Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ZAPRTJE (OBSTIPACIJA)

ZAPRTJE (OBSTIPACIJA)

KAJ JE ZAPRTJE
Zaprtje je pri dojenčkih in malčkih pogostejše, kot pri večjih otrocih, vendar zaprtje ni posebna otroška bolezen temveč bolj tegoba. Odvajanje blata pri otrocih je zelo individualno. Dojeni dojenčki odvajajo tudi pet krat dnevno ali pa le vsakih pet dni. Večina staršev pričakuje, da bo otrok kakal vsaj enkrat na dan, toda par dni brez odvajanja še ne pomeni, da je otrok zaprt.

ZNAKI
Otrok ima težave z zaprtjem, če:
– se napenja, ko hoče kakati
– je razdražljiv
– joka md odvajanjem blata
– ima trdo, suho blato
– ima drobne kapljice krvi na plenički ali v blatu
– ga boli trebušček

KAJ POVZROČI ZAPRTJE
Najpogostejši vzrok za zaprtje je premalo zaužite tekočine. Črevesje srka tekočino iz blata, ki ostane suho in trdo, zato ga je tžko izločiti. Drugi pogost razlog je pomanjkanje vlaknin v prehrani. Polnovredna in z balastnimi snovmi bogata hrana ohranja črevesje gibko, ter v dobri kondiciji, skrbi tudi, da hrana ne oblži predolgo v črevesju. Če otrok še veliko pije se balastne snovi napnejo in spodbujajo gibanje črevesja, ki potiska hrano naprej. Poleg polnovredne prehrane je za dobro prebavo koristno tudi gibanje. Skrbimo, da se otrok lahko vsa dan dovolj giblje.

KAJ LAHKO STORITE

Dojenčki
– Zaprtje je pogostejše pri dojenčkih, ki pijejo adaptirano mleko, ker je težke prebavljivo od materinega, v tem primeru preverite ali je mlečna formula pravilno pripravljena. Preveč koncentrirano mleko lahko povzroči zaprtje, malce redkejša mešanica lahko razreši težavo
– Med obroki lahko ponudite prekuhano ohlajeno vodo, da bo dobil dovolj tekočine
– Slecite mu pleničko in nežno pritisnite njegova kolena proti trebuščku ali pa mu trebuščk rahlo masirajte, da spodbudite dlovanje črevesja
– Ponudite mu kamilice oslajene z laktozo
– Dojenčku, ki je uživa gosto hrano ponudite čim več sadja in zelnjave (ne babane in korenja)
– Skuhajte kompote in jabolk, sliv, marelic-otrok naj poje tudi sadje iz kompota, tekočino mu lahko ponudite večkrat dnevno
– čez noč namočite sihe slive in fige, zjutraj precedite in na tešče ponudite dojenčku
– Če nič od prej naštetega ne pomaga dojenčku lahko ponudite mlačen, postan (brez mehurčkov) donat in sicer 1 ml na kg telesne teže

Malčki in večji otroci
Tudi pri malčkih zaprtje ni nič nenavadnega, saj mnogi z vseljem jedo čokolade in ostalo neprimrno prehrano, vlaknin in tekočine pa je premalo
– naredite enako, kot pri dojenčkih
– otrok naj dnevno popije 6-8 kozarcev vode in domačega sadnga soka (pomaranče)
– otrok naj uživa manj belega kruha in močnatih jedi
– ponudite mu polnozrnat, črni, graham, rženi kruh, veliko sadja in zelenjave (kislo zelje, repa)
– naj poje vsaj 1 jogurt na dan – notri mu lahko vmešate pšenične otrobe
– otrok naj se veliko giblje

Hudo zaprtje lahko povzroči, da pride med napnjanjem do manjše poškodbe anusa, ki je precej boleča. Zato se otrok izogiba odvajanju blata, ga zadržuje in situacijo še poslabša. V tem primetu otrok lahko dobi glicerinsko svečko, ki bo zmhčala “čep” blata, malčku in dojnčku lahko pomagate se s položajm ko mu pritisnete nogice ob trebuščk, tako se bo otrok lažje in manj boleč pokakal

Če se situacija ne izboljša, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal sredstvo za mehčanje blata (importal- veže vodo na blato, da je mehejše, lactecon, proektal-vsebujejo mlečni sladkor), to niso odvajala.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Spoštovani!

Hčerka je stara eno leto. Blato odvaja vsak dan popoldan, ko pride iz vrtca. Vendar je odvajanje zelo boleče, pogosto se ji vmes “ustavi”, pri tem tuli od bolečin. Pri tem ji pomagam, da nogice pokrčim k trebuščku, da lažje iztisne. Kar hudo mi je, ko vidim kako debelo in trdo kaka. Res jo moramo silit s pitjem (hm, koliko pa naj bi sploh spil otrok pri enem letu?), sadje in jogurte (probiotične+navadne) rada je. Ali bi bil koristen kefir?
Kako pa delujejo na prebavo žitne kaše (frutolino, čokolino, rižolino)? na prebavo?

Hvala za vaš čas in odgovor!

Če je blato trdo, ga je potrebno zmehčati. Otrokove osnovne potrebe po tekočini so do 10 kg 100 ml na kilogram telesne teže in nato do 13 kg še 50 ml na kilogram za vsak kilogram nad 10 kg teže. Vštejemo tudi mleko, juho …
Kefir je super, če pa je blato trdo, vsaj za mesec ali dva svetujem Lactecon-sirup mlečnega sladkorja. Rižolino oz. riž zapira, druge kašice pa ne toliko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

imam 2,5 mesečno punčko, ki jo od 3. tedna dalje le dojim. BLato je od samega začetka odvajala redno, tudi po večkrat na dan. Že od 2. tedna pa jo stalno muči napenjanje in vetrovi po obrokih (žal ji kupček redko uspe podreti, ko pa ga, sem opazila, da jo vseeo napenja), pogosteje proti jutro. Zrave stoka, zadnje čase tudi zajoka. Čez dan večrat za cca 15 min. zaspi, potem pa se zaradi napenjanja prebudi. V začetku januarja je prebolela akutni bronhiolitis, sedaj je že v redu. Se mi pa zadnji teden zdi da imam manj mleka, zato sem ji tri dni zapored enkrat na dan po flaški dodala nadomestno mleko Novalac proti krčem.Za tem je bila 4 dni zaprta, kar se še ni nikoli zgodilo, pravzaprav niti še en dan ni bila zaprta. Patronažna mi je svetovala naj dim kamiličin čaj z žličko sladkorja, to sem storila in res se je obilno pokakala. Od takrat (minila sta 2 dneva, ji nisem več dodajala mleka, vendar je spet dva dni zaprta. Veliko prdi, kar do sedaj klub napenjanju ni, in to me skrbi. Ali je možno, da se vetrovi “povečajo” s tem, ko je starejša? Prehrane tudfi nisem nič spreminjala tako, da mislim, da vzrok ni v tem.
Negotova sem tudi glede tega ali dobiva dovolj mojega mleka. Ob vsakem previjanju, na 2-3 ure, ima čisto polulane pleničke, teža pa je od 1. meseca, ko je imela 4.280 kg, narasla na 5 kg (ob odpustu iz porodnišnice je imela 3.120 kg, rodila se je v 38. tednu), zagotvo jo je nekaj izgubila v času bolezni, ko je zelo malo jedla in veliko spala..

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

K.

POskusno ukinite kravje mleko inmlečne izdelke iz vaše prehrane, če v tednu, dveh, ne bo izboljšanja, opustite še jajce, jajčne jedi in jedi, ki vsebujejo jajčni lecitin.Znaki, ki jih opisujete, so lahko povzročeni tudi s prehransko alergijo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

hvala za hiter odgovor. Bom začela najprej z ideto brez mleka in mlečnih izdelkov. ČE se bo stanje izboljšalo (ne pa tudi popolnoma izginilo), to pomeni, da je moj otrok alregičen na mleko? Čeprav nima izpuščajev oz. madežev na koži? V primeru, da ne bom imela dovolj mleka, ali ji sploh lahko dodajam nadomestn, ki je pripravljeno na osnovi kravjega mleka?
Včeraj sem vam napisala, da je spet dva dni zaprta, čeprav sem ji nadomestno mleko nazadnje dala v soboto, včeraj je spila kamilice s sladkorjem, vnedar nobenega rezutata, Kaj svetujete? Prebrala sem, da vodo z laktozo, vendar ji tega najbrž ne smem dati?
Ali jaz lahko namesto mleka pijem riževo, ovseno in sojino mleko?
Hvala.

Lp,K.

Navkjlub toliko vprašanj, ki sem vam jih že postavila, le pe eno? Ali lahko v dieti brez kravjega mleka in mlečnih izdelkov uživam kruh?

Po ukinitvi alergena se stanje popolnoma izboljša. KOžni znaki niso nujno prisotni v tej starosti. Če bi bil potreben dodatek, uvedemo mleko, namenjeno otrook z alergijo na KML (Allernova, Aptamil ADC).
Alergija na beljakovine kravjega mleka nima nobene zveze z laktozo.
Kruh lahko uživate, če mu ni dodano mleko.

Pozdravljeni!

Moj fantek je star en mesec. Hranim ga z ampamil comfort. Kaka enkrat na dan, se občasno tudi zvija, rata rdeč v obraz ter ga napenja, tudi boli ga. Ali je dovolj da kaka enkrat dnevno, mu lahko kaj dam da se ne bo tako napenjal (ali so to krči ki bodo minili)? Lahko mogoče dam donat (da ga prej malo pustim v kozarčku), ali sirup lectakon?

POnovno pozdravljeni,

glede zaprtja sem še vedno negotova. KOt sem vam napisala je pred dobrim tednom moja 2,5mesečna hčerka bila prvič zaprta, nato se je po popitem kamiličinem čaju s sladkorjem po 4 dneh obilno pokakala, za tem je bila spet zaprta, ponovno sem ji dala kamiličin čaj z laktozo in se je nasledenje jutro pokakala, sedaj se ta “ritem” nadaljuje. POnovno je zaprta, zato me zanima kako pogosto oz. kateri dan zaprtosti naj ji dam čaj z laktozo? Ali je kaj narobe,da ga na par dni pije? KOliko naj ga spije in kakšno naj bo razmerje čaj/laktoza?

Ali je zaprtje tudi lahko posledica morebitne alergije na mleko in mlečne izdelke? KO sem jih še uživala, je namreč redno odvajala blato.

Hvala.

Lp,K.

Enkrat dnevno odvajanja blata je čisto normalno, pomembno pa je, ali je blato trdo ali mehko. Če je mehko, potem se otrok sicer napenja (pritiska, kakor pač vsi, ko odvajamo) in če pri tem ne joka, verjetno to niso blečine. Zaenkrat se dodatno ukrepanje ne zdi potrebno.

Ponovno pozdravljeni,

nedavno sem vam že pisala pod to temo glede zaprtja in napenjanja moje sedaj še skoraj trimesečne hčerke. Svetovali ste mi dvotedensko dieto brez mleka in mlečnih izdelkov (hčerko samo dojim), ter nato, če ne bo izboljšanja, še opustitev jajc in izdelkov z jajčnim lecitinom. Jutri bo dva tedna odkar ne uživam mleka in mlečnih izdelkov. NEkje četrti dan diete se je čez dan napenjanje in stokanje umirilo, prav tako je spet redno začela kakati. POnoči še vedno malo stoka, ponavadi bolj proti jutru okoli petih šestih stoka, se napenja in prdi,vendar ne joče, to tudi prej ni. Sem pa tudi dan pred dieto brez mleka začela hčerki dajati kapljice BioGaia. Kaj menite? Sedaj ne vem, ali se je stanje izboljšalo zaradi diete ali kaljic? NAj nadaljujem z dieto brez mleka, ali naj ukinem še jajca?

Hvala za odgovor in lep pozdrav ,

K.

Kaj je povzročilo izboljšanje, ni mogoče povsem pojasniti. Najprej to, da se po 3. mesecu črevesje prilagodi, postane zrelo in s tem tudi prebava ter krči dojenčka spontano izzvenijo, potem je lahko vpliv probiotičnih kapjlic, lahko pa samo ukinitve KML iz prehrane. Sedaj dajajte BioGaia dalje, poskusite pa vsak dan manjše količine KML ali izdelkov, pa boste videli, če bodo težave.

Spoštovani!

Berem vaše odgovore na temo zaprtje. Pišete da svetujete Lactekon za 1 mesec.
Koliko Lactekona pa? Naša punčka ima 16 mesecev in tehta približno 12kg.
Sicer odvaja vsak dan, toda njeno blato so bobki, ki kar razpadejo v školjki, torej je blato suho.
Vodo rada pije, pije tudi nesladkan čaj (brusnica), sveže sadje tudi je, sladkarij ne mara.
Ne vem zakaj je zaprta. Rada je veliko mesa, krompirja, ješprenj, fižol, probiotični jogurt…
Lepo prosim za nasvet koliko sirupa in kako pogosto. Je bolje dati sirup ali svečko?

Hvala.

Lep pozdrav

Lactgecon začnemo najprej z višjim odmerkom, potem pa ga znižujemo, dokler otrok nima trajno mehkega blata oz. dokler ne dosežemo, da kaka neboleče. 16 mesečnici lahko dajete nekaj dni 2x dnevno 10 ml, nato 2x dnevno 5 ml nekaj tednov, nato 5 ml dnevno tudi več mesecev. Odvisno od tega, kateri najnižji odmerek še pomaga, torej otrok odvaja mehko in neboleče.
Za mehčanje blata lahko uporabite tudi Donat (postan, mlačen, 1,0 do 1,5 dL vsako jutro), ki zelo dobro deluje tudi pri otrocih.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima koliko dni je še normalno, da malček ne kaka.
Moja 15 mesečna hčerkica zadnji mesec namreč kaka le 1x na 5 dni.
Če ne kaka dan ali dva, jo še pustim pri miru, potem pa ji ponavadi dam tekočino od namočenih suhih sliv/fig, topel kompot, sladkane kamilice, postan donat. Nič ne pomaga. Giba se zelo veliko, pije tudi dovolj. Se pa še dojiva zjutraj, 1x čez dan, zvečer in 1x ponoči. Je pa to bolj cartanje kot pa dojenje.
Na koncu, ko ne vem več kaj bi, se poslužim Lactecona. Kakat ji potem rata, drugi dan jemanja Lactecona. Kaka seveda potem obilno. Najprej je blato trdo, nato pa vedno mehkejše, na koncu že skoraj tekoče.
Kako naj ji pomagam, da bi pogosteje odvajala?
A ji lahko Lactecon dajem dlje časa? V navodiloh namreč piše, da lahkooslabi refleks odvajanja, zato me je malo strah.

Hvala za odgovor!
Tadeja

Če ima otrok zaradi nekakanja težave, je potrebno ukrepanje.
Lactecon ni namenjen temu, da bi ga dajali šele takrat, ko otrok nekaj dni ne kaka. Uporabljamo ga stalno, vsakodnevno, tudi več mesecev, saj vsebuje le mlečni sladkor in mehča blato, ne vpliva pa na črevesno gibanje in ne povzroča zasvojenosti. V tej starosti začnemo z 2x dnevno 10 ml, ko dosežemo vsakodnevno mehko odvajanje, zmanjšujemo odmerek na 2x dnevno 5 ml, nato 1x dnevno 5 ml, nato lahko tudi vssak drugi dan in ga počasi tudi ukinemo. Če otrok ne kaka nekaj dni (ob jemanju Lactecona in drugih ukrepih, torej tekočine, balastna prehrana, Donat …), si pomagamo s svečkami (zelo dobre Lecicarbon, ki vzpodbudijo črevesni refleks za kakanje, lahko tudi glicerinske svečke za otroke), ki jih torej uporabimo le občasno, toliko, da se otrok pokaka in ni potrebno npr. klistiranje.

Spoštovani,

mene pa zanima, zakaj se ob zaprtju ne priporoča magnezija? Magnezija v obliki magnezijevega glicinata, malata ali citrata? Magnezijev oksid seveda ne pride v poštev. S hčerko sva pred cca. dvema letoma dali čez celo kalvarijo zaradi zaprtja. 3x je bila na klisitirju – totalna muka, dobivala je lactecon, pekla sva se rešili šele z macrobalansom – še vedno ga imam na rezervi. Ampak niti lactecon, niti macrobalans nimata nobene dodatne vrednosti – pač opravljata svojo funkcijo. Po drugi strani nam pa čisto vsem po vrsti manjka magnezija in z dodatkom magnezija otrok ne bi samo boljše, mehkejše odvajal, pač pa ti tudi boljše spal,… no, saj veste kakšne so koristi magnezija, o tem, kaj povrzoča pomanjkanje magnezija na tem mestu ne bi.

Vedno se v povezavi z zaprtjem in magnezijem svetuje donat MG – no, ta ne tekne odraslim, kako naj tekne otrokom. Vsaj moja ga ni spravila dol, kljub mešanju v xy tekočin. V tem primeru resnično zamerim stroki…. Seveda obstaja možnost, da po magneziju boli trebušček ali da pride do driske. Se ga pač da v mali količini in se ga postopoma povečuje. Ali preizkusi drugo obliko. Zakaj torej je moj otrok moral zaradi takrat nevedne matere čez tako kalvarijo, ko pa je rešitev ves čas bila za prvim vogalom? Vest mi še sedaj ne da miru. In ne, niti pri prvem, niti pri tretjem klistirju pediater v bolnici ni svetoval drugega kot “slavni” donat mg in lactecon.

Za otročke in mamice s podobnimi težavami svetujem Natural Calm – dobi se ga v tujini, preko spleta.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Pri nas pa se pojavlja zaprtje, ki ravno ne vem kako bi ga poimenovala. imam enomesečnega sina, ki je bil po aptamilu popolnoma zaprt in smo po tem prešaltali na baby love ki mu je en teden odgovarjal in je kaka lpopolnoma normalno. Nato se je kar na enkrat pojavilo zaprtje oz. tako trd kakec da sem mu morala pomagati razpreti ritko da se je pokakal. vendar sem mnjenja da je to zaprtje ostalo v njenu še od aptamila kajti blata trdega blata je ilo nenormalno vilko v njem .
Nato sem odšla v lekarno po Novalak za odpiranje, sicer ga ni maral pa vendar sem vztrajala z tem mlekom dokler ga ni popolnoa odprlo. V lekarni so mi rekli, da ko zaprtje mine naj preneham z Novalakom in se vrnem na prejšne mleko ker da se dostikrat zgodi samo trenutno zaprtje. Tako smo zopet začeli hranjenje z Baby love, ki ga tako zelo rad poje in kaknje je bilo zopet tedendni ok zdaj pa zopet opažam spremembe. Ne vem kako bi to poimenovala ni ravno zaprtje vendar kot nekakšen čep. Sprva ima zelo trd kakec, ki ga komaj izrine ven nato pa čisto normalno mehko blato. Kaj bi lahko to bilo kajti opažam da se mora kar zelo potruditi in napenjati pri kakanju no vsaj dokler ne izrine tisti čepek potem je ok in zakaj je blato izsušeno samo na začetku potem pa nič več. Tekočine pa popije eliko tako da mislim, da to nebi smel biti problem.
Hvala za vašo pomoč in nasvete že v naprej!

Novorojenčkom in malim dojenčkom se prebava šele ureja in dozoreva. Zaprtje štejemo za boleče, trdo odvajanje. Dojenčku pomagamo s formulami za bolje odvajanje (vsebujejo več laktoze, ki znano mehča blato), lahko 1x dnevno formula za odvajanje, sotalo pa normalna formula. Če se v nekaj tednih odvajanje ne uredi, se posvetujte z zdravnikom, saj so možni tudi drugi vzroki,.
V primeru, da se po odvajanju zelo trdega čepa blata pojavllja driska in se to ponavlja, morate k zdravniku že prej.

New Report

Close