Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Zarodek umrl –> Ni bilo več utripa

Zarodek umrl –> Ni bilo več utripa

Ooooo moj bog :(( Moje iskreno sožalje-iskreno!!
Upam, da mi kdaj kaj takšnega ne bo potrebno izkusit.

Res mi je žav zate! Nevem kaj naj rečem drugega. Me je res šokiralo če sem iskrena in to zelo

LP Vsem, mi kar malo pomaga, ko preberem, da nisem edina. Jaz sem včeraj izvedela, da je plod (mali otročiček) umrl v 8 tednu, sedaj naj bi bila v začetku 10 in že naročena na nuhalno.

Me pa zanima, ali je katera prejela tablete za zadržani splav, ki sprožijo nato krče in splav. Jaz se namreč nahajam v tujini in mi ni najljubša ideja abrazija tukaj.

In še vsem tole, jaz imam zdravo 5 let staro punčko, prva nosečnost čisto ok, bp, to je bila druga, res pa da sem že malo v letih. Ko se poberemo bomo videli ali še probamo ali ne.

Luca3

Glede na mojo izkušnjo – če imaš na voljo abrazijo, jo vzemi. Vsega bo konec v dobri uri, nato še odležiš par ur in greš domov, procedura s tabletami se vleče 3 dni in je vse prej kot neboleča! Šla skozi oboje! Nikoli več s tabletami, never ever.

Drugače pa ja, punce, po 12. tednu oz. od določene velikosti zarodka dalje je treba rodit. Ni druge. Ne se zgražat, vsepovsod je tako. tablete ne delujejo na vse enako, jaz sem se ko pes matrala 4 dni in 5. dan končno splavila (bom prihranila detajle!), drugi se zgodi v par urah. Vendar je tako – to so zakoni narave in ne nečloveško ravnanje osebja – načeloma se po 10. tednu mat. vratu ne da več razširit tako, da bi bila abrazija varna.

Verjamem, da ste ene malo pretresene – ampak, kaj ste pa mislile, da splav je? Točno to je, kar je napisala mamica pred menoj – izločitev celega plodu ali pa iztrganje plodu iz maternice. Žal, tu ni estestike in olepšav.

… ni ne nevarna. Ali veste, da če jo opravijo površno, lahko perforirajo maternico?
Sama sem spontano splavila trikrat. Abrazija, tabletka, doma spontano… Ja, smo se kar namatrali za tole našo pikico…
Sem pa vsakič začutila trenutek, kop sem bila spet sama v svojem telesu…

Ja, seveda tudi abrazija ni noben hec, tega nihče ne trdi, zaplet s perforacijo maternice pa je v rokah strokovnjaka kljub vsemu zelo redek, seveda pa možen. Kadar do nje pride, to nima nič s “površnostjo”, pač pa gre večinoma bodisi za neko nepravilno obliko maternice, ki je prej niso ugotovili ali pa za splet nesrečnih okoliščin.

Zadržan splav je vedno dvojna bolečina, duševna in telesna. Sama osebno sem abrazijo tako fizično kot tudi psihično lažje prestala, medtem ko me je splav s tabletko totalno položil, ker se je vlekel vsega skupaj ves teden in ker sem imela ves čas hude bolečine. Na koncu pa so me kljub vsemu morali še sčistiti in sem spet šla pod narkozo in na abrazijo. Pred tem sem že rodila, pa sem rodila neprimerno lažje, čeprav je bil porod dolg in hud, kot pa sem izločila odmrt plod. Smo se tudi pri nas namatrali za prirastek.

5ra.senk, če slučajno razmišljaš o amniocentezi ali horionski biopsiji, potem previdno pri nuhalni! Od ZZZS ti pripada plačilo le za eno od teh storitev, za dve le v primeru, če je nuhalna zelo slaba. Če bi ne glede na rezultata rada še AC ali HB, potem idi na nuhalno samoplačniško, ker je bistveno ceneje kot kasneje katera od ostalih dveh! Seveda te na to ne bodo opozorili, ker tako zelo povsod šparamo.[/quote]
amnio pripada na napotnico po 37 letu, štejejo se leta ko zanosi, ne kdaj se dela

meni so 3x delali abrazijo, debate o sprožanju z tableto niti ni bilo, niti mi je niso predalagali.

5ra.senk, če slučajno razmišljaš o amniocentezi ali horionski biopsiji, potem previdno pri nuhalni! Od ZZZS ti pripada plačilo le za eno od teh storitev, za dve le v primeru, če je nuhalna zelo slaba. Če bi ne glede na rezultata rada še AC ali HB, potem idi na nuhalno samoplačniško, ker je bistveno ceneje kot kasneje katera od ostalih dveh! Seveda te na to ne bodo opozorili, ker tako zelo povsod šparamo.[/quote]
amnio pripada na napotnico po 37 letu, štejejo se leta ko zanosi, ne kdaj se dela[/quote]

Ni res. Šteje se starost matere ob predvidenem PDP. Če nosečnica od predvidenem PDP dopolni 37 let pripada, sicer pa ne.

amnio pripada na napotnico po 37 letu, štejejo se leta ko zanosi, ne kdaj se dela[/quote]

Ni res. Šteje se starost matere ob predvidenem PDP. Če nosečnica od predvidenem PDP dopolni 37 let pripada, sicer pa ne.[/quote] no ja meni je bilo povedano drugače.

Hvala za vse napisano, sem bila danes pri svoji – družinski zdravnici in mi je predpisala cytotec, ampak sva dogovorjeni, da počakam en teden glede na to, da imam krvavitve in mogoče ne bo potrebno. Mi je pa svetovala in tako je tudi dogovor, da v primeru, če se krvavitev po tem, ko vzamem tabletke ne ustavi, da grem direktno na abrazijo, ki jo tukaj (sem namreč v tujini)) naredijo lokalno do 12 tedna.

In še nekaj, ko sem dobila krvavitve in po dveh dneh odšla na urgenco, ker se ni ustavilo, me niso hoteli sprejeti. Mislim, ne v privatni bolnici ne v državni, češ da bi se morala prej naročit, pa je prišel en, ki se je malo vrezal v roko, so ga obletavali kot muho…..:(

In potem ti še v državni bolnici rečejo, da ti velja evropska kartica, ampak naročit te pa mora tvoj domači zdravnik!! HALO? In ti krvaviš! In domača zdravnica je v sloveniji in prazniki!

Okej, malo sem se spucala, sem še v šoku.

V glavnem vse, ki poskušate znova, držim pesti. Mogoče bomo tudi mi, ampak šele ko pridemo nazaj v Slo.:)

Luca3

no ja meni je bilo povedano drugače.[/quote]

http://www.eurogentest.org/blocks/leaflets/pdf/slovene/amniocentesis.pdf

2. stran, prva alineja – pred predvidenim rojstvom otroka moraš dopolniti 37 let

Pa še direktno iz Uradnega lista skopirano:

“Nosečnice, stare med 35 in 37 let v času pričakovanega dneva poroda, imajo pravico do presejalnega testa, ki je lahko merjenje nuhalne svetline ali trojni presejalni test (THT). Po 37. letu starosti v času pričakovanega dneva poroda ima nosečnica pravico do kariotipizacije (horionska biopsija ali amniocenteza).”

Če katera zanima, pa si lahko še prebere, kaj točno po črki zakona pripada nosečnici na stroške ZZZS – člen 1.2.2:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200233&stevilka=1391

Pozdravljena Strah,
kot vem imaš danes UZ.Zelo vesela bi bila, če mi napišeš kako si opravila.Držim pesti!!!

Na žalost se je tudi nam zgodilo, da je srček v 17 t nehal biti. V 18 t so mi sprožili porod. To je bilo pred 3 tedni. Grozna izkušnja. Res je da imam doma 4 zlate otročičke, vendar je bil tudi ta zelo zaželjen. Tudi mene je strah, da bi se ponovilo, čeprav si želiva še enega otročka…Tudi o tem razmišljam, da ga nihče ne bi mogel nadomestiti…Še zdaj se spominjam kako je veselo sesal palček na uz ina kako je veselo migal…Res je izguba velika, žalost prav tako…
Vzroka ne poznam, izvidov še ni…

Strah, kako je bilo na pregledu? Srečno!

Vsem, ki sedaj pričakujete otročička želim vso srečo

Hudo, mj4, poznam, na žalost. Iskreno sožalje pa čas si vzemi in odžaluj-predelaj ta kruti udarec. Kot praviš, tega otroka ne bo nihče nadomestil, nikoli, zato ne hitet v novo nosčenost! Sočustvujem!

KATKA COPATKA, očitno si pisala o meni, sem šele zdaj prebrala vse…, bilo pa je že v 5. mesecu oz. 18 t.
ZVEZDICA 222, v izolski je isto….dobiš tabletko in te pošljejo domov…jaz 2 dni nisem jedla in spala in nisem si želela domov s trebuščkom, ker me je mlajša hčerka vsak dan božala po trebuhu in spraševala kdaj bo dojenček…Želela sem se posloviti od malega Mateja in se potem vrniti domov…Tako sem bila 2 dni na gin. in ker se po tabletki ni nič zgodilo sem 3. dan dobila vag. svečke. Bila sem sama, o kakšni psihični podpori ni bilo govora…še dobro, da me je obiskal duhovnik…Ko mi je odtekla plodovnica je sestra rekla, da to ponavadi rešijo v WC (na rač. je igrala karte…), zdravnika ni bilo, niti o obljubljenih sredstvih za lajšanje bol. ni bilo ne duha ne sluha. Tako sem šla z ledvičko v WC-ko sem začutila, da je čas…dete sem položila vanj, se poslovila in poklicale sestre…za posteljico so mi rekle naj se vležem in počakam, ampak, ker je bilo dolgo sem tudi to rešila sama…Še WC sem morala sama počistiti saj je bilo vse krvavo….Nato sem dobila karton v roke (čez pol ure), naj grem v spodnji štuk (sama) na UZ v sprejemno amb. Ko sem pol ure čakala (s krči-ki so po 4. porodih kar intenzivni, da o krvavitvi ne govorimo) sem končno prišla na uz. Nato me je čakala še abrazija brez anestezije (ker je ostalo nekaj posteljice) in še z, ker ni šlo vse…Tako sem žalostna, da se to dogaja v naših bolnišnicah. Želela bi, da ne bi nobena več morala prestati kaj takega….Sploh si ne morem predstavljati, da še sploh ne bi rodila in ne bi vedela kaj me čaka….uboge ženske…Taka stvar lahko povzroči travme, ki trajajo celo življenje. Jaz se tolažim s svojimi 4. otročki in čudovitim možem, ter prijatelji, tolaži me misel, da je moj mali angel na varnem, čeprav ne v mojem naročju…vendar nisem več ista…žalost ostaja.
Vsem želim srečen izid nosečnosti in vse dobro.

Maja 4..Upam, da se nisi ujezila.
Sem v 18 tednu zdej, …in spremljat takratno dogajanje je bilo zelo boleče …zato sem tudi povprašala, kako se to dogaja…saj veš..razni strahovi itd…
Res si lahko srečna, s 4 prekrasnimi otroci in super možem,…
Poskusi prebolet žalost, verjamem da je to težko, ampak … imaš lepo družino in še vedno lahko pride nov član, kar vam tudi želim…
vso srečo naprej…

Ne KatkaCopatka, nič se nisem razjezila, ne skrbi…Saj si napisala samo kar se je res zgodilo. Naj te ne bo strah. Želim ti, da bi lepo nosila in rodila zdravega otročka.

Vse dobro in lep pozdrav!

Kristu Jezus, maja4, pa saj ne morem verjet!!!!!!! Otroka v 18. tednu si položila ledvičko?!??!? Pri nas, v neki civilizirano državi?! Pa to je enostavno nepojmljivo!!! Razumem, da v tistih res čisto prvih tednih ravno ne greš v porodno ine j to bolj ali manj smatrano kot mentrsuacija, čeprav imam tudi o tem svoje mnenje – ampak OSEMNAJSTI TEDEN?! In te pošljejo v WC?!

Resnično upam, da bo tole napisala v knjigo pritožb. Tudi abrazija brez anestezije je zverinsko dejanje. To se dandanes resnično ne bi smelo dogajati. To, kar berem o splavih s tabletkami, ki so sicer propagirani kot “manj nevarni” in “bolj naravni” , je neostavno čisto navadno barbarstvo. Poznam 9 žensk, ki os v zadnjih 2 letih imele splave zaradi odmrtja zarodka in samo ena ni potrebovala abrazije, vse ostale so se najprem mučile na vse kriplje po več dni, na koncu so pa ravno tako morale na abrazijo, eno so zašuštrali tako temeljito, da je po nepopolnem splavu dobila grdo sepso.

Kam gremo?! Nazaj v pravek?! Mora ženska res poleg bolečine ob izgubi otroka utrpeti še taka ponižanja, tak nečloveški odnos?!!! TO JE ENOSTAVNO NEDOPUSTNO!!!! Saj gre vendar za človeško bitje, pa četudi za plod!!!! Dajmo za Božjo voljo stopit skupaj in tako mrcvarjenje preprečiti. Nujno se je treba pritožiti in s epostaviti za osnovne človekove pravice!!

Meni tečejo solze ob prebranem, sama sem izgubila otroka konec 1. trimesečja, vendar mi je bilo tako nečloveško obnašanje prihranjeno. Dejansko, Maja, si predstavljaš, kaj bi doživela ženska, ki predtem ni rodila?!!!

Ja, žal je tako. Sama se ne bom pritožila. Bom pa napisala svojo zgodbo in jo poslala na ginekologijo v upanju, da se jih bo dotaknila in se bodo zamislili in upam v nadalje, delali z večjo ljubeznijo in sočutnostjo.

Strah, ali je kaj novega? Kako je bilo na pregledu? Nikakor se ne morem odlepiti od tega foruma.

Upam, da se tudi ostale, ki ste v veselem pričakovanju ok.

Bila sem na drugih forumih, kjer so pisale mamice, ki se jim je zgodila podobna zgodba- izgubile so otročka v nosečnosti in nekatere pravijo, da so si takoj želele zanositi ponovno, vseeeno so počakale in kasneje so ugotovile (po nekaj mesecih), da si tega ne želijo…Šele veliko kasneje (po letu…) so se odločile poskusiti ponovno.

Sama bi ponovno poskusila že sedaj…čeprav bo treba najbrž še malo počakati (čez nekaj dni imam pregled…minil je en mesec…). Ne želim si delati popravnega izpita, ne želim se prenagliti, saj male štručke ne bo nihče nadomestil…Bojim se, da se bi v naslednji nosečnosti odprle rane, spomini…?
Sem pa precej mirna, saj vem, da mu je tam, kjer je lepo…je moj mali angel

Srečno vsem.

New Report

Close