Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Zaprtje – pregled na gastroenterologiji

Zaprtje – pregled na gastroenterologiji

Pozdravljeni,
od vedno imam bolj leno, počasno prebavo, v mesecu marcu in aprilu pa je bilo zaprtje tako hudo, da sem šla k zdravnici. Dobila sem napotnico za gastro. Po cca 1 mesecu in pol, se mi je stanje popravilo saj sem vztrajala s pitjem vode, activio, lanenim semenom, slivami, joga vajami… Trenutno je prebava solidna, pri prehrani pazim. Seveda sedaj odlašam s prijavo na pregled. Stara sem 35 let, drugače zdrava.
Ali menite, da bi bil pregled priporočljiv in kaj obsega osnovi pregled? Katere so klasične preiskave, ki pridejo v poštev pri mojem problemu, zaprtju?
Hvala in lp, Sonja

Spoštovana!

Največkrat je zaprtje funkcionalne neorganske narave. Poznamo dve obliki takega zaprtja-lena peristaltika ali motnja v polnjenju danke in motnjo v praznjenju danke. Za ločitev med eno in drugo obliko zaprtja se poslužujemo rentgenskega slikanja z označevalci, defekografije in anorektalne manometrije.
Kadar pa se zaprtje pojavi nenadoma oz se stanje poslabša ali se vzorec defekacije spremeni in se pojavijo znaki alarma (kri na blatu, hujšanje, slabokrvnost) pa je prva preiskava seveda kolonoskopija.

Če se je stanje torej izboljšalo in nimate nobenih znakov alarma, lahko s pregledom počakate. V kolikor pa se bodo težave ponavljale, se vsekakor naročite na pregled.

Lp;Nataša Smrekar

New Report

Close