Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zaščita pred kariesom

Zaščita pred kariesom

Spoštovani!

Imam tri leta in pol staro hčerko. Od drugih mamic sem slišala, da so otrokom pri treh letih naredili premaz za zaščito zob pred kariesom. Moji hčerki tega premaza niso naredili. Danes sem menjala zobozdravnika in sem novega prosila za ta premaz. Ta pa je namazal samo petico desno spodaj, ker je bila na njej rjavkasta lisa.
Zanima me, kaj je ta premaz in kdaj ga bo dobila? Kako učinkuje premaz, ki ga je dobila danes?

Pa še nekaj. Hčerka dolgo ni dovolila, da bi ji umivali zobke, zato smo kupili električno, saj smo le tako lahko nekoliko očistili zobke. Zdaj si jih zelo rada čisti vendar hoče to sama. Ko jih hočem potem še jaz očistit tega ne dovoli, “ker si jih je že tako sama umila”. Ali si lahko trileta in pol star otrok z električno krtačko dovolj natančno umije zobe?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana Nadja,

žal vam natančnega odgovora,s čim so vaši hčerki premazali zobe,ne morem dati.
Obstaja več različnih premazov,s katerimi želimo doseči različne učinke.
S kariesom že načete zobe lahko premazujemo s snovmi,ki nekoliko učvrstijo zmehčano zobovino in na ta način poskušamo zaustaviti napredovanje kariesa.
Zobke lahko premažemo tudi z različno koncentriranimi flourjevimi raztopinami z željo,sa bi bila sklenina bolj odporna proti kariesu.

Glede umivanja zob naj bi svojemu otroku starši pomagali do 8.leta starosti – otrok naj si zobe najprej umije sam,nato pa mu še vi zobe do konca očistite.Kar se tiče tega,da vam otrok tega ne dovoli – nekatere stvari je pač treba narediti ( brisanje nosa,umivanje las,… ) tudi,če otroku ni do tega,pa jih vseeno,ali ne ?
Najbolje je otroka naučiti umivanja zob z navadno krtačko,električno bi proporočila le izjemoma.Vsekakor pa menim,da 3 in pol letni otrok ne sme sam uporabljati električne zobne krtačke.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close