Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Zaprtje pri Eutiroxu

Zaprtje pri Eutiroxu

Pozdravljeni,
sem eno leto po odstranitvi ščitnice, jod ni bil potreben. 9 mesecev sem bila na Eutiroxu 100 in sem se odlično počutila. Kontrole krvi ves čas ok. Ker je bil na zadnji kontroli tsh 0,08 (za ostale vrednosti T3 in T4 ne vem), mi je zdravnica po posvetu s tirologom znižala tablete na Eutirox 75. Ta isti dan ko sem dala kri, sem tudi zjutraj vzela tableto Eutiroxa – ali je bila vrednost zaradi te tablete tako nizka? Sama sem se namreč počutila super.
Po 3 mesecih jemanja Eutiroxa 75 sem ponovno dala kri, vrednost je 3,8 – torej OK, naročeno mi je, naj naprej jemljem Eutirox 75. Sama pa opažam, da nimam nobene volje, zredila sem se za 3 kg, najhuje pa je, da sem zeloooo zaprta. Kljub temu, da jem vsako jutro ovsene kosmiče s suhimi slivami in veliko pijem, ne morem več odvajati normalno. Blato odvajam vsakodnevno, a v obliki majhnih trdih bobkov, pojavili so se mi hemoroidi. Dvakrat na teden po 1 uro telovadim, vsak dan 20 min jutranje joge. Pred znižanjem tablet teh težav s prebavo ni bilo, niti jih nisem imela nikoli prej pred operacijo ščitnice.
Kontrolo pri splošni zdravnici imam šele čez pol leta. Pri tirologu pa sploh nisem več naročena. Razmišljam, da bi si kar sama spremenila dozo na en dan 75 mg, en dan 100 – a ne vem, kako naj potem to povem zdravnici, da sem si kar sama spremenila dozo?
Hvala za kakšen nasvet,lp

Pozdravljena

vesela sem za to odprto temo. Sama jemljem Eutyhrox 5 mesecev. Prve 3 mesece nobene spremembe (25 mg), potem pa so povišali dozo na 50 mg in začne se naglo naraščanje teže, tako da imam sedaj 7kg več! Mi sploh ni jasno, saj naj bi po dodajanju hormona uredili težo… Naredila sem test na gluten in je negativen. Sicer pa jem tako kot prej in se rekreiram. Ne vem, kje začeti, kaj izločiti iz hrane (jem samo polnozrnate izdelke, ne jem kruha, edini prekršek so občasno kupljene sladice-ali res te morda vplivajo tooolikoo? ) Zdravnici sem omenila, da bi poskusila zamenjati drugo vrsto zdravila, ki je v RS, vendar me je zavrnila češ, da nima nobene veze. Kaj bi lahko bilo narobe, kam se sploh obrniti?
Hvala, lp

25 mcg tiroksina na dan je kar velika sprememba, TSH 0,08 pa ni nujno problem, referenčna območja so zgolj REFERENČNA. Ni nujno, da veljajo za vsakega. Simptomi kažejo na hipotirozo.

50 mcg tiroksina na dan je še vedno nizek odmerek in če je vnetje ščitnice v zagonu, so se lahko potrebe po ščitničnih hormonih vmes povečale, gotovo bi bilo primerno ponovno testiranje. Sladice so velik problem, več maščobnih oblog pa sprejemanje hormonov še dodatno poslabša.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close