Že nekaj let imam zaprtost blata. Včasih sem uzela tabletko, veliko jem zelenjave in sadja, gibljem se veliko pa nič ne pomaga. Sedaj sem se začela klistirati pa je super vse. Tudi vetrovi me manj matrajo kot pa če se ne klistiram. Ali je nevarno 2-3 x na teden se klistirati?
Naj še dodamČ junija sem bila operirarana zaradi stresne inkontinence, ker zaradi šivov nisem upala pritiskati za na blato, sem sedaj komaj 2x od junija normalno šla na blato2x, kar mi ni pomagalo dovolj, me je vse bolelo, da sem se še klistirala.
Hvala za odgovor!
Lp, Neža
Spoštovani!
Glede na opisano gre za hudo zaprtje. Osebno ne odobravam klistiranja, saj to ne reši problema, ki z leti postaja vse večji. Predvsem je potrebno ugotoviti ali je zaprtje posledica motnje v peristaltiki črevesja (leno črevo) ali posledica motnje v praznjenju danke. Pri postavljanju diagnoze si zato pomagamo s tremi preiskavami-rentgenskim slikanjem trebuha z označevalci, defekografijo in anorektalno manometrijo. Pri lenem črevesju v terapijo uvedemo prokinetike, pred tem pa je potrebno izključiti bolezni ščitnice, nevrološke bolezni, sladkorno bolezen…Pri drugi obliki zaprtja pa bolnika napotimo na t.i. biofeed-back (učenje pravilne rabe mišic medeničnega dna). glede na to, da ste bili operirani zaradi stres inkontinence, je potrebno vsakodnevno in seveda pravilno izvajati Keglove vaje.
Lp,Nataša Smrekar
Rada bi se naučila pravilne rabe mišic medeničnega dna ,ker imam hude težave s prebavo .Posledica tega je bila rektokela.Bila sem operirana in če se prebava ne bo izboljšala,bo spet vse po starem.Popijem dovolj tekočine-tudi donat,jem sadje,zjutraj slive ………Lepo prosim za naslov,kamor se lahko obrnem po pomoč.
Lep pozdrav in hvala za odgovor
Vesna
Pozdravljeni!
Do nedavnega smo imeli na Kliničnem oddelku za gastroenterologijo v Ljubljani šolo pravilne rabe mišic medeničnega dna t.i. Keglove vaje, ki je sedaj ne moremo izvajati zaradi okvare aparature. ker čakamo na novo napravo, trenutno pri nas ne opravljamo funkcionalne diagnostike niti ne izvajamo šole. Upam, da bo drugo leto drugače. Mislim, da nikjer drugje v Sloveniji ne izvajajo take šole.
Nekatere bolnice so me opozorile, da na pilatesu med vadbo izvajajo podobne vaje kot so Keglove. Morda bi bilo vredno poskusiti.
Lp,Nataša Smrekar