Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca zaprtje otrok

zaprtje otrok

Lep pozdrav! Moj sin bo Februarja star 4 leta in ima probleme z kakanjem oz. ko ga tišči kakat zadržuje blato in ne dovoli, da se mu kdo približa. Poskusila sem že vse mogoče vendar je zelo težko, ker nočem biti preveč groba oz. vsiljiva. Blato je zmožen zadrževati 5 do 7 dni.
Prehranjevanje: vsako jutro na tešče spije actimel, sok pije čez cel dan in preden gre v vrtec spije zraven actimela še vsaj 1-2 dc ( zdaj že skoraj 14 dni) sok od namočenih suhuh sliv, mleka mu dam mogoče 1-2 krat na teden, rad ima suho sadje, ki je dnevno na mizi, rad ima tudi razne kekse in sladkarije, čeprav mu jih po ovinkih skrijem se to vedno ne da. Doma imamo vedno samo polnozrnat ali ovsen kruh, hrano ima raznovrstno- riž, krompir, testenine, žganci, … in veliko zelenjave, ki jo tudi rad poje, meso mu ne diši preveč.
Psiha: Vsi ga imamo radi in mislim, da tudi tukaj ne more biti kak vzrok. Ima obe babici, oba dedka, očeta, mamo, sestrične, bratrance… Ob vikendih smo ponavadi jaz, ata in sin sami in gremo v gozd, kino na obisk k babicam… Veliko se pogovarjamo, skupaj igramo, skupaj skuhamo večerjo, kosilo. 2-3 krat na mesec se gremo kopat v bazen in tam tudi ful uživa, skače, špriba, plava…Tudi na masažni curek se vsede in se mu zdi smešno ko ga žgečka po trebuščku…
Zdaj me vsak 3 dan dam svečko za odvajanje ( 3 krat po 1 sem mu dala), prosim, če mi lahko date še kakšen nasvet ali namig kako bi mu omogočila in olajšala kakanje. Kako dolgo mu lahko dam svečke?

Za vaš čas, ki ste ga posvetili branju tega pisma in za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vam želim lep dan.

Draga mamica!

Najprej bi vam svetovala obisk pri otrokovem zdravniku, ki bo verjetno odredil ultrazvočno preiskavo otrokovega trebuščka. Po opravljenih pregledih (če le ti ne bi pokazali odstopanj) se posvetite načinu prehranjevanja. Svečke niso dobra rešitev, saj otroka navajajo na nek nenaraven refleks.
Otrok mora najprej uživati precej tekočine (dovolj tekočine je predpogoj za mehkejše blato). Prepričana sem, da se že sedaj izogibate čokoladi, energijsko gosti hrani (sladice), bananam. Pomemben je tudi reden vsakodnevni ritem (spanje/budnost, nega telesa, hranjenje). Ob jutranjem actimelu naj bi zaužil tudi nekaj čvrste hrane in popil nekaj več tekočine. Kako je z uživanjem kuhane zelenjave. Jo rad poje, ali jo zavrača?

Verjamem, da se bo vaša težava uredila. Sporočite, ko otrok ne bo več imel težav.

Lepo va pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close