Zaradi Hodgkina zboleti za drugo vrsto raka
Pozdravljeni!
Pred leti sem končala zdravljenje Hodgkinove bolezni. Zdaj je z mano vse v redu, redno hodim na kontrole… Vendar vedno znova, ko prebiram kake članke o Hodgkinu zasledim, da piše da je verjetnost, da se po 10-15 letih po končanem zdravljenju lahko pojavi levkemija, rak na prsih ali pljučni rak. Rada bi vedela, če je to samo statistika ali je res to kdo doživel?
Jaz sem sicer to res enkrat brala, ampak je to le statistika, saj pljučni rak, levkemija, rak na dojkah ni nujno, da dobiš od Hodgkina. Hodgkin je tudi samostojna bolezen. Tako kot ostale vrste raka. Samostojne vrste je mišljeno da ne pride od Hodgkina. To vsekakor ni predpogoj za vse vrste rake. Treba je pa seveda paziti, da se ga odkrije pravočasno. Tudi prehrana in telesna aktivnost je tukaj zelo pomemba panoga.
Do sekundarnih oblik raka po 15 letih lahko pride. So pa te sekundarne oblike raka posledica zdravljenja limfoma s kemoterapijo in obsevanjem. Meni je onkologinja – radioterapevtka povedala, da glede na to, da sem bila obsevana (predel pljuč), da sie moram zelo opazovati dojke, ker lahko pride do raka na dojkah. In da si moram kontrolirati delovanje ščitnice, ker je bil tudi del ščitnice v obsevalnem polju. Tako, da možnosti so, ampak prav elike ne. Zato DON’T WORRY!!!!!! Live goes on! :))
Saj tako sem tudi mislila, da zaradi zdravljenja Hodgkina s kemoterapijo in obsevanjem, pa sem jaz napačno napisala. Hvala vam KristinaDLB za vzpodbudne besede. Saj je že 12 let minilo, vendar včasih vseeno pridejo trenutki straha. Mogoče zato, ker sem zdaj pri zadnji kontroli imela mamogragijo dojk, vendar je vse ok.
Lep pozdrav!