zaprtje po porodu
Pozdravljeni, sem 3 tedne po porodu (napovedan carski rez) in imam težave z zaprtjem in poseldično s hemeroidi (grozne bolečine). Na xxl dozi odvajal – Macrobalans – macrogol 24g dnevno, magnezij 600g, donat 500ml (vse v enem dnevu) komaj odvajam enkrat dnevno. Če bi vse to vzela pred porodom, bi me razneslo zaradi driske, sedaj pa ne pomaga. Nikoli nisem imela težav z zaprtjem, tudi v sami nosečnosti ne. Zanima me, kaj je vzrok težav in kdaj lahko pričakujem izboljšanje oz, če ga sploh lahko? Pred tem sem normalno odvajala 1-2x dnevno. Ne dojim.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
bbb716, 28.10.2025 ob 20:29
Pozdravljeni, sem 3 tedne po porodu (napovedan carski rez) in imam težave z zaprtjem in poseldično s hemeroidi (grozne bolečine). Na xxl dozi odvajal – Macrobalans – macrogol 24g dnevno, magnezij 600g, donat 500ml (vse v enem dnevu) komaj odvajam enkrat dnevno. Če bi vse to vzela pred porodom, bi me razneslo zaradi driske, sedaj pa ne pomaga. Nikoli nisem imela težav z zaprtjem, tudi v sami nosečnosti ne. Zanima me, kaj je vzrok težav in kdaj lahko pričakujem izboljšanje oz, če ga sploh lahko? Pred tem sem normalno odvajala 1-2x dnevno. Ne dojim.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
če odvajate blato 1x dnevno, je to načeloma dovolj. Res je, da imate veliko sredstev za odvajanje in upam, da ste poskrbeli tudi za pravilno prehrano, bogato z vlakninami, da uživate veliko tekočine (vsaj 3 litre) in skrbite za redno gibanje, tudi če ste šele 3 tedne po carskem rezu. Vse to je zelo pomembno.
S pravilnim režimom prehrane in gibanja se bo stanje verjetno počasi izboljšalo. Priporočam, da vzamete svečke in mazilo proti hemoroidom, dobi se jih v lekarni brez recepta.
Tudi za odvajanje blata lahko vzamete glicerolne svečke, ki se jih dobi v lekarni ali Waya Lax.
Če kljub vsemu ne bi odvajali več kor 2-3 dni, se prvih 6 tednov po porodu lahko oglasite v porodnišnici, da vam bodo naredili klistir, kasneje pa na splošni urgenci.
Ampak verjetno se bodo težave počasi umirile. Srečno, N