Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zaprtje pri otrocih

Zaprtje pri otrocih

Imam dve leti staro hče. Z iztrebljanjem imamo zelo velike težave. Že kot dojenček ni redno hodila na blato (mogoče vsak tretji dan). Sedaj se je vsa zadeva poslabšala (od 5 do 7 dni). Vidno je, da blato zadržuje, kajti ko kora kakat začne tekat na okoli in stiskat ritko, toliko časa, da jo ta potreba mine. Ko pa to ne more več izvajati in bi rada kakala pa se blato najverjetneje že nekoliko zapeče in jo zelo boli. Prične jokati in cviliti, toda ne more iztisniti blata oz. z veliko bolečino, zato ji včasih olajšamo zadevo z odvajalno svečko za otroke (vem, da jo to boli, zato najverjetneje naslednjič ponovno zadržuje blatao zaradi strahu pred tovrstno bolečino in tako je krog sklenjen). Ker je še premajhna in nočem, da bi se na tovrstne zadeve navadila vas prosim za pomoč. Glede hrane lahko povem, da je raznovrstno hrano, ni izbirčna. Tudi saja poje veliko, kuham ji kompot iz suhih sliv (na dan popije tudi 1 liter tega kompota, toda to ji nič ne pomaga).

Zdravnici sem to zadevo že omenila in je dejal, da ima očitno takšen metabolizem, naj jo ne sprašujem, če bi rada kakala in jo ignoriram, ko bo sama rakla da mora kakat, kajti ko bo začutila porebo bo to že sama opravila, da sedaj najverjetneje kljubuje na tak način). Z njeno diagnozo se ne strinjam, kajti ona ne vidi biolečin moje hčerke ko poskuša izprazniti črevo.

Lepo vas prosim, da mi svetujete in poveste, kaj naj storim, kako naj ji pomagam.

Alenka.

Spoštovani!

Pogosto na taka zaprtje ne moremo kaj prida vplivati (poleg že naštetega). Zaprtje je včasih tudi nekako prirojeno – kakšen sorodnik se spomni, da je imel v otroštvu podobne težave. V večini primerov pa je najbolje čim bolj zmanjšati pozornost v zvezi s tem. Kljub temu pa je prav, da se ob sistematskih pregledih pogovorite s pediatrom, ki bo precenil, ali je mogoče vseeno potreben kakšen dodaten pregled, oziroma preiskava, saj obstaja tudi sicer redka bolezen, ko črevesje na nekem mestu ni pravilno oživčeno, zato blato po njem ne potuje z običajno hitrostjo, temveč se zadržuje in povzroča bolečine ter zaprtja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Moj sin je imel, ravno tako pri dveh letih težave z zaprtjem (kakal je na 5 do 7 dni). In to je trajalo skoraj eno leto. Res pa je, da on v tistem obdobju ni hotel jesti ne sadja ne zelenjave oziroma le izjemoma. Pri vsakokratnem izločanju se je zelo napenjal in mučil, da mi ga je bilo prav težko gledati. Potem sem mu začela dajati po žličko pretlačenega lanenega semena, in to mu je po par dnevih začelo pomagati. Sedaj izloča redno, na 1 do 2 dni, verjetno pa mu pri tem pomaga tudi to, da je začel jesti tudi zelenjavo.

New Report

Close