Zaščita po porodu
Moj ginekolog zelo prepričljivo zatrjuje, da daje polno dojenje, to pomeni vse obroke, popolno zaščito šest mesecev. Ker poznam primere zanositev takoj po porodu, se mi zdi to neverjetno… Morda pa te ženske niso “polno dojile”???
Kakšne so vaše izkušnje? To bi bilo sicer krasno, mar ne!
Lep pozdrav, Anita
Draga Anita,
dojenje daje zascito do set mesecev, ce zenska resnico doji na tri ure ali manj, to pomeni, da ne dodaja nobene tekocine in, da med obroki ne mine vec kot tri ure.to velja tudi ponoci.To pa zato, ker se prolaktin, hormon, ki omogoca dojenje, ob dojenju dvigne zelo visoko in preprecuje ovulacijo.lako pa za podrobno razlago poprosite tudi vasega ginekologa.Glede kontracepcije pa, ce dojite je najbolje uporabljati kondom ali kaksno spermicidno peno ali svecke.Tablete pa niso priporocljive, ker nizajo nivo mleka
Mojca
Morda sem res jaz izjema, vendar, MENSTRUACIJO SEM DOBILA DESETI TEDEN PO PORODU, kljub temu, da sem cele tri mesece polno dojila (tudi ponoči na tri ure) !!! Tudi danes (štiri mesece po porodu) polno dojim, ničesar ne dodajam, niti tekočin. Torej – kje je resnica? V knjigi Naravno in zaneslivo piše, da je varnih prvih deset tednov po porodu, v kar sedaj ne verjamem več, saj je očitno do ovulacije pri meni prišlo že prej in le Bogu se lahko zahvalim, da nama z možem ni prej uspelo imeti spolnega odnosa, saj se dejansko nisem nameravala zaščititi. Sedaj uporabljava kondome.
Ovulacija pomeni, da se jajcece sprosti v maternico, kjer pa se mora vgnezditi.In ce tega ne stori, se potem izloci kot menstrualna krvavitev.Stena maternice se pred tem spremeni in se oblozi z sluzjo, da se pripravi na vgnezdenje ajceca.lahko pa se zgodi, da se maternica pripravi na vgnezdenje, jajcece pa ne pride do maternice in zato se potem maternicna stena odlusci kot menstrualna krvavitev.Torej zanositi v takem primeru ne moremo, ker ni jajceca, ki bi ga oplodili spermiji.Vseeno pa imamo menstrualno krvavitev