Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zaprtost

zaprtost

Spoštovani!

Stara sem 33 let in že leta imam težave z nerednim odvajanjem blata. Pred 10-12 leti sem imela dokaj neurejeno prehrano tako da me ni čudilo, da odvajam blato le 1x na teden ali pa na 10 dni. Ko sem zanosila sem seveda uredila tudi prehrano, kar pa se ni odrazilo v rednem odvajanju blata. Zaradi slabe krvne slike sem večino nosečnosti jedla tablete z železom zato je bilo moje odvajanje še poslabšano (1x na 14 dni). Po porodu sem staknila še hemoroide, tako notranje kot zunanje, s katerimi imam težave že 9 let. Opravila sem rektoskopijo in zdravnik je bil mnenja, da mi lahko pomaga le operacija. Ker poskušam ponovno zanositi z operacijo odlašam. Zadnje leto zelo pazim kaj pojem, izogibam se kruhu in sladkarijam, jem le polnozrnate testenine, veliko svežega sadja in zelenjave, popijem nekje 2 do 2,5 l tekočine na dan, trudim se, da sem aktivna vsaj 4x na teden, ker je moje delo v službi sedeče ampak moje stanje se mi zdi, da je le slabše… Jem normalne obroke, večkrat na dan in nimam več ideje kako naj si pomagam, da bom redno praznila črevesje. Ker mi ne uspe iti na blato niti 1x na teden si pomagam s tableti verolax. V tem času se mi blato tako zapeče, da vedno krvavim po iztrebljanju in imam potem še nekaj dni težave z bolečinam. Lepo vas prosim za kak nasvet, sita sem tablet, bojim se, da se bo zato moje črevo polenilo in potem nimam več kaj storiti.
Hvala za vaš čas in odgovor in lep dan še naprej!

Spoštovani!

Imate izrazito nevzogjeno črevo. Mogoče psokustie z jutranjimi napitki toplega donata, ali pa vsaj nekaj časa redno užiajte portalac sirup.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Ker sem bila tako dolga nisem navajala načinov oz. poskusov prebujanja mojega črevesja. Torej, pila sem sok namočenih suhih sliv kar nekaj mesecev (tudi sedaj občasno) žal brez uspeha. Vsako jutro redno pijem Activio ali kak drug probiotični jogurt v katerega dodam veliko žlico sveže grobo zmletih lanenih semen. Tista obljuba v reklami, da bo po 14 dneh urejena prebava meni ni izpolnjena… Poskusila sem tudi s toplim donatom 7 dni po liter na dan, čeprav se mi je od njega že obračalo v želodcu. Mislite, da je pomagalo? Le napihovalo me je po črevesju in to tako, da sem se včasih kar zvijala od bolečine. Po 7 dneh sem seveda obupala, vzela 2 Verolaxa in izpraznila črevesje na zelo boleč in krvaveč način, ker se mi je v tem času nabralo kar nekaj blata in se seveda tudi močno zapeko.
Od sadja največ uživam jabolka (vsako jutro ob probiotiku), ki naj bi tudi pomagala vendar se mi vedno bolj zdi, da sem izgubljen primer.
Torej, imate še vi kakšno idejo, meni jih je zmanjkalo?

Spoštovani!

To je res skoraj nemogoče. Poskusite sirup portalak, in ev za sprostitev črevesja, kadar vas boli kakšen spasmex. Domenvam, da se gibljete tudi dovolj in nimate sedeče službe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

tudi jaz imam skoraj edentične težave kot jih opisuje go. S to razliko, da sama ne smem vzeti (donata, verolaxsa ali kakršnega koli drugega odvajala, ki ga spravim skozi usta), saj so potem želodčne bolečine prehude, poleg (predporodnih popadkov-zame je bolečina ista) vedno bruham in prava groza me je takrat videti na WC.

Včasih si vzamem svečko v upanju, da bo pomagala, a od par zajčjih krogecev ne spravim ven.

Tako da na teden spravim vem par “zajčjakov”. Na ca. 14-20 dni pa preživim na WC uro-dve s popadki in lavorjem spredaj. Zanimivo je, da kljub takšnim krčom nikoli nimam driske, blato je res mehkejše, a ga komaj spravim ven.

Vidim, da predlagate sirup portalak. Zakaj se uporablja ta sirup? Se ga dobi brez recepta? In če je odvajalo – v kolikem času se navadiš na odvajala tako, da imaš potem še večje težave oz. da ti tudi ta več nič ne pomagajo?

Hvala za vaš odgovor. Karmen

Spoštovani!

Tega sirupa ne morete dobiti brez recepta.

Po opisu bi lahko šlo tudi za težave z oživčenjem črevesa in bi bila smotrna kolnoskopija, da preverijo, če se črevo ni pretirano razširilo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Portalac se dobi v lekarni brez recepta, seveda za plačilo.

R

Tudi jaz sem imela podobne težave kar nekaj let. Poizkusila sem vse mogoče variante, nasvete…
Sedaj pa vsako jutro na tešče spijem pol litra mlačne vode, potem pa čez pol ure vsako jutro pojem dva mehka kivija. Enktra do dvakrat na teden pa zvečer namočim laneno seme s suhimi slivami in zjutraj to pojem (takrat ne jem kivijev).
To mi je sedaj postal način življenja zjutraj, kajti če to počneš le takrat, ko je zaprtje že zelo hudo, to ne pomaga. Potrebno je tako ravnati vsak dan in boste videli, da uspeh ne izostane.

Tudi sama sem med tistimi s prebavnimi težavami- zaprtje + krvavitve ob odvajanju trdega blata. Moje izkušnje glede uporabe raznih odvajalnih sredstev paso takšne:
– portalak: mi ga je predpisal zdravnik, pri katerem sem bila na rektalnem pregledu. Nekaj ur po zaužitju pa me je skoraj razneslo, tako me je napenjalo. Kljub temu sem ga jemala še naprej. Sicer me napenjalo ni več, a prebava ni bila prav nič boljša.
– razne druge tablete- verolax napr. Po zaužitju le tega sem mogoče čez kak dan šla na veliko potrebo, a takoj za tem spet več dni skupaj nič. Da bi ga pa jemala redno, pa sem se bala, zato ga nisem.
– donat: ga lahko spijem mrzlega, toplega, kadarkoli… cel liter naenkrat… ni učinka
– fige, kiviji, laneno seme, kava in podobne stvari- pri meni totalno brez učinka
– gibanje: ni učinka
– polnozrnate zadeve: me zaprejo samo še bolj

Ampak v vseh teh letih sem našla 2 oz. 3 stvari, ki so mi pa res pomagale in sem na blato šla čist vsak dan:
1. uvedba presnega prehranjevanja- cca 2 meseca sem jedla samo surovo sadje in zelenjavo ter oreščke in ene 10 dni po začetku sem začela odvajati vedno pogosteje in pogosteje, ter nato že vsak dan. Blato je bilo mehko, nič me ni bolelo, nič me ni napihovalo, nisem krvavela.

2. surovo zelje: če zjutraj, na tešče, tik pred zajtrkom, vsak dan zaužijem nekaj listov surovega zelja, se mi prebava kar uredi. Skoraj tako kot pri presnem prehranjevanju. Na srečo že od otroštva ljubim surovo zelje, zato mi to ni težko:)

3. to je spet izhod v sili ob zaprtju in ne nekaj, kar bi lahko bilo redno v uporabi. Imenuje pa se “mutter pleter” in je v bistvu poseben čaj oz. so takšni lističi, ki jih zakuhaš kot čaj. Če imam prebavne težave, si naredim ta čaj in grem na blato brez napenjanja. Mislim pa, da se ta čaj ne dobi pri nas. Jaz sem ga dobila v lekarni v Avstriji.

Upam, da sem komu s tem kaj pomagala, ker vem, da je zaprtje en grozen problem.

New Report

Close