Najdi forum

zaščita

Pozdravljeni!

Že več kot leto dni opažam da imam otečen spodnji del leve noge (vedno zvečer),zato so mi v kardiološki ambulanti opravili perfuzijski pritisk (doppler) spodnjih okončin.Izvid govori v prid kronične venske insuficience I. stopnje obeh spodnjih okončin. Kardiolog mi je priporočal naj začnem nositi med. elestične nogavice I. stopnje kompresije.Bolezen naj bi bila genskega vzroka, čeprav v naši družini nihče ne boleha za to boleznijo.
Zanima me kako vpliva kontracepcija na to bolezen.Po letu dni premora sem spet začela uporabljati kont. tabletke – DIANE -35 ( ginekolog predpisal predvsem zaradi problemov s kožo).Stara sem 27 let,otrok še nimam.

Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!

Draga Petra,

Tako kontracepcijske tabletke kot tudi nosečnost (še bolj) pospešujejo procese strjevanja krvi, razširjene vene pa pomenijo upočasnjen pretok krvi, kar tudi omogoča strjevanje krvi v njih. Če gre za prizadetost globokih ven (ne površinskih), potem je s tem brez vsega drugega povečana nevarnost za globoko vensko trombozo. Tako po eni strani. Po drugi strani pa, če že več let jemljete kontracepcijske tabletke, potem predvidevam, da nimate kake prirojene napake v strjevanju krvi, če še niste dobili tromboze. Skupaj imate torej “rahlo povečano tveganje” za pojav tromboze v venah nog, predvsem desne. Ob povezovanju nog in ob rednem gibanju bi verjetno lahko ostala na kontracepciji. Čemu se boste torej odpovedali, tveganju ali prednostim kontracepcije je zdaj vaša odločitev, ne več zdravnikova, saj njemu je najlaže svetovati prenehane jemanja tabletk. Kako bo pa potem z zaščito? Pogojna alternativa, kljub temu, da še niste rodili bi bila potem še Mirena, to je maternični vložek z gestagensko polnitvijo, ki praktično ne prehaja v kri.

New Report

Close