Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zaprtost

zaprtost

Lep pozdrav.Prosila bi za kak nasvet v zvezi z zaprtostjo, ker imava s sestro res tezave s tem. Predvsem sestra dneve in dneve ne hodi na blato, ori meni pa vcasi pride ze do tega, da me v spodnjem delu trebuh ze prav boli oz. tako tisci, da imam obcutek, da bom eksplodirala. Donat nekako ne pomaga, tudi jogurti so izgubili svoj ucinek.
Hvala za nasvet!
Katarina

Ženske smo praviloma bolj nagnjene k zaprtosti kot moški. Pomaga edino veliko hrane z balastnimi snovmi (zelene zelenjave, kislo zelje, repa), dosti tekočine in gibanje. Če vse to ne pomaga, potem si v lekarni kupite pripravke, ki napravijo več balasta, navadno so na principu alg, vendar se o tem prej posvetujte s svojim zdravnikom. Nikakor pa se ne navadite na klasična odvajala, ki delujejo na principu pospeševanja peristaltike.

jaz sem svoje problem z zaprtostjo resila z lanenimi semeni (dobi se jih v lekarni),….pripravljam pa si jih na dva nacina: ena varianta je ,da malo zlicko semen zvecer namocim v vodo in odcejeno zjutraj popijem ali pa si jih dam eno veliko zlico v probioticni jogurt. rezultati niso takoj, pokazejo se po parih dneh, dolgorocno uzivanje pa zelo popravi zaprtje.
lp

Lahko si spečete doma tudi kruh, ki mu dodaste laneno seme, bučne peške, sončnično seme in sezamovo seme. Recept: 400 g bele moke, 125 ržene polnozrnate moke, malo soli, žlička sladkorja, kvas, 375 ml vode (lahko del nadomestite tudi z mlekom) in 40 g mešanice semen.

New Report

Close