Zaščita
Zdravo! O kontracepciji sem že veliko prebral, vendar sem do danes uporabljal edino zaščito, kondom, ker sem mislil, da je to ena najzanesljivejših metod, vendar pred kratkim sem prebral, da to sploh ni res, če se zanesljivost ocenjuje po nekem P.I. številu (število nosečih žensk z rednimi spolnimi odnosi na 100), 4-12 in da imajo kontracepcijske tablete PI manj kot 1,ali je to res.Prosil bi vas, da mi odgovorite, katera zaščita je najzanesljivejša pred nosečnostjo. Hvala za odgovor in nasvidenje.
Spoštovani!
!00% zaščite ni, razen če zadevo obrnemo na šalo in rečemo: “Zanesljivo se ne zanosi, če spiš sam!”
Vendar je kondom kar zanesljiva zaščita, posebej še, če se ga uporablja s spermicidno vaginalno kremo. Kondom namreč ne ščiti le pred nezaželeno nosečnostjo, pač pa tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi (AIDS, Hepatitis B in C, infekcija s klamidijo, herpes simplex II, kondilomi ipd.). Največja pomanjkljivost kondoma je, da včasih lahko poči. Uporabljajte torej raje malo dražje, a kvalitetnejše.
Kontracepcijska tabletka je prav tako zelo zanesljiva zadeva, 100% pa seveda ni, tako kot vse, kar se tiče zdravja in človekovega telesa.
Če bi morala izbirati sama in bi imela stalnega partnerja, bi se odločila za izmenično uporabo npr.: 1-2 leti tabletka (po nasvetu ginekologa) potem pa leto pavze, takrat pa bi uporabljala kondom, ob plodnih dnevih pa bi dodala malo vaginalne spermicidne kreme, ki se kupi v lekarni.
Lep pozdrav!
Marija Rejec
Najnovejsa spoznanja o kontracepcijskih tabletkah so taksna, da ni potrebno njihovega jemanja prekinjati – s tem pridrzkom seveda, da gre za zensko nekadilko, ki nima motenj s strjevanjem krvi (nagnjenost k emboliji npr.), diabetesom in nekaterih drugih stanj, ki pomenijo za jemanje tabletk kontraindikaicjo. Na predavanju smo mladi zdravniki slisali, da se tabletke lahko jemljejo tudi do menopavze! Podrobnosti, ki jo zanimajo, izve zenska pri ginekologu, prav tako tudi to, ali je jemanje tabletk zanjo varno ali se odsvetuje. Tabletka je za zdaj najzanesljivejsa pri preprecevanju nosecnosti, kondom pa edina izbira pri preprecevanju prenosa spolnih bolezni. Zanesljivost tabletke se z leti jemanja zvisuje.