Spodaj v eni temi smo se nekaj menili glede ponve za žar, ki je še nisem nabavila.
Zanima me, če kdo uporablja te namizne žare?
REcimo kakega takega, ki je podoben pekaču za tople sendviče, samo, da je večji in da ima žar plošče.
Razmišljam kaj je bolje ponev ali namizni električni žar. Rabila pa bi za pečenje s čim manj olja: recimo zrezke, zelenjavo in še kaj podobnega.
tudi jaz imam najraje teflonske ponve … eno z rebrastim in eno z gladkim dnom …
sem nameravala kupiti eno z belim dnom, pa sem se premislila … samo kup posode se potem nabira, najraje pa imamo itak teflon … te ponve so lahke, enostavno jih je vzdrževati in cenovno so dostopne …
vsi tele žari so lahko fajn zadeva, dokler se tako ne zapackajo, da bi jih človek raje vrgel stran kot ribal … ker se odvečna maščoba začne nabirati v zadnjem kanalčku in se potem cedi dol z njega in je potrebno imeti še krožniček podstavljen …
Jaz uporabljam namizni žar. V njem je meso res hitro pečeno in sploh ne uporabljam maščobe. Res je, da se rado prime in zato je potrebno vsakič plošče sneti in jih pomiti. Na njem pečem tudi zelenjavo (buče, malancane, papriko) in sir za žar. Zelenjavi na koncu včasih dodam malce olivnega olja s česnom in prav obožujem tako pripravljene bučke ali malancane. Na meso dodam rožmarin ali origano ali pa gorčico in zame je to okusno, hitro in enostavno pripravljeno kosilo.
Jaz bi tudi rada imela žar, kjer se dajo odstraniti plošče, ravno zaradi čiščenja. Nekoč sem namreč imela žar, ki pa se je res kljub čiščenju sčasoma zapacal in maščobe nikakor nisem mogla odstraniti z navadnim čiščenjem. Zato sem bila resnično vesela, ko sem našla teflonsko ponev z rebri, vendar je tu potrebno jedi obračati, na električnem žaru, ki se pokrije, pa to ni potrebno, ker naenkrat peče z zgornje in spodnje strani. Zato se mi zdi takšen žar bolj prikladen. Sem pa s ponvijo tudi zelo zadovoljna, zato se mi ne mudi z nakupom žara. Zdaj pa itak prihaja sezona, ko bomo zakurili zunaj v kaminu in moj mož resnično uživa, ko peče na marmorni plošči. In ravno toliko, kot on uživa v peki, ostali uživamo v jedi, ker naredi fenomenalno dobre jedi z žara (začinjanje je sicer moje področje, ampak to v moških očeh itak ne šteje:))))))
Lp
Glede žarov sem imela v mislih tistega, ki ga imajo v Tušu, če zbiraš zvezdice: Gorenje žar za 34€ http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_2523_go19_gorenje_kr1800kdp_kontaktni_razenj__122960
Na linku je 60€, v Tušu pa je 34€, če imaš zvezdice.
POnev pa še nisem šla gledat. Tako, da še ne vem cen.
Se mi pa zdijo prednosti ponve te: manj prostora zavzame (stlačiš jo pač zraven drugih ponev), lažje čiščenje, pečeš lahko na plinu, ki je cenejši kot elektrika.
Žar pa se mi zdi boljši, ker verjetno bolj podoben pravemu žaru kot ponev in ker peče z obeh strani.
Ponev sem pa imela v mislih kaj takega: http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_2519_1010755_ponev_elo_grill_alu_gus
Vsaj pri mesu imam raje zdrave obroke kot nezdrave: najboljše meso mi je tako pečeno na žaru (zunaj), kjer se večina maščobe scedi ven.
debelinka … s temle svojim zapisom spet tvegam tvojo slabo voljo … a rada bi dobronamerno nekaj dodala …
cenim tvojo željo, da korenito spremeniš način življenja in tu gor te vsi močno podpiramo pri tem … a glede na to, da sem iz prejšnjih postov razumela, da ne znaš ravno kuhati (če se motim, me popravi) … zato ti svetujem, da ne začneš nabavljati najprej dragih loncev, ampak si kupiš v kakem hipermarketu kvalitetno, dovolj veliko ponev, kjer boš lahko skoraj brez maščobe spekla svoje meso in zelenjavo …
prihranila boš denar in kup slabe volje … najhuje pri kuhanju je ravno čiščenje in pomivanje po obroku … in če si boš v svojem pomanjkanju časa nakopala še en kup dodatnega dela, te bo hitro minilo veselje do kuhanja …
menim pa, da kompliciraš ravno pri stvareh, ki jih nujno potrebujemo v dnevni prehrani – pri B in zdravih maščobah … medtem ko zatiskaš oči pri slabih maščobah in OH jih …
če boš iz svoje prehrane vrgla ven vse maščobe, bo telo ostalo lačno, posledica pa bo iskanje sladkih in OH polnih jedi … saj poznaš tisto, ko te po kosilu matra še kaj sladkega …
za boljše razumevanje tega, kar ti želim povedati, bi rada citirala dr. Radovana Starca iz knjige Stres in bolezni:
“Okoli 30% ljudi s povečano težo poje več, ko so v skrbeh, napetosti ali v stresu. Stres je lahko tudi namišljen: skrb za otroke, plačilo položnic ali posel, vse to lahko povzroči podobne reakcije kot realni stres in zahteva občasna dnevna prenajednja ali nočne izlete v “frižider”. To fiziološko razlagamo z izločanjem adrenalina, ki zviša glukozo v krvi. Odzove se trebušna slinavka, ki začne proizvajati inzulin. Inzulin zmanjša količino glukoze in povzroči lakoto. Lakota pa povzroči glad za sladkarijami (pijače, sokovi, čokolada, kruh).
Zato je za stresne jedce bolje, da zaužijejo beljakovine ali maščobe, če sploh kaj. “
In še ena misel, ki sem jo nekje prebrala …
Prvi korak, če želimo priti na cilj pa je, da se zavedamo, kje sploh smo, kje je naša začetna točka.
Torej debelinka, kar pogumno v nakup teflonske posode in veselo kuhanje ti želim
Dejstvo je, da doma jemo samo tako meso, ki je pečeno na zelo masten način, ki ni niti okusen, še manj zdrav. Zato iščem neke alternative. In problem imam tudi v tem, da imam težave s ščitnico in naj bi jedla čim več rib. Ribe pa mi ne gredo, sploh pa ne take, ki so ocvrte ali pečene na obilici olja, ker mi je okus odvraten. Naspoh ne maram olja. Če ne drugega moram nekaj spremeniti zaradi tega, ker mi ščitnica preslabo dela.
he,he, ni skrbi, da bi jedla premalo mastno. Jem bistveno preveč mastno. In seveda ne govorim o zdravih maščobah, govorim o navadnem olju, o mesu pečenem na navadnem olju, jajcah na navadnem olju itd. Pač ni ravno enostavno, če živiš v gospodinjstvu, kjer ješ pač tisto kar je in do vsekakor ni napravljeno na zdravi maščobi. Tako, da nikakor ni panike, da bi mi manjkalo maščob :). Odstraniti želim čim več nezdravih maščob.
OH: zdravniki priporočajo največ kcal iz tega vira, tudi za treninge priporočajo, da pred (pa ne tik pred treningom) OH in po treningu oz. celo vmes, če je napor dolgotrajen (migam cca. 6 dni na teden, med tednom 1-1,5h, preko vikenda pa kaka daljša vadba ali pa hribi ali kaj takega). Seveda sestavljene OH in moram reči, da sem zadnje čase kar uspešna, kar se tiče OHjev. Zelo malo enostavnih OH pojem. Sem se zelo popravila. Zdaj jem sendviče s polnozrnatim kruhom namesto belih žemljič, rogljičkov, raznih blazinic. In rezultat je ta, da nisem več kar naprej lačna. Pojem ogromno sadja, kar se tiče zelenjave pa še nisem preveč uspešna,ampak počasi se trudim jo čim več pojesti, ker kadar mi to uspe, pojem manj druge hrane.
Prav nenavadno je, ko sem se rešila stresa, je minila tudi želja po ogromnih količinah sladkarij (prej preko 100g čokolade na dan, zdaj tudi po par dni nič čokolade in nič belega pecica). Tako, da kar lepo napredujem. je pa res, da me še čaka veliko dela.
Glede na to, kar ste napisale, bom verjetno nabavila ponev 🙂
čestitam k uspehu, res zelo lepo napreduješ 🙂
začela si z najpomembnejšim korakom vsakega hujšanja … prenehala si se izgovarjati – zato je tudi rezultat opazen …:)
o Oh-jih in ostalih sestavinah svoje prehrane pa odločaš sama … zato me nič ne skrbi, kaj in koliko ješ 🙂 le pogumno naprej po začrtani poti 🙂
lp
V bistvu sem odstranila bistveno težavo: čustvene težave ter stres in življenje se je začelo obračat na bolje in to prav neverjetno na bolje :). Teža pa tako ta teden nič minusa, v povprečju pa slab kg na teden dol. Prej je bilo pa 2kg na mesec gor. Grozno, širila sem se ko kak balon.
Počasi si urejam spet življenje v normalne tire. Še na pregled za ščitnico moram it. Močno upam, da kg nisem dobila tudi zaradi slabo delujoče ščitnice, ker potem pa klestenje kg ne bo tako enostavno. Upam, da so kg samo rezultat negibanja in prenajedanja mastne in sladke hrane. V mislih imam seveda slabe maščobe in enostavne OH.
Zanimivo je tudi to, da zdaj, ko sem se spet vrgla v šport, spet hlepim po dobrih rezultatih (ne na tekmah, ampak pač v stilu hočem pretečti 10km v takem in takem času) in potem avtomatsko bolj gledam na zdravo prehrano, ker si rečem, če tole vse poješ, spet nikakor ne boš napredovala v teku. In lakota mine ali pa se vsaj omili.
Moram pa reči, da z veseljem preberem poste tu gor, sploh od tistih, ki ste že dali precej kg dol, ker potem dobim energijo in si rečem: glej, njej/njemu je uspelo, torej lahko tudi tebi uspe.
Tako, da hvala vsem, ki delite z ostalimi svoje zgodbe o uspehu. Vesna, ti pa si tako ali tako ena izmed gonilnih sil tega foruma. Všeč pri tebi mi je predvsem to, da propagiraš zdrav način življenja in ne neke hitre diete, ki se ponavadi končajo z jo-jo učinkom.
Dobiš lahko kar dober električni namizni žar za nekaj denarja 🙂 Jaz recimo uporabljam tegale in je res super 🙂 http://www.flamula.si/elektricni-zar-flamula Naj povem še da je tudi hrana zelo okusna 🙂