Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zaščita po porodu

Zaščita po porodu

Moj ginekolog zelo prepričljivo zatrjuje, da daje polno dojenje, to pomeni vse obroke, popolno zaščito šest mesecev. Ker poznam primere zanositev takoj po porodu, se mi zdi to neverjetno… Morda pa te ženske niso “polno dojile”???
Kakšno je vaše mnenje…

Lep pozdrav, Anita

Draga Anita,

Ženske, ki polno dojijo tako, da nič umetne hrane ne dodajajo in v tem času nimajo menstruacije, imajo “skoraj” popolno zaščito, kar pomeni, da v 100 letih zanosita dve ženski. Čim se pojavi menstruacija, pade kontraceptivni učinek dojejna za “nekaj krat”, kar je pod mejo “zanesljive kontracepcije”. Med dojenjem so torej na voljo naslednje oblike kontracepcije:
1. mehanska
2. hormonski obroček Mirena ali Provera injekcije
3. Po pričetku dodajanja umetne hrane ali drugih živil pa se smejo uporabljati že tude sekvenčne nizkodozne KT (Trinovum, Tristediril)
4. Po 35. letu je možna sterilizacija (običajno dokončna kontracepcija)

Sem potencialna kandidatka za eno izmed tistih sveh, ki zanosijo v 100 leth, kljub temu, da polno dojijo? Menstruacijo sem dobila deseti teden po porodu. Na straneh starši staršem mi neka gospa odgovarja, da vsaka menstruacija ne pomeni menstruacije. Sem morda zgrešila kakšno uro o spolni vzgoji???

Draga Darja!

res je, da ženske pozante samo izraz “menstruacija” in pogosto vsako krvavitev neupravičeno tako imenujete. Menstraucija je samo tista krvavitev, ki sledi 14 dni po ovulaciji. Dovoljuje se seveda tudi, da se tako imenuje vsaka redna mesečna krvavitev, čeprav vemo, da vedno in brez izjem ni tako. Či gre za neredne krvavitev oziroma krvavitve v mejnih obdobjih ali za prve krvavitve po porodu, pa gre res lahko za “prekinitvene” krvavitve ali krvavitve iz “atrofične” sluznice maternice, ne da bi pred tem prišlo do ovulacije. Da so stvari še bolj zapletene, lahko ženska celo zanosi ob prvi ovulaciji, ne da bi sploh kdaj dobila kakšno menstruacijo po porodu, ker je “žal” ovulacija vedno “pred menstruacijo”. Na dojenje se gre torej zanesti le “z rezervo”. Osebno raje svetujem zanesljivejšo obliko, bodisi KT z nizko vsebnostjo hormonov ali pa maternični vložek, lahko pa tudi hormonske injekcije, ki vsebujejo samo progestagene, ki v času dojenja niso prepovedani.

Draga Darja!

res je, da ženske pozante samo izraz “menstruacija” in pogosto vsako krvavitev neupravičeno tako imenujete. Menstraucija je samo tista krvavitev, ki sledi 14 dni po ovulaciji. Dovoljuje se seveda tudi, da se tako imenuje vsaka redna mesečna krvavitev, čeprav vemo, da vedno in brez izjem ni tako. Či gre za neredne krvavitev oziroma krvavitve v mejnih obdobjih ali za prve krvavitve po porodu, pa gre res lahko za “prekinitvene” krvavitve ali krvavitve iz “atrofične” sluznice maternice, ne da bi pred tem prišlo do ovulacije. Da so stvari še bolj zapletene, lahko ženska celo zanosi ob prvi ovulaciji, ne da bi sploh kdaj dobila kakšno menstruacijo po porodu, ker je “žal” ovulacija vedno “pred menstruacijo”. Na dojenje se gre torej zanesti le “z rezervo”. Osebno raje svetujem zanesljivejšo obliko, bodisi KT z nizko vsebnostjo hormonov ali pa maternični vložek, lahko pa tudi hormonske injekcije, ki vsebujejo samo progestagene, ki v času dojenja niso prepovedani.

New Report

Close