko se pripravlja na kakšno nevihto vse sklopiš!!!
To je najceneje, drgač imaš pa tudi take zaščite z nekakšno varovalko umes sam so zelo dragi!!

A imaš zraven računalnika prikplopljeno (na isto vtičnico) tudi televizijo?

sharkon:
ma sej mi ga ni skurlo takrat ko je bil izklopljen iz elektrike (saj to ni mozno!!!- sem mal nejasno napisala, ne 🙂 ) ampak enkrat potem,ko je bil vklopljen in je bla nevihta ful stran od nas ( ne bom ga sklapljala ce je nevihta v novmu mestu jaz pa sem v ljubljani in sije sonce!!). vsaj tako so mi rekli na telekomu- da so te stvari ful obcutljive in da jih lahko skuri tudi ce je nevihta ful stran. jaz se na te stvari ne stekam zato sem pa tudi vprasala ce obstaja kaksna zascita, da se mi to ne bi vec zgodilo.

pikapolonica- ne, racunalnik in televizija nista na isti vticnici ampak v cisto dugem prostoru

Ja je pa tudi tako nekateri vodi so res občutljivi, poznam kolegico ki ji skuri vedno modem če kje seka, so na taki lokaciji in to je to!

Pejt v kakšno štacuno vprašat za zaščito! Svetoval pa bi ti sigurno externi modem da ga daš-če ga nimaš.To je zunanji in ni prikloplen na osnovno ploščo računalnika, tako vsaj malo zaščitiš računalnik, da ti ne skuri vsega!!

Lp

hvala :))

lp

Najbrž ima garancijo pri telekomu, pa so se hoteli rešit stroškov zamenjave.

Leva roka napajanje 220V, desna roka telefonska linija, iztakneš in uživaš, ko sekajo strele:)
LP

pomembno je da imaš prenapetostno zaščito, tudi najboljša ni tako draga, če jo kupiš na pravem mestu in če prej malo vprašaš za cene. Ščitena naj bo vtičnica, ki mora biti obvezno šuko in pravilno zvezana, torej tudi inštalacija v hiši igra zelo pomembno vlogo, potem pa še telefonska linija naj bo tudi ščitena. Za najbolj zanesljivo zaščito je potrebno imeti dvo ali trostopensko zaščito, tako da vse skupaj pride krepko čez 100.000 sit , ampak se obrestuje, če so gor priključene drage naprave v vrednosti preko pol miljona, do sedaj še nisem nikoli nič izklopil iz nobene vtičnice, pa ni bilo nobenih problemov. Zato ne šparat pri zaščiti…

Nevem kaj ti na telekomu bluzijo sam ce si 100% izklopila elektriko in telefonski kabel ni nobene sanse da bi ti karkol skurl ..to so te kratkomalo najebal …je pa mozno da modem ni skurjen ampak kakor si sama rekla neves dost o racunalnikih se prav lahko da si zamesala ksno nastavitev ( regijske naprimer) pa se ti zdj ne oglasa prav / klice karkol

Jaz bi pa full rad izvedel, kako ima Vili izvedeno trostopenjsko zaščito telef. linije

mačkon

No društvo ste pametni ko šus, to da izklopiš je kr oki, če okrog in okrog bliska, ne pa lj ti pa ne vem kje, to jim na telekomu kr nekam zatakn…..punca če pa useka blizu hiše….te ne reši nič…zato ker se ustvari tako polje, da je vsa elektronika fuč, tudi če ni priklopljeno…če kdo misli pametovat naj kr pršpara, ker sem doživel na lastni koži in hiši…Vili pa če maš 100 stopenjsko zaščito…..še zaščita za 100.000 jurjev tu guzne zravn!

Pa čim več strel…..ker so zakon narave!

A si od stroke, jaz sem in točno vem kako in kaj, seveda pa se zavedam, da pri direktnem ali skoraj direktnem udaru strele ne pomaga skoraj nič, oziroma dobra zaščita vseeno omili škodo.
Kar se pa električnega polja tiče pri udaru strele je pa tako, da to ne bo povsem držalo: kot sem omenil, je vse skupaj odvisno od kvalitete oziroma pravilne izvedbe hišne inštalacije in ozemljitev.
Jaz imam doma za vse občutljivejše aparature napeljano čisto svojo inštalacijo, torej ni vštekano v običajne vtičnice, ampak imam vtičnice, ki so namenjene izključno samo za te aparature, poleg tega imam določene stvari podprte z neprekinjenim napajanjem, ki dejansko dobesedno loči napravo od omrežja, tudi galvansko, tako da tudi direktni udar strele v omrežje ne pride skozi, uničen bi bil samo najcenejši del naprave za neprekinjeno napajanje.
Kar se tiče telefona, za telefonsko linijo ni potrebno trostopenjsko zaščito, lahko zadostuje že dvostopenjska, kako jo izvesti? čisto enostavno, vzamemo dve ali tri enake prenapetostne zaščite za telefon in linijo speljemo skozi vse tri – ene za drugo, to je vsekakor boljše od samo ene in to lahko naredi vsak laik, za malo denarja.
Če pa bi vs skupaj preštel in upošteval imam pet stopenjsko zaščito na napajalnem delu, torej na omrežju, na telefonu oziroma modemu, štiristopenjsko, ampak ne takšno, ki sem prej opisal. Zato se niti ne bojim nekih strel ali grmenja.
Svetujem pa: najcenejša in najbolj zanesljiva zaščita je potegniti kabel iz vtičnice, kadar ne rabimo računalnika, v sumljivem vremenu pa ga ne prižigajmo.
Zakaj sem si jaz zamislil neko ekstremno zaščito? ker je v slabem vremenu, ko ni zunaj kaj početi, najbolj fletno sedeti prav za računalnikom…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close