Najdi forum

Zaščita

kot zaščito s fantom uporabljava kondom, vendar sva se odločila za drug vrsto kontracepcije (tablete). Ker pa nama je kondom počil preden sem lahko pričela z jemanjem tabletk, sem vzela v roku 72 ur 4 tabletke (stediril) in po parih dneh sem dobila rjavo rdeč izcedek, ki ni močen in traja že nekaj dni. Zanima me ali lahko začnem jemati kontracepcijske tablete že zdaj (ciklus imam zelo nereden, tako da ne vem ali je izcedek znak menstruacije ali posledica kontracepcije po odnosu) ali naj počakam na naslednje krvavitve.

Draga Inja,

Ker ne vem v katerem delu ciklusa se vse to dogaja oziroma se je dogajalo težko uganem, kaj narediti. Zato je ob opisovanju takega dogodka treba vedno povedati še vsaj, kako redne menstruacije imate, kdaj je bil prvi dan zadnje menstruacije, kdaj se je “nesreča pripetila”, kdaj ste in kako vzeli tabletke za postkoitalno kontracepcijo ter kdaj se je po dogodku pojavila krvavitev oziroma izcedek in …kdaj bi sicer pričakovali pojav menstruacije. Le tako je mogoče vsaj približno oceniti situacijo in odgovoriti na vaše vprašanje.

Menstruacije imam od 28 do 60 dni, vendar vedno 10 ciklusov na leto (odvisno od stresa in fizičnih ali psihičnih naporov). Prvi dan zadnje menstruacije je bil 17. januar 2001. “Nesreča” se je pripetila 9. marca 2001. Prvi dve tabletki sem vzela 11. marca 2001 (po 49 oz. 50-tih urah) in naslednji dve po 12-tih urah. Rjav izcedek sem dobila 15. marca, ki pa se je “razvil” v menstruacijo, saj sem imela 17. in 18. marca kar močno krvavitev (v teh dneh sem tudi pričakovala ciklus glede na znake kot jih ponavadi imam pred ciklusom) in sem 17. marca tudi pričela z jemanjem kontracepcijskih tablet. Tako da me zdaj zanima ali v tem času kontracepcija že deluje in ali lahko med jemanjem kontracepcije opravim test Clear blue ali Intim plus ali sem naredila napako, ker sem pričela z jemanjem tabletk. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Draga Inja,

ravnali ste popolnoma prav. Kot kaže ste imeli celo “nesrečo že po ovulaciji” tako, da bi verjetno tudi brez tabletk “šlo”. Kakorkoli, zdaj ste zaščiteni in je nova nosečnost skrajno malo verjetna. Seveda, za vsak slučaj lahko naredite nos. test, če želite biti prepričani skoraj 100%.

New Report

Close