Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Zaprtje sečevoda po operaciji

Zaprtje sečevoda po operaciji

Pozdravljeni,

dva dni nazaj sem imela ginekološki poseg, odstranitev endometrija na enem jajčniku ter histeroskopijo maternice. Kateter za odvajanje urina mi je bil nameščen zgolj za čas operacije. Prvo odvajanje je bilo ok, vsako naslednje pa vse težje, dokler na vodo sploh nisem več mogla. Dvakrat so me kateterizirali in mi izpraznili mehur, dvakrat pregledali urin, ki ni pokazal nobenih vnetij. Ker mi je po zadnjem kateteriziranju uspelo brez katetra na vodo (nogoče je kateter zgolj začasno razširil sečni kanal, ne vem), so me poslali domov. Zvečer sem morala na urgenco po kateter. Šla sem nazaj v bolnico, kjer se je operater posvetoval z urologom in dobila sem napotek, naj imam kateter brez vrečke vstavljen do ponedeljka in mehur praznim vsake tri ure. V ponedeljek mi bodo kateter odstranili in videli, kako bo. Me vse skupaj precej plaši, saj je operaterju moje stanje neznanka. Operacija je trajala zgolj slabo uro, tako da pravi, da narkoza ne bi smela tako zelo vplivati na to v smislu paralize, posegi niso bili niti v bližini mehurja in sečevoda. Imate morda vi kakšno podobno izkušnjo, kaj bi lahko bilo? Pred operacijo nisem imela nikakršnih problemov.

Spoštovani!

Glede na opis očitno ni nič narobe s sečevodom, čeprav se tega zapleta pri ginekoloških operacijah bojimo. Namreč sečevod je cevka med ledvico in mehurjem – če pravite, da se mehur napolni z urinom in je vse v redu z ledvicami, je tudi s sečevodoma vse prav, ni nič zaprt!

Cevka, ki odvaja urin iz mehurja ven, je sečnica. Če ta omogoča nastavitev katetra, najverjetneje tudi z njo ni nič fizičnega narobe.

Če težava ne bo izginila sama, bo verjetno smiselno opraviti cistoskopijo, da se še preveri, da fizično ni nič narobe. Če je temu tako in bo zastojni urin še vedno obstajal, se boste verjetno naučili intermitentne samokateterizacije – pogosto se po nekajtedenski uporabi le te nekako začne mehur spet spontano prazniti. Če temu ne bo tako, pa bodo urodinamske in nevrofiziološke preiskave povedale, kakšna (najverjetneje funkcionalna) motnja je in kako naprej.

S stališča odvajanja urina je še najmanši problem – prejmete naročilnico za Easycat Coloplast katetre za enkratno uporabo in se naučite. Bolj pomembno je, da ni hkrati prisotno kakšno drugo dogajanje v živčevju, lahko povsem neodvisno od navedenega posega.

Skratka, če se ne bo zadeva uredila, bo potrebna urološka obravnava s poukom samokateterizacije in (če ne bo nič fizičnega, kar je precej verjetno) tudi urodinamskimi preiskavami in nevrološka oziroma nevrofiziološka obravnava na Nevrološki kliniki v Ljubljani.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close