Zaščita-MIRENA
Lep pozdrav !
Enkrat ste mi že pomagali pri odgovoru na moje vprašanje. Seveda pa teh vprašanj nikoli ne zmanka! Sem noseča in me zanima kaj več o zaščiti po nosečnosti? Slišala sem in prebrala, da obsta nek maternični vložek z imenom MIRENA in da je 100% zaščita za dobo 5 let. Ali mi lahko kaj več poveste o tej zaščiti? Ali to kaj upliva na žensko z močnejšo postavo?
Draga Franja,
Mirena je kombinacija materničnega vložka in “oralne hormonske kontracepcije” kot to užaljeno trdijo zagrizeni nasprotniki materničnih vložkov, ker klasični obročki res včasih povzročajo vnetja rodil.
Mirena namreč združuje najboljše lastnosti obeh metod, je torej “obroček”, kar odpravi potrebo po vsakdanjem uživanju tabletk in je “hormonska kontracepcija” vendar samo na ravni maternice in neposredne okolice. To prepreči najmanj vgnezdenje morebitnega oplojenega jajčeca, do katerega pa izjemno težko pride, saj je zaradi gestagena v obročku sluz materničnega vratu tako neugodna za semenčece, da te do jajčeca sploh ne morejo.
Ker v kri pride izjemno malo hormonov, takorekoč nič, je to kar primerno kontracepcija ob dojenju.
Ima pa nekaj “pomanjkljivosti”:
– ZZZS ga ne krije, torej je samoplačniški
– stane okrof 27.ooo sit
– ni garancije, da bo res lahko 5 let v maternici (včasih ga je treba odstraniti zaradi bolečin, zaradi moteče odsotnosti mesečnih krvavitev, pogostih drobnih vmesnih izcedkov ali zaradi prejšnje želje po novi nosečnosti)